Her kan du gå på ski – men du bør ikke bruke de nyeste skiene

På Sagamoen er det preparert med snøscooter i lysløypetraseen. Men foreløpig er sålen tynn og fattig på snø.

Nå kan du gå på ski her: På Sagamoen er den grønne løypa på cirka 2,2 kilometer preparert. Men sålen er tynn og det trengs mer snø for å kjøre spor som man ser på bildet. Idrettslaget anmoder om at publikum forbeholder traseen til skigåere.

Hege Dorholt

Mandag denne uka kom IL Skade i gang med preparering av skiløypene på Sagamoen. Det er kaldt, men fortsatt lite snø. Det betyr at den første sålen er veldig sårbar og løypa har snøfrie flekker. Derfor er det kanskje ikke så lurt å benytte de nye skiene man fikk til jul.

LES OGSÅ: Lillian (77) fikk koronavaksine i dag - se hva hun sier 

Ikke gå til fots
Samtidig anmoder idrettslaget publikum om å ta godt vare på løypa, og ber om at folk ikke går til fots, eller med hester i traseen.

– Det legges ned hundrevis av dugnadstimer gjennom året for å få til skiløyper, så vi håper på forståelse for at man ikke kan gå til fots her nå, sier leder i skigruppa Terje Mognes.


Han forklarer at laget foreløpig er et godt stykke unna å kunne kjøre med tråkkemaskin.

– Det er veldig lite snø, men vi bruker scooter med sporslede bak og tråkker ned det lille som er. Dette har vi valgt å gjøre for å forberede en god såle, og fordi vi har fått mange henvendelser om muligheten for å gå på ski.

Enn så lenge er det kun den grønne sløyfa på cirka 2,2 kilometer som er preparert. Mognes vet ennå ikke om det er mulig å kjøre den lengste løypa før det kommer mer snø.

Snøproduksjonen er forsinket
I høst fikk idrettslaget en rekordgave fra den lokale sparebankstiftelsen, på 5,4 millioner kroner, for å etablere snøproduksjon på Sagamoen. Drømmen var å starte arbeidet før jul, men det viste seg å være vel optimistisk.

Snøanlegget er forsinket: Leder for Skades skigruppe, Terje Mognes (t.v.), forklarer at etableringen av snøproduksjon er forsinket, fordi det har kommet nye krav om byggesøknad. I tillegg avventes et ok fra fylkeskommunen. Her er han sammen med leder i Skade Mikkel Helweg.

– Det var ikke så enkelt som vi hadde trodd og plutselig viste det seg at vi måtte sende en byggesøknad til kommunen. Dermed er det litt papirarbeid som må på plass. Vi har fått hjelp fra fagfolk og denne sendes i løpet av uka.

I tillegg har fylkeskommunen meldt sin interesse på bakgrunn i kulturminnevernet.

– Det spilte ingen rolle at vi skulle grave i eksiterende trase, så her må vi også avvente et ok. Vi håper og tror at dette kun dreier seg om formaliteter, men det må likevel på plass før vi kan foreta oss noe.

Dermed er arbeidet forsinket, og det er ikke lenger sikkert at man kommer i gang med kunstsnø denne vinteren.

– Det avhenger av været. Får vi tommel opp for å starte arbeid har vi i hvert fall en plan om å få opp pumpehuset, som skal pumpe vann fra Hauglandstjønna. Da kan vi produsere snø ved ett punkt. Men om frosten går for dypt i bakken får vi ikke gravd, og skulle det komme naturlig snø, ønsker vi selvsagt ikke å grave i traseen før etter sesongen, sier Mognes.


Kommer flere til nytte

Skiklubben har et tett og godt samarbeid med kommunen, med tanke på pumpehuset. Dette arbeidet viser seg nemlig å komme flere enn skientusiastene til nytte.

– Kommunen ønsker å benytte pumpen til drikkevannsreservene i Hauglandstjønna. Det er flott at anlegget kan gi verdier utover skiløypene og kommunen har vært veldig behjelpelig med dette arbeidet.

Dersom anlegget hadde vært på plass, ville minusgradene som er i lufta nå om dagen skapt optimale forhold for snøproduksjon.

– Hadde vi hatt det på plass , kunne vi allerede sikret oss en 40 centimeter snøsåle. Men vi må bare smøre oss med litt mer tålmodighet. Vår opprinnelige plan var å komme i gang med arbeidet i løpet av våren og ha alt klart til neste sesong. I så måte er vi godt i rute. I mellomtiden håper vi selvfølgelig på snøbyger. Med et lite snøfall til, skal vi klare å lage ok løyper med scooteren, avslutter Mognes.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok