I dag får Nome de første 25 vaksinedosene

Nome mottar i dag 25 doser av Pfizer-vaksinen. Det er beboere ved Nome sjukeheim som står først i køen når sprøytene skal settes.

Helsesjef i Nome, Ellen Moen

Tor Espen Simonsen

Vaksinen har en holdbarhet på kun fem dager når den først er levert, og i Nome fordeles dosene i løpet av onsdag.  

1500 i risikogruppene
Pfizer gir beskyttelse mot covid-19 etter to doser, som må settes med noen ukers mellomrom. Tirsdagens leveranse er derfor bare en sped begynnelse på et program som i første rekke skal gi beskyttelse til vel 1500 personer i Nome som inngår i en av risikogruppene.

De aller mest sårbare pasientene får vaksinene først, og i denne omgangen gjelder det beboere ved Nome sjukeheim i Lunde, opplyser helsesjef Ellen Moen i Nome kommune. 

I tillegg er det kommet nasjonale føringer på at også helsepersonell skal inkluderes i prioriteringsrekkefølgen. Vaksinasjonen av utvalgte helsepersonellgrupper starter i Nome allerede i neste uke.

Selv om flere helseansatte befinner seg i en risikogruppe, regnes yrkesgruppen på toppen av de nevnte 1500.

LES OGSÅ: Ungdomsskolen til rødt - se hva det betyr 

Slik skjer prioriteringen
Personer som bor i sykehjem og omsorgsboliger, samt mottakere av hjemmetjenester, er høyest prioritert i Nome, og får ta vaksinen i sitt hjem. Neste kategori er personer over 85 år. Det er i alt ni ulikt definerte risikogrupper, fordelt på alder, helsesituasjon og yrke. Du kan se flere detaljer og undersøke om du inngår i noen av de ni gruppene her.  

LES OGSÅ: Hjemmeskole for Nome vgs 

Den største risikogruppen i Nome er de som inngår i sekkebetegnelsen «64 år eller eldre». For deler av gruppen legges det trolig opp til massevaksinasjon, etter samme modell som ble brukt ved høstens influensavaksine, har kommuneoverlege Kristin Sekse tidligere uttalt til Kanalen

Forventer økning i februar
Tirsdagens leveranse på 25 doser er foreløpig bare som en dråpe i havet. Men kommunen har fått bekreftet nye leveranser hver uke fremover.

Innledningsvis vil tallet ligge på 25 doser. Men ved månedsskiftet anslås det at mengden går opp.

- Når vi kommer til februar skal antallet økes. Og når andre produkter blir tilgjengelige på markedet, kan det gå enda raskere, sier Ellen Moen.

LES OGSÅ: Disse reglene gjelder i Nome til 18. januar 

Det neste produktet som er nærmest en godkjennelse, er Modernas vaksinevariant. Denne kan ifølge en nyhetsmelding fra NRK i dag tidlig, bli godkjent i løpet av to til tre dager. Etter dette kan det gå raskt før Norge mottar de første partiene.

Flere medier melder at Norge har fått godkjent en bestilling på 1,9 millioner doser. Også Moderna må settes i to omganger, og bruker rundt én måned på å gi mottakeren beskyttelse. Det melder Folkehelseinstituttet.

Alle vaksinert før sommeren?
Det er fortsatt ukjent hvor raskt og i hvor stor grad distribusjonen av vaksinene kan trappes opp. Derfor er det heller ingen som kan svare sikkert på når programmet vil ha en positiv virking på smittetallet.

Flere kritiserer regjeringen for å bruke for lang tid, og det pekes på at Island og Storbritannia ligger foran i løypa. Dette er to land som står utenfor det EU-systemet som Norge beror på. Samtidig har helseminister Bent Høie i dag uttalt til Dagbladet at hele befolkingen vil være vaksinert før sommeren.

Dersom du lurer på om vaksinene er trygge, kan du gå til helsenorge.no og lese mer.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok