Klokken 09.00 startet møtet som kan ende med strenge tiltak

Beredskapsledelsen i Nome og Midt-Telemark kommuner samles mandag klokken 09.00 i et fellesmøte for å diskutere koronasituasjonen. Nasjonale tiltak kan bli innført.


Tor Espen Simonsen

Midt-Telemark, Nome, Kragerø, Drangedal og Notodden regnes som randsonekommuner til Grenland. Det betyr at disse i fellesskap eller enkeltvis kan be staten om nasjonale smitteverntiltak. Men det betyr også det kan komme pålegg om strengere tiltak fra staten.

Går over til digitalundervisning
Kanalen har snakket med ordfører Bjørg Tveito Lundefaret, som sier at situasjonen er den samme som i helgen.

I går ble det klart at Nome videregående skole innfører hjemmeundervisning, grunnet smitte i elevgruppen. Tre elever har fått påvist det som antas å være den muterte virusvarianten. Samtidig er tre klasser og flere lærere i karantene og mange venter på prøvesvar.

Et sted mellom 50 og 60 personer bosatt i Nome er i karantene som følge av den uavklarte situasjonen ved Nome vgs.

Forebyggende
Selv om smittetrykket fortsatt er lavt i randsonekommunene, handler det nå om å være «føre var», sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret.

- Det som er nytt i forhold til i fjor, er at vi blir bedt tenke forbyggende, sier hun.

Allerede lørdag varslet ordføreren via Kanalen at Nome kan be om nasjonale regler. Hun sa da at det mest nærliggende vil være at Nome trer inn i sone 5C, det tredje strengest nivået.
Men hun utelukket ikke full nedstengingen, slik vi ser i Grenland.

Koordinerer i ettermiddag
Alle randkommunene har i dag morgenmøter for å diskutere situasjonen. Og klokken 14.30 skal alle samles til et fellesmøte for å oppsummere og koordiere seg imellom.

Dersom en eller flere av kommunene ber om strengere tiltak, vil saken gå til politisk behandling før det rettes en henvendelse til statsforvalteren (fylkesmannen).

Dette er nivåene 
Ifølge ordfører Bjørg Tveito Lundefaret er det mest nærliggende å se for seg tiltak på nivå 5C, som er tredje strengest. Men det strengeste nivået (5A) vurderes også. Blant annet frykter flere av randkommunene at innbyggere i de nedstengte byene vil oppsøke åpne butikker i distriktet.

Nivå 5A (som i Grenland) omtales gjerne som nedstenging. Det innebærer forbud mot alle arrangementer, stengte butikker og kafeer. Matbutikker, apotek og andre nødvendige bransjer gis unntak.

Nivå 5C er mye mildere, men innebærer noe innstramming fra hva vi lever med i dag. Blant annet blir det påbud om bruk av hjemmekontor der det er mulig. I korte trekk betyr 5C imidlertid at mange tilbud kun blir åpne for innbyggere i kommunen.

I reglene står det blant annet at treningssentre skal stenge, men det kan opprettholdes et tilbud for «de som er bosatt i kommunen».

Dette kan holde åpnet under 5C:
Butikker og kjøpesentre
Én-til-én-tjenester, som frisør mv.
Helsefaglige virksomheter, som fysioterapeuter, kiropraktorer, fotterapeuter mv.
Serveringssteder.
Serveringssteder som har skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 skal ikke utøve skjenkebevillingen.
Bibliotek
Tro- og livssynshus

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok