Nome er på randen av nasjonale tiltak. Slik vurderes situasjonen i øyeblikket

Ved midnatt ble Grenland stengt ned gjennom nasjonale tiltak. Nome er blant randsonekommunene som følger utviklingen tett. Allerede til uka kan vi også få strenge regler. 

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret


Tor Espen Simonsen

Lørdag formiddag hadde den politiske og administrative ledelsen i Nome og Midt-Telemark kommuner møte med kommuneoverlege Kristin Sekse for å diskutere utviklingen.

Bakteppet er at Skien, Porsgrunn, Siljan og Bamble i natt ble stengt ned gjennom nasjonalt tiltaksnivå 5A. Dette er samme regelsett som allerede gjelder i Vestfold, og som blant annet innebærer at butikker, treningssentre og serveringssteder må lukke dørene. 

Samtidig er smittesituasjonen på Nome videregående uavklart.

Nome i randsonen
Midt-Telemark, Nome, Kragerø, Drangedal og Notodden regnes som randsonekommuner til Grenland. Det betyr at disse kan innføre like strenge tiltak. Men det betyr også det kan komme pålegg om strengere tiltak fra staten.  

I øyeblikket er smittetrykket i Nome og Midt-Telemark svært lav. Nome har i praksis ikke hatt smitte siden to personer testet positivt for covid-19 den 3. februar. Et slik øyeblikksbilde kan likevel endre seg raskt, og det er nå en uavklart situasjon ved Nome videregåendes avdelinger både i Lunde og på Søve. Tre elever har testet positivt, og rundt 100 elever og lærere ble satt i karantene fredag. De tre elevene er bosatt i andre kommuner. 

Kanalen får opplyst at smittesporingsarbeidet tar tid og er vanskelig.

- Det er situasjonen på Nome videregående som har mest fokus akkurat nå, og der er det fortløpende kontakt mellom kommuneoverlegen og skolen. Her er smittesporingen krevende med mange elever og lærere, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret.

Enn så lenge er det ikke tatt stilling til om Nome videregående skal stenges fra mandag. 

Vurderer både A og C
Det vil være kontakt mellom kommuneoverlegene i randsonen gjennom helgen, og et nytt møte i beredskapsledelsen i Nome og Midt-Telemark skal avholdes mandag klokken 09.00.

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret sier til Kanalen at tiltaksnivå 5C kan bli innført i Nome. Det vil si det tredje strengeste nasjonale nivået. Men det kan også skje at både Nome og Midt-Telemark ber om å få på plass det strengest nivået.

En tredje mulighet er at Nome blir med på lasset, slik tilfellet var med Skien i går. Dersom andre randkommuner ber om strenge tiltak, kan staten dra alle over én kam.

- Vi diskuterer situasjonen fortløpende. Det er ikke gjort noe vedtak, men det mest nærliggende er at Nome innfører tiltak i sone 5C. Ikke minst siden vi ligger så nærme Grenland, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret til Kanalen.

Bekymret for korona-handel
Tiltaksnivå 5C innebærer ikke at butikker må stenge, men det betyr blant annet påbud om bruk av hjemmekontor.

Les mer om 5C her 

Samtidig frykter kommunene i randsonen at innbyggere i Grenland vil reise ut av de nedstengte byene, blant annet for å handle i åpne butikker.

- Det er faren for at folk fra Grenland kommer hit, som taler for et at vi også må vurdere de aller strengeste tiltakene, sier ordførerne.

Dersom Nome frivillig skal inn i sone 5A, B eller C, må dette behandles politisk i formannskapet. Deretter sendes det en anmodning til statsforvalteren (fylkesmannen) som innstiller saken overfor departementet.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok