Innfører ikke nasjonale tiltak i Nome nå

Kriseledelsene i Nome kommune og Midt-Telemark kommune hadde fellesmøte mandag morgen.


Tor Espen Simonsen

Konklusjonen derfra er en sterk anbefaling om bruk av munnbind som gjelder fra i dag (mandag).

Det betyr samtidig at verken Nome eller Midt-Telemark kommuner ønsker å innføre nasjonale tiltak. Som kjent er de to definert som randsonekommuner til utbruddet i Grenland.

Likevel er smittetrykket lavt i vårt område, og det tilsier ikke økt tiltaksnivå akkurat nå, heter det i en uttalelse fra dagens møte.

- Dette kan endre seg raskt og kriseledelsene vurderer situasjonen fortløpende. Onsdag 24. mars skal eventuelle lokale tiltak opp til politisk behandling i begge kommunene. Vurderingen blir da gjort på bakgrunn av utviklingen de nærmeste dagene, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret i Nome og Siri Blichfeldt Dyrland, ordfører i Midt-Telemark.

Den sterke anbefalingen om bruk av munnbind gjelder i følgende situasjoner:
I butikker, i fellesarealene på kjøpesenter, på serveringssteder, i tros- og livssynshus, på kollektivtransport og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter.

Lite smitte i randsonen  
Mandag ettermiddag samles de fem randsonekommunene til fellesmøte for å koordinere sine vurderinger. 

Kanalens gjennomgang viser imidlertid at smittesituasjonen i Midt-Telemark, Nome, Kragerø, Drangedal og Notodden i øyeblikket er ganske avklart.

Verken Nome, Midt-Telemark eller Notodden hatt registrerte tilfeller av covid-19 de siste ukene.

Også i Kragerø er smittetrykket lavt, men her fikk to personer konstatert viruset før helgen. Det nyeste tilfellet ble meldt inn 19. mars.

Drangedal er «hardest» rammet med åtte smittetilfeller på 14 dager, hvorav fem tilfeller siste uke. Fire personer fikk påvist covid-19 den 17. mars i Nomes nabokommune.

50 til 60 er i karantene
Randsonekommunene dekker et veldig stort geografisk område der det tar cirka én time og 50 minutter å kjøre fra Notodden i den ene enden til Kragerø i den andre. Det bor rundt 38 tusen mennesker i de fem kommunene som til sammen bare har hatt syv smittetilfeller den siste uka.

I Nome er det likevel usikkerhet knyttet til situasjonen på den videregående skolen. Tre elever har fått påvist smitte. Selv om ingen av disse er bosatt i Nome er mellom 50 og 60 innbyggere i karantene som følge av at situasjonen fortsatt er uavklart. 

Det er likevel det tette naboskapet med Skien som bekymrer mest. I fylkeshovedstaden er det engelske mutantviruset påvist, og det pågående utbruddet gav 15 nye covid-19 tilfeller i helgen. 64 personer har testet positiv for sykdommen de siste to ukene, og trenden beregnes som stigende. 

Familiebesøk eller andre samlinger
I tillegg til munnbind-oppfordringen, innfører beredskapsledelsen i Nome også flere råd som blant annet er relevant for påskefeiringen.

Dersom du vurderer å dra på besøk til Nome eller Midt-Telemark kommuner, minner kommunen om at du må følge nøye med:
- Sjekk reglene som gjelder i din hjemkommune. Disse må og følges her
- Vurder om reisen er nødvendig, kan du utsette så gjør det

Hytte
Du står fortsatt fritt til å reise på hytta eller fritidsboligen din i våre kommuner.
- Vi oppfordrer til å handle før du kommer til kommunene våre, heter det i konklusjonen fra møtet.  

Nome videregående skole
- Vi venter på prøvesvar og vurderer situasjonen fortløpende, heter det i oppsummeringen fra mandagens fellesmøte i beredskapsledelsen.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok