Nå forteller de sin side av historien

Den såkalte «Teddy-saken» har gjennom flere uker bygget seg opp og fått nasjonal oppmerksomhet. – Men saken har blitt ensidig fremstilt, sier faren som opplevde at datteren ble bitt av Teddy i 2018.

Helge, Helga, Andrine og Petter har negative opplevelser med hunden Teddy. Nå forteller de sin versjon. 

Tor Espen Simonsen/Hege Dorholt

Oppdatert: Nederst i saken kan du lese et intervju med Petter Lyng som reagerer på fremstillingen i denne artikkelen. Artikkelen kan også åpnes og leses separat her

Kjernen i alt dette handler om den syv år gamle blandingshunden Teddy fra Ulefoss, som er begjært avlivet av politiet. Matmor Joraand Stavåsen har kjempet for kjæledyrets liv, og pekt på at Norge trenger en ny hundelov.

Teddy-saken har dessuten vært oppe i Stortingets spørretime, og i går hadde NRK Dagsrevyen et innslag om hunden fra Ulefoss.

Offentligheten fikk først kjennskap til Teddy i fylkesavisene før jul, da Joraand Stavåsen gikk ut med sin historie. Hunden var på dette tidspunktet begjært avlivet, etter en hendelse i Høydalsmo 22. juli 2020. Helga Wik, en av Stavåsens ansatte, hadde passet Teddy og tatt ham med på besøk til Vest-Telemark.

Der ble kvinnen som bor i huset bitt i leppa, med syv sting og fire døgn på sykehuset som resultat.

Ble testet og undersøkt 
Stavåsen har pekt på at Teddy må ha blitt skremt, og at det som skjedde var en uvanlig reaksjon fra hunden. Hun viser også til at en erfaren hundeekspert i etterkant har gjennomført en mental test, som konkluderer med at Teddy har et normalt reaksjonsmønster.

Det var Kittil Haugens hundeskole som foretok den «mentale vurderingen og beskrivelsen» av Teddy. Her får blandingshunden god score, etter å ha vært utsatt for omfattende testing.

Stavåsen har vedgått i media at det har vært uønskede episoder med hunden også tidligere, men at det ikke har skjedd noe alvorlig, og at det egentlig har vært snakk om risp, snarere enn bitt. Dessuten skal slike uønskede situasjoner ha oppstått når hunden har blitt skremt. 

En innsamlingsaksjon på nettet har skaffet til veie over 280 tusen kroner for Stavåsens sak, noe som skal gjøre det mulig å prøve vedtaket om avliving for retten. 

Men er pengene donert på riktig grunnlag?

Ifølge Petter Bjørnstad er det ikke tilfelle.

- Jeg tenker at nok er nok 
I jula 2018 opplevde Bjørnstad at hans 2,5 år gamle datter ble bitt i ansiktet av Teddy.

- Siden Joraand lovet å kontakte veterinær og få sjekket ut hunden, samt at skaden ikke var skikkelig alvorlig, og for å bevare familiefreden, valgte jeg å ikke anmelde, sier Bjørnstad.

Petter Bjørnstad


Men da Teddy-saken eksploderte i media snudde han og gikk til anmeldelse.

- Denne saken er ensidig fremstilt, og basert på bevisste løgner og tilbakeholdelse av informasjon. Jeg er dritt lei av hetsen i sosiale medier, og tenker at nok er nok, sier Bjørnstad til Kanalen.

De siste ukene har Bjørnstad tatt til motmæle og samlet informasjon om andre som er bitt av Teddy. Ifølge Bjørnstad har han snakket med seks personer om slike episoder, hvorav fire bekrefter at de er bitt i ansiktet. To av de seks hendelsene skal gjelde barn, inkludert hans egen datter.

Nå forteller de sine historier 
Personene som var til stede i Høydalsmo, da en kvinne endte på sykehuset etter å ha blitt bitt av Teddy, har ikke stått frem i media før nå. Bakgrunnen er blant annet den svært opphetede debatten i sosiale medier, og at politiet har anbefalt dem å holde seg i ro. Men frustrasjonen har bygget seg opp over tid.

Samtidig har det også versert flere historier og rykter om at Teddy har skadet både barn og voksne, uten at noen har stått frem. Petter Bjørnstad var blant de første, og banet vei for at andre nå forteller, slik du kan lese nedenfor.

Kanalen har snakket med Annette (51) i Høydalsmo, som ble skadet i juli 2020. Hun vil fortsatt ikke stå frem med fullt navn og bilde, men har fortalt om hendelsen der en bit av leppen hennes ble blitt av den aktuelle julikvelden. Vi har også snakket med Helga Wik (20), som var hundepasser og til stede samme kveld.

I tillegg har vi snakket med Helge Strand fra Lunde som ble bitt i hånden inne i Stavåsens butikk. Andrine Salomonsen ble bitt til blods i ansiktet, også dette skjedde inne i butikken, mens Stavåsen var til stede. 

Ingen kommentarer til pressen 
Joraand Stavåsen har fått anledning til å kommentere denne artikkelen, men ønsker ikke å medvirke.

- Jeg har ingen kommentarer til pressen, skrev Stavåsen til Kanalen tidlig fredag ettermiddag.

Hennes advokat Christian Flemmen Johansen ved advokatkontoret Elden har heller ikke hatt anledning til å svare Kanalen. Advokatfullmektig Stine Stenberg også har fått anledning til å kommentere innholdet i artikkelen, men sier hun på nåværende tidspunkt kun kan uttale at saken vil bringes inn for en rettslig prøving på bakgrunn av politiets vedtak om at Teddy skal avlives. 

Andrine (22) ble bitt til blods i ansiktet

Andrine Salomonsen


I mai 2020 ble Andrine Salomonsen (22) bitt av hunden Teddy. Hun forteller historien nå, fordi hun mener det er viktig at sannheten kommer frem.

Det var en vårdag i mai 2020, at Salomonsen skulle til Rett Profilering i sentrum av Ulefoss, for å kjøpe en bursdagsgave. Inne i forretningen løp hunden Teddy fritt rundt mellom beina på kundene, og svinset til slutt bort til Andrine.

22-åringen satt seg derfor ned på huk for å klappe hunden.

Men idet Andrine strakk frem hånden, glefset Teddy til og bet henne i ansiktet så blodet silte.
- Det gjorde skikkelig vondt og det var skremmende, sier Ulefoss-jenta i dag.

Kuttet i overleppa er fortsatt synlig som arr, og ifølge Salomonsen var såret så dypt at det nesten gikk gjennom overleppa.

På mobiltelefon sin har hun spart på et bilde av ansiktet sitt som er tatt etter at såret ble stripset. Derfor husker hun også datoen for hendelsen.

Tilfeldigheter avgjorde 
Men den unge jente fra Ulefoss forstår fortsatt ikke hvorfor hunden bet.
- Det var helt uten forvarsel. Og det var ikke slik at jeg bøyde meg ned, med hodet først, for å gi den en klem eller noe. Jeg satt meg på huk for å komme på nivå med hunden og få øyekontakt, forteller Andrine Salomonsen.

Et besøk til legevakta ble vurdert der og da, men det endte opp med hun fikk hjelp på annen måte til å stelle og lappe såret i ansiktet.

I dag angrer Andrine på at saken ikke ble anmeldt, og sier det bare var tilfeldigheter som avgjorde at bittet ikke fikk mer alvorlig konsekvenser. I ettertid har hun også tenkt mye på at hunden kan bite andre og skade barn.

- Det er viktig å få frem sannheten. Jeg forstå ikke all den støtten hundeeieren har fått, og synes det er urettferdig at ingen synes synd på dama som anmeldte saken i høst, sier Salomonsen.

Her viser Andrine frem bildet hun tok av skaden i ansiktet samme dag som hendelsen fant sted.

Kan ikke bortforklares 
Også hundeeier og en annen voksen var til stede i butikken da hendelsen utspant seg i mai. Men disse to sto ifølge Salomonsen med ryggen til da hun satt seg ned på huk.
- Det var først da hunden laget en «freselyd» og hugg til, at de snudde seg, forteller Salomonsen.  

I etterkant tok Joraand Stavåsen kontakt med Andrine Salomonsen og beklaget det som var skjedd. Akkurat det opplevde Andrine som fint.
- Hun sa hun var lei seg, og tilbød å betale legeregningen hvis det ble nødvendig. Hun sa også at Teddy skulle få et bur, slik at den ikke kunne gå fritt rundt inne i butikken. Men jeg tror ikke det ble ordnet, sier Andrine.

Nå forteller Salomonsen at hun er skuffet over det hun mener er hundeeierens bagatellisering av hendelsen som skjedde i mai.

- Jeg ble bitt til blods i ansiktet, og det kan ikke bortforklares som et risp eller uhell, sier hun.

– Det er ingen vinnere her

Helge Strand

Helge Strand (49) er en av flere som nå ønsker å fortelle om sin opplevelse med Teddy. Han understreker at ingen som står fram nå gjør dette med glede. – Men det tvinger seg fram av nødvendighet, mener han.

Strand beskriver seg selv som en sann dyrevenn, og sier han har forståelse for at folk ønsker å kjempe for kjæledyrene sine.

– Jeg kan forstå at en hundeeier i desperasjon strekker seg langt for å redde hunden sin. Men her har deler av saken blitt utelatt. Dette har gått for langt og er ikke riktig. Vi som står fram og forteller om biting nå, gjør ikke dette med glede, men fordi det tvinger seg fram av nødvendighet for å reise opp igjen de som er tråkka ned av hets, sier han.

Ble selv bitt i hånden
Helge opplevde selv å bli bitt av Teddy, da han skulle hente bestilte varer i Stavåsens butikk på Ulefoss.

– Teddy er jo en kjempesøt hund. Derfor strakk jeg hånden fram og ville hilse og klappe ham. Da bet han meg i hånda. Det ble ikke et stort sår, men det blødde en del. Eier var også til stede da dette skjedde.

Helge forteller at han ikke har tenkt så mye på episoden før denne nye saken kom opp i media. Utviklingen i omtalen av saken på nettet, og den ensidige framstillingen har gjort at han lenge har ønsket å si noe.

– Men når man ser oppførselen på nett og hvordan folk som prøver å fortelle en annen side av historien blir hetset og fortalt at de ikke har hundevett og lignede, så vegrer man seg fra å si noe som helst.

Han føler saken kom veldig skeivt ut når det ble sagt at hunden aldri har bitt før.

– Ingen vinnere
Mange kjenner Strand som en aktiv kulturpersonlighet i Nome. Han er også aktiv på sosiale medier og er blant annet én av flere administratorer for Facebooksiden: Kanalkommunen Nome, i hjertet av Telemark. Også her har Teddy-saken skapt debatt, etter at et innlegg ble fjernet av administratorene.

– Det var min første befatning med denne saken. Denne Facebooksiden er opprettet som en hyggelig gruppe for å dele fine bilder og lignende fra Nome kommune. Da det ble delt et innlegg, som førte til personangrep og hets i kommentarfeltet, ble dette fjernet. Det er administratorenes rett å velge hva de vil ha på veggen i en slik gruppe, men slettingen førte til en stygg dialog, som i flere andre fora i denne saken.

Strand forteller at han er overrasket over at folk så raskt kan ta standpunkt i en sak de bare har hørt én side av.

– Det er utrolig at folk kan svelge det de leser helt ukritisk når de ikke har all fakta. Slik denne saken har blitt, er ingen vinnere. Både hundeeier, bittoffer, politi og hunden taper, sier han.

Helgas historie: – Skummelt å se hvordan voksne mennesker oppfører seg på nettet 

Helga Wik

Helga Wik (20) fra Ulefoss er hundepasseren som lånte med seg Teddy på tur da en kvinne ble bitt i leppa. Nå forteller hun sin historie, etter en tøff tid som har vært belastende for hele familien.

Helga jobbet deltid i Joraand Stavåsens butikk Rett Profilering på Ulefoss i over tre år. Her ble hun godt kjent med hunden Teddy.

– Jeg er veldig glad i dyr, så det ble til at jeg luftet hunden. Etter hvert var det det første jeg gjorde når jeg kom på jobb. Jeg passet også på at den hadde mat og vann. Det var umulig ikke å bli glad i Teddy, forteller Helga til Kanalen.

Fikk låne med seg Teddy
Wik har også lånt hunden på fritiden, blitt spurt om å passe den og hatt den med hjem til familien sin. Hun bor fortsatt hjemme sammen med foreldrene og er elev ved Nome videregående skole på Søve.

I juni 2020 skulle Helga ha en uke fri fra jobben og ønsket å låne med seg Teddy på tur.

– Jeg fikk ta med meg hunden til Høydalsmo. Planen var blant annet en lengre fottur i Rauland med en venninne. Jeg skulle bo noen dager hos familie, som er veldig glad i hund. Da vi kom dit fikk Teddy hilse på alle sammen og fant seg fort til ro i huset. Alt gikk fint, forteller Helga.

Senere på kvelden skjedde hendelsen som har blitt mye omtalt og som førte til anmeldelse av saken.

Kvinnens historie 
Nå forteller Annette (51), som ble bitt, om hvordan hun opplevde det som skjedde. Hun ønsker ikke å stå fram med fullt navn og bilde i avisen, etter å ha blitt utsatt for omfattende hets på nettet den siste tiden.

Annette forteller at hunden lå i sofaen, mellom henne og Helga, mens familien satt og spilte kort.

– Jeg lente meg inn mot bordet flere ganger for å spille kort, uten at Teddy reagerte, men helt uten forvarsel beit han til i leppa mi. Jeg hadde ikke bøyd meg over hunden, men bare lent meg mot bordet som tidligere. Det hele gikk veldig fort og hunden bet av en bit av leppa. Det ble et åpent sår som blødde kraftig.

– Jeg løp til badet og fikk presset et håndkle over såret før vi kjørte til legevakt. Det første jeg ble møtt med der, fra de ansatte, var at jeg skulle være glad for at bittet ikke var i halsen. Det har festet seg hos meg.

På legevakten ville de ikke sy såret og kvinnen ble, etter en stivkrampesprøyte, fraktet til akuttmottaket i Skien for plastisk kirurgi. Her ble hun lagt inn i fire dager for å få behandling.

– Siden infeksjonsfaren er stor ved alvorlige hundebitt, måtte jeg ha intravenøs antibiotikabehandling, forklarer Annette.

Grunnen til at hun valgte å anmelde hendelsen handler ikke om egen skade, forklarer kvinnen.

– Mitt bitt er ikke viktig her. Men dette må ikke skje igjen. Det var helt uprovosert, og jeg var redd for at det kunne skje med et barn for eksempel. Derfor anmeldte jeg saken, sier Annette. 

Det er politiet som har begjært hunden avlivet.

Bildet viser Annette (51) fra Høydalsmo etter at hun ble bitt av Teddy. 


51-åringen forteller at tiden etterpå har vært tøff for familien.

– Spesielt for mine barn, som har måttet lese at folk heller vil avlive mora enn hunden. Det har blitt noen tårer og jeg synes det er skummelt å se voksnes oppførsel i kommentarfelt. Hvordan skal vi lære barn og unge nettvett, når voksne oppfører seg slik, spør hun seg.


Sa opp etter avhør
Etter hendelsen i Høydalsmo, forteller også Helga om en vanskelig tid.

– Jeg jobbet fortsatt for Joraand Stavåsen. Men det ble en amper og trøkka stemning på jobb. Jeg ble et bindeledd mellom Joraand og hun som ble bitt og det føltes feil at kommunikasjonen skulle gå gjennom meg. Min mor ba om at Stavåsen heller burde ta direkte kontakt med fornærmede. Etter denne hendelsen ble jeg og andre ansatte spurt om Teddy kunne være i butikken med oss, mens hundeeier reiste til butikkens avdeling i Drangedal. Dette syntes jeg ikke var greit etter det som hadde skjedd. Jeg var redd det kunne skje noe igjen, forteller 20-åringen.

Etter anmeldelsen ble Helga avhørt av politiet. I avhør sa Helga at hun mente at hunden ikke ble tatt godt nok vare på.

– Like etter hendelsen sa jeg til hundeeier at jeg syntes Teddy burde få en grundig sjekk av veterinær, siden ingen kunne skjønner hvorfor Teddy angrep, helt uprovosert. Kanskje han hadde vondt et sted, sier Helga.

Etter avhøret ble det vanskelig for Helga å fortsette i jobben og hun sa til slutt opp.

- Alle oppfører seg som om de var der
Etter at saken havnet i fylkesavisene har ulefossjenta følt seg uthengt og hetset i kommentarfelt på sosiale medier.

– I de første mediesakene ble saken kun framstilt fra én side. Vi valgte bevisst å ikke uttale oss, etter råd fra blant annet politiet. Men det var skummelt å se hvordan voksne mennesker kunne uttale seg i kommentarfelt, etter å ha blitt presentert for én side av saken. Det er ekstra belastende at også dyrevernsorganisasjoner hiver seg på. Det blir mange som mener at de vet. Alle oppfører seg som om de var der da hendelsen skjedde. Og jeg føler ting ble feil fremstilt. Det var ingen av de som var til stede sin feil at hunden bet. Det var ikke sånn at jeg ikke passet på hunden. Det er veldig frustrerende med påstander fra folk som ikke var vitne til bitingen. Det er så mange stygge kommentarer som går inn på en. Noen har festet seg litt ekstra, forteller Helga.Hele familien har vært preget av denne saken og Helga har hatt vanskelig for å konsentrere seg om skolearbeidet.

– Dette har vært et tema innad i familien. Hva skal vi gjøre? Det har bygd seg opp sinne og frustrasjon. Det har vært vondt å lese kommentarer mot folk som har blitt bitt, som bare ikke blir trodd. Det er ikke bra at folk blir skremt, eller blokkert til å tie, mener Helga.

Glad for støtten
Helga opplever også støtte fra lokalmiljøet, og setter stor pris på det.

– Det er fint å vite at noen ser at det er en annen side av saken, og støtter meg. Samtidig har det vært frustrerende å ikke kunne gi noe tilbake til de og fortelle.

Også på skolen opplever hun god støtte og forståelse fra lærere og elever.

– Det betyr mye, når skolehverdagen også omhandler dyr og jeg jobber i fjøset på Søve. Selv om den siste tiden har vært tøff, sier Helga at hun har det bra. Hun har ikke blitt redd for hunder og egen hund står høyt opp på ønskelista.


 
Reagerer på fremstillingen: - Et hylekor

LIKER IKKE DET SOM SKJER: Petter Lyng (74) er venn av og støttespiller til hundeeier Joraand Stavåsen. Han mener Kanalens
dekning av Teddy-saken er urettferdig, og bidrar til et hylekor. Lyng som er en ihuga MC-entusiast viser her fram sin Kawasaki.

Petter Lyng (74) er nær venn av hundeeier Joraand Stavåsen og vitne til én av hendelsene med Teddy, som omtales i Kanalens artikkel. Han mener fremstillingen er feil og at saken har tatt en beklagelig vending.

Tor Espen Simonsen

NB: Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i Kanalens papirutgave 11. februar, og er senere publisert digitalt, som et tillegg til de opprinnelig artiklene.  

Petter Lyng dro til butikken sammen med Andrine Salomonsen (22), da sistnevnte skal ha blitt angrepet og bitt av Teddy. Lyng stod med ryggen til og så ikke selve hendelsesforløpet, men mener likevel at hans opplevelse før, under og etter, tegner et helt annet bilde av saken.

- Det å si at «blodet rant» er sterkt overdrevet, og et veldig sterkt uttrykk som mange vil reagere på. Men det var ikke slik det var, sier Lyng. Han mener dessuten det er feil å karakterisere dette som et bitt.

- Det ble hull i huden, men jeg oppfattet det slik at Teddys tann har «kollidert» med Andrines overleppe. Jeg tørket bort litt blod, men det var mest klar veske. Det var ikke slik at blodet rant. Det sier litt at jeg og Andrine etterpå dro til Aarnes (kafeteria) og spiste middag. Da var leppa hoven, og man kunne se at noe hadde skjedd. Men først etter middagen ble leppa plastret, sier Lyng.

- Mistet syn av saken
Joraand Stavåsen selv har ikke ønsket å uttale seg til Kanalen. Lyng er venn og støttespiller til hundeeier Stavåsen, og mener det som nå skjer er dypt urettferdig.

- Jeg tror mange glemmer at det er mennesker oppi alt dette, og at mange har mistet syn av at saken handler om hunden Teddy, sier Lyng.

- Går god for Teddy
Pensjonisten mener mennesker som går bort til hunder, som er bundet, også har et eget ansvar.

- Hvorfor skal folk stikke ansiktet sitt bort i ukjente hunder? spør han seg, før han legger til:

- Jeg kan gå god for Teddy, som jeg kjenner godt, og jeg kan gå god for at Joraand har passet på kundene i butikken, sier han videre.

- Det er flere som forteller at de har opplevd ugreie episoder med denne hunden. Er ikke det også viktig å få frem?

- Jeg opplever at folk hiver seg på og danner et hylekor mot Joraand. Dette har kommet ut av all fornuft. Det hadde vært greit at de fortalte dette, hvis de forholdt seg til sannheten. Det som skjedde i Høydalsmo var et alvorlig tilfelle, men de andre sakene mener jeg er blåst opp. Og jeg var selv vitne til ett av disse. Jeg har tenkt mye på et ordtak som jeg synes er treffende i denne saken: «En klok mann kan forandre mening, en tosk gjør det aldri».

- Er ikke hendelsen i Høydalsmo alvorlig nok i seg selv? Det endte med sykehusinnleggelse og plastisk kirurgi?
- Jeg synes det er alt for tøft å vedta avlivning etter det. Dette er en hund som har sin måte å reagere på, og da må de som passet på hunden også ta et ansvar.

Lyng mener hundepasseren måtte ha visst at Teddy kunne reagere i enkelte situasjoner, og at det var uansvarlig å ha hunden i sofaen, slik det beskrives.

- Ser du ikke et problem ved at hunden ikke kan stoles på i en såpass dagligdags situasjon som at den ligger i en sofa mens menneskene i huset spiller kort?

- Nei, hundepasseren burde visst bedre, og hun ble også advart om å passe godt på hunden på forhånd.

- Det er ingen tvil om at blodet silte
Andrine Salomonsen avviser Lyngs versjon.

- Det er ingen tvil om at blodet silte, og jeg måtte bruke masse papir for å tørke det bort, sier Salomonsen, som også understreker at hun opplevde hendelsen som et hundebitt. Hun minner dessuten om at Lyng ikke så det som skjedde, og sier fortsatt at hunden gikk løs.

Kanalen har snakket med Helga Wik som også var i lokalet, men i et annet rom. Hun observerte derfor ikke selve hendelsen, men hun så at Salomonsen måtte bruke papir for å tørke blodet og stoppe blødningen.
For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok