I dag skal mange på vinterferie. Kommunelegen har en advarsel til alle

Fredag ettermiddag starter mange på sin vinterferie. Samtidig er helsemyndighetene spent på hvordan den økte reisingen til hytter og skibakker vil slå ut på smittetallene.

Kristin Sekse

Tor Espen Simonsen

Kommunelege Kristin Sekse sier til Kanalen at ingen innbyggere i Nome er registrert smittet av covid-19 i øyeblikket.

Kun ett par personer sitter i karantene, som følge av smitte i andre kommuner.

- Det er veldig stille i Nome nå, så vi får bare si «bank i bordet, sier Kristin Sekse.

Må være ekstra nøye
- Samtidig er vi veldig spente på vinterferien. Fra tidligere har vi sett at økt reising i landet, har ført til en viss oppblomstring av smitte. Vi er derfor spent på hva som vil skje denne gangen, sier Seks.  

- Hva er ditt viktigste råd til de som nå snart skal dra av gårde på vinterferie?

- Oppfordringen er at folk må være ekstra nøye med smittevernet, og følge med på situasjonen i den kommunen de besøker. Da er kommunenes nettsider de beste stedene for oppdatert informasjon.

Sekse advarer også mot å glemme seg bort.

- Nå har vi hatt strenge nasjonale tiltak i to måneder, der det blant annet anbefales maks fem gjester. Det er lett å glemme etter så lang tid, sier Sekse.

- Skal du på hytta må du huske dette. Da er det anbefalt at det kun er husstanden som drar. Og slektstreff på hytta, som mange er vant til, anbefales absolutt ikke, advarer Sekse. 

Nye retningslinjer fra regjeringen 
Regjeringen holdt fredag pressekonferanse om de nasjonale koronatiltakene. Derfra er hovedbudskapet at de fleste tiltakene forlenges ut februar, men det innføres også enkelte lettelser for barna og barneidretten. 

Kultursektoren får også en etterspurt oppmykning som vil gjelde fra tirsdag. Da blir regelen om fastmonterte stoler på arrangementer innendørs fjernet. Arrangører kan dermed ta imot inntil 100 gjester som sitter på fastmonterte eller anviste plasser.

Kirker og bedehus omfattes av de samme reglene. Holla og Helgen menighet skriver i dag på Facebook at søndagens gudstjeneste gjennomføres digitalt, mens det blir fysiske gudstjenester fra søndag 7. mars.

Samtidig er det noe som strammes inn, og det blir nå full skjenkestopp fra klokka 22.00 over hele landet. Skjenking av alkohol er fortsatt kun tillatt til de som får servert mat.

Antallet «nye doser» vil gå ned
Nome har denne uka mottatt cirka 100 vaksinedoser, som er fordelt både til de som fikk sin første dose og de som skulle fullvaksineres.
Men i vinterferieuka vil andelen nye vaksinerte gå betydelig ned.

Kommunen mottar også da omtrent 100 doser, men en stor andel av dette går med til fullvaksinering.

- Selv om vi fortsatt må være forsiktige og følge smittevernet, kan vi glede oss over at vaksineringen er i gang. Det går seint, men det går framover, sier Sekse som tror vi må vente til sommeren før vaksineprogrammet er i mål.

Siden oppstarten har 468 innbyggere i Nome fått første vaksinedose, mens 161 personer nå er fullvaksinert. Dette er oppdaterte tall hentet fra FHI 19. februar. 

Slik blir vaksineringen i vinterferie-uka 
Nome kommune oppdaterte sin informasjon om vaksineringen fredag kveld. Her heter det at Nome kommune i uke åtte får 10 hetteglass fra AstraZeneca
- Denne vaksinen anbefales til personer under 65 år, inkludert helsepersonell, heter det fra kommunen.

Fra og med vinterferieuka er det kun AstraZeneca-vaksine som skal brukes til prioritert helsepersonell, og alle de 10 glassene går til dette formålet.

Utvelgelse av helsepersonell følger FHIs prioriteringsliste.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok