Styrker beredskapen mot den engelske mutasjonen

Halve fylket er stengt ned, men fortsatt er ingen satt i koronaisolasjon i Nome. I går begynte antallet nærkontakter igjen å stige, etter en lang periode med lavt smittetrykk.

Kristin Sekse

Tor Espen Simonsen

Torsdag ble byene i Vestfold underlagt svært strenge korona-tiltak, og i praksis stengt helt ned. Reiser til Vestfold-området frarådes, og pendlere er pålagt bruk av hjemmekontor der det er praktisk mulig. Se regjeringens tiltak her (ekstern link)

De neste dagene vil være avgjørende for om strengere lokale tiltak må innføres også i Nome, sier kommuneoverlege Kristin Sekse. Dersom smitten kommer ut av kontroll i Grenland, kan Telemark se en lignende nedstenging som Vestfold.  

Styrker beredskapen
Økt spredning av den mer smittsomme, engelske koronavarianten og økt mobilitet under vinterferien, antas å ligge bak den negative utviklingen mange steder i landet. Nå merkes også dette i Nome og Midt-Telemark, opplyser kommuneoverlege Kristin Sekse.

- I går begynte det å renne inn med litt flere nærkontakter i vår region, og vi har også nærkontakter der det er konkret mistanke om den engelske mutanten, sier Sekse.

I Midt-Telemark kommune er to personer satt i karantene, med mistanke om den engelske varianten. To personer er også satt i karantene i Nome, men her er det ikke mistanke om mutert virus.

Nærkontaktene knytter seg til smitte i Grenland. 

Samtidig er beredskapen økt.

- Vi er nå veldig på vakt og påpasselige med tanke på den engelske mutasjonen, og tar ekstra i på liten mistanke, sier Sekse.

Dersom du i den siste uka har vært i Grenland, Vestfold eller Oslo-området bør du ha lav terskel for å teste deg ved tegn på luftveisinfeksjon, skriver Nome kommune på sine nettsider i fredag. 

Hele husstanden i karantene
- Hva skjer med nærkontaktene hvis det er frykt for mutert virus, Sekse?

- Da bruker vi det som heter utvidet TISK-strategi. Det vil si at de som blir meldt som nærkontakter skal i karantene og teste seg, men også at de andre i husstanden må i karantene inntil den opprinnelige nærkontakten har testet negativt. Hvis det skulle foreligge et positivt svar, er de andre i husstanden også nærkontakter og i karantene.

PS: TISK står for testing-isolering-smittesporing-karantene.

- I tillegg til økt beredskap med tanke på det muterte viruset, oppfordrer vi folk strengt til å begrense reiseaktiveten, og til å være flinke til å teste seg, sier Sekse.  

- Det er kort avstand mellom Grenland og Larvik/Sandefjord. Er det bare et tidsspørsmål før også Skien og Porsgrunn stenger helt ned? Og hva skjer med oss i Nome da?

- Hvis smitten blomstrer opp, er det nærliggende å tenke at også Grenland kan bli stengt ned. Så lenge vi ikke har smitte i Nome og har kontroll på situasjonen, vil ikke det ha noe effekt for oss med en gang. Men i Vestfold er kommunene delt inn i A-, B- og C-tiltak. Hvis vi ser en oppblomstring i Grenland og får samme tiltak som i Vestfold, kan det hende Nome kommer inn under de nest strengeste reglene. De kommende dagene er avgjørende for om Grenland får kontroll på situasjonen.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok