Avblåser frykt for mutert virus - nå er analysene klare

Analyser av prøvene fra Nome-innbyggeren som antas å ha blitt smittet i Follo, er nå klare. 

Kristin Sekse

Tor Espen Simonsen 

FHI slår fast at personen ikke er smittet av det muterte viruset, som beskrives som mer smittsomt enn den varianten som har vært dominerende til nå. 

Èn nærkontakt har også testet positivt for covid-19. Heller ikke her viser analysene at det er snakk om den engelske mutasjonen. 

- Smitte meldt i Nome kommune i forrige uke i forbindelse med utbruddet i Nordre Follo, er bekreftet fra FHI å ikke være den engelske mutasjonen av Covid-19 viruset, opplyser Nome kommune på sine nettsider. 


Lite smitte - lav risiko 
Det har ikke vært frykt for videre, lokal smitte i denne saken, og kommuneoverlege Kristin Seksen har uttalt at den smittede har gjort mer enn det som forventes. Likevel har det åpenbart knyttet seg spenning til analyseresultatene, og smitteteamet i Nome har denne uken purret på svarene. 

Nome har i øyeblikket et svært lavt smittetrykk, og defineres på det laveste risikonivået. Det er få isolerte og få i karantene. 

Pressekonferanse om pandemien 
Onsdag holdt regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Kort oppsummert blir de fleste nasjonale tiltakene videreført . Det har imidlertid kommet råd om at situasjonen for studentene, barn og unge bør lettes opp først, dersom situasjonen ikke forverrer seg. Dette gjelder blant annet fysisk undervisning ved høgskoler og universiteter. 

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier ifølge Dagbladet at muterte virusvarianter gjør situasjonen i Norge svært krevende og usikker.

Men selv om det er frykt for at det muterte viruset vil bli dominerende i løpet av uker eller måneder, ser helsemyndighetene også et lys i tunellen 

– Det er sannsynlig at vi kommer ut av dette etter sommeren eller til sommeren, sier Guldvog til NRK .


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok