Steinar Tveito fyller 90 år - Unnskyld til alle jeg har maset på

Ofte hører vi om de som bygde landet. Hvem er de egentlig? Steinar Tveito fra Lunde er en av dem.

DEN FØRSTE TRAKTOREN: Steinar Tveito (90) ser tilbake på et langt og innholdsrikt liv. Her er han avbildet ved siden av seg selv, med sin første traktor i 1952. Det var med denne doningen han bygde opp det velrenomerte selskapet Tveito Maskin AS.


Kristian Karlsen

Lørdag 13. februar blir Steinar Tveito 90 år. Kanalen møter han i lokalene til Tveito Maskin, som er bedriften han har bygget opp med egne hender. Men dette er langt fra det eneste prosjektet han har hatt i livet.

Den dagen han pakket sakene på kontoret, for å bli pensjonist, tok han med seg 33 permer som hver og én inneholdt et prosjekt innen frivilligheten.

Mistet faren til kreften
Lundeheringen som kommer fra Funnemark i Tveitankroken, er yngst i en søskenflokk på fem. Han ble raskt voksen, da hans far måtte gi tapt for kreftsykdommen i 1943, 57 år gammel.

- Jeg var bare 12 år den gangen og måtte bare ta meg sammen. Det ble ikke enklere av at mine søsken måtte rømme på skauen på grunn av krigen. Det var så klart tøft, men jeg har heldigvis vært velsignet med god helse hele livet, sier Tveito.

Hesten på gården døde i 1952 og dette skulle bli starten på gründeraktivitetene. Som 22-åring gikk Steinar til anskaffelse av en traktor, og tok oppdrag på gårdene rundt omkring. Han leide også etter hvert to gårder, der han drev med kornproduksjon. Dette gav litt avkastning, og ved å låne seks tusen kroner av sin tante, kjøpte han seg Lundes første gravemaskin i 1953. Dette ble starten på entreprenøreventyret til Tveito Maskin.

Stolt av mannen
Nye erobringer stod for tur og i 1957 giftet han seg med Esther. Sammen har de tre barn: Bjørg, Inger Signe og Aslak.

- Jeg er stolt av mannen min, sier Esther før hun kommenterer Steinar, som holder opp et bilde av traktoren fra 1952:

- Det var den gangen du var ung og sprek, nå er du bare sprek, ler hun.

- Du er ikke så verst selv, du har vært ei tålmodig og snill kone. Latt meg holde på med mitt både sent og tidlig, kontrer Steinar.

Ber om unnskyldning
Sent og tidlig har det blitt for ildsjelen i Lunde. Ved siden av å drive firma med mange ansatte har han lagt ned tusenvis av dugnadstimer for frivilligheten. Det er heller ikke få liter diesel som har gått gjennom Tveitos maskinpark, for frivilligheten.

- Jeg må be om unnskyldning til alle de jeg har maset på om dugnad. En ting er at noen drar lasset, men uten at flere bidrar blir jo ingenting gjort. Jeg har vært heldig og stort sett fått ja fra folk.


Kongen var «fjortis»
Av prosjekter den vordene 90-åringen har ledet, eller deltatt i, kan vi nevne: Byggingen av Kåsa (idrettsparken), Skjellaugbakken, Flyplassen i Lunde, Lundehallen, Nome kunstgress (første i Telemark) og den nye kunstgressbanen på Kåsa.

Det iherdige arbeidet gjennom et langt liv, resulterte i Hans Majestets Konges fortjenestemedalje i sølv. Denne mottok han i 2007.

- Under min førstegangstjeneste var jeg i Konges Garde, og passet på Kong Håkon. Jeg husker prins Harald fra den gangen. Det var veldig hyggelig å komme tilbake til slottet å få en slik utmerkelse, sier Steinar og legger til:

- Jeg fikk snakke med kong Harald alene. Han spurte hva jeg hadde gjort og jeg fortalte om garden og at han bare var guttungen den gangen. Da, lo kongen og sa: «Ja, da var jeg bare en fjortis».

- Hva vil du si om det å bli 90 år?

- Jeg er stolt av at jeg har fått lov til å bli så gammel. Samtidig har jeg hatt et innholdsrikt liv fullt av opplevelser. Stolte øyeblikk

- Hva er dine stolteste øyeblikk?

- Å, det er ikke enkelt å svare på, men jeg må nok velge den gangen Tveito Maskin fikk jobben med å bygge veien mellom Treungen og Tronholt. Dette var en kontrakt på 2,5 millioner kroner og var en milepel for selskapet.

- Når det gjelder at ting utenom ordinært arbeid, er det nok den første kunstgressbanen. Dette var et enestående prosjekt og den eneste banen i sitt slag mellom Drammen og Kristiansand.

Steinar er fortsatt engasjert og jobber for tiden med prosjektet for en gangbro over Lunde dam. Han forteller om mye motbør, men er fast bestemt på at han skal lykkes også her.

I nærmeste fremtid leveres et nytt og forbedret prospekt for gangbro, til Telemarkskanalen.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok