Vaksinasjonen av helsepersonell i Nome rammes

Norge velger å sette vaksinasjon med AstraZeneca på pause, melder FHI. Det får konsekvenser også i Nome

Vaksine


Tor Espen Simonsen

Den utløsende årsaken er melding om et dødsfall i Danmark som følge av blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, heter det.

I Nome får dette i første omgang bare betydning for vaksinasjonen av utvalgte helsepersonell, melder kommunen.

Det er Pfizer-vaksinen som så langt er brukt til å vaksinere risikogruppene i Nome. Mens AstraZeneca er gitt til helsepersonell. Forklaring er at AstraZeneca frem til nylig kun har vært tillatt brukt på personer opp til 64 år.

For kort tid siden ble det åpnet for at denne vaksinen også kan brukes på eldre innbyggere. Men i dag ble det altså kjent at Danmark har satt bruken av AstraZeneca på vent, etter frykt for alvorlige bivirkninger. Det jobbes nå med å undersøke om det er en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp.

- Vi vil avvente informasjon om det er en sammenheng mellom vaksinen og dette tilfellet med blodpropp, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI.

Forsiktighet ligger til grunn
På grunn av meldte mistenkte bivirkninger i Danmark har europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) iverksatt en undersøkelse av AstraZeneca-vaksinen.

- Det er ikke konkludert at det er en sammenheng mellom vaksinasjon og hendelsen i Danmark, men etter et forsiktighetsprinsipp så velger vi å sette vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen på pause mens utredningen pågår sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI.

Selv om bruken av AstraZeneca er satt på vent, betyr ikke det at FHI fraråder bruk av vaksinetypen i fremtiden, understreker FHI.

Færre doser til Nome
Det at AstraZeneca er tatt ut av bruk, vil påvirke vaksinetempoet i Nome negativt. Samtidig har FHI også besluttet å endre sin fordelingsmodell for vaksiner til norske kommuner. Endringen innebærer at byene, og særlig de største byene, vil få en større bit av kaka.

Nome får sine leveranser redusert med rundt 20 prosent. Men alle kommunene i Telemark får nedgang. Oslo er den store vinneren som får sine leveranser økt med 43 prosent.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok