Nå er det påbudt å bruke munnbind i Nome. Se de lokale reglene her

Et lokalt munnbindpåbud ble onsdag vedtatt av formannskapet i Nome. Reglene gjelder fra torsdag.

Formannskapet hadde i dag digitalt møte om koronasituasjonen.


Tor Espen Simonsen

Formannskapet i Nome behandlet saken klokken 15.30 i ettermiddag. Det midlertidige påbudet gjelder fra torsdag 25. mars til 6. april.

Nedenfor kan du lese hvem påbudet gjelder for, og se i hvilke situasjoner du må bruke munnbind for å ikke bryte reglene i Nome.

Mange ventet innstramning
Da Grenland i realiteten ble stengt ned natt til lørdag, fikk Nome status som randsonekommune. Det åpner for strenge nasjonale tiltak også her, og mange ventet at beredskapsledelsen ville be om innstramminger mandag morgen.

Som kjent ble konklusjonen da en sterk oppfordring om bruk av munnbind på butikker og andre steder der avstandsreglene ikke kan overholdes.

- Oppfordringen virker ikke
Flere har reagert på at ikke sterkere lut blir tatt i bruk, og Kanalen har snakket med flere butikkinnehavere som etterlyser et påbud. Deres erfaring er at mange ikke lytter til anmodningen.

I kommunedirektørens utredning tas det hensyn til disse bekymringene, og også de folkevalgte spiller på lag med handelsnæringen.

Allerede tirsdag ettermiddag vedtok også Drangedal, en annen randsonekommune, flere strenge regler, som blant annet inkluderer påbud om bruk av munnbind. Det er også ventet at Midt-Telemark gjør det samme i dag.

I Nome er det bestemt at bruk av munnbind blir påbudt fra 25. mars til 6. april. Det er ventet at samme regler blir innført også i Midt-Telemark kommune.

For disse gjelder regelen
Den nye plikten til å bruke munnbind i Nome vil ikke gjelde barn under 12 år, og heller ikke ansatte i skoler og barnehager, eller for de som utøver fysisk aktivitet.

Men der det generelt ikke er mulig å overholde sosial avstand, unntatt over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind i butikker, i fellesarealene på kjøpesentre, på serveringssteder, i tros- og livssynshus og i lokaler for kultur-, sport- og fritidsaktiviteter.

Plikten gjelder også for ansatte på steder hvor det ikke er mulig å holde avstand fra besøkende. Dette gjelder ikke ansatte på steder hvor det er iverksatt andre smitteverntiltak for de ansatte som bruk av visir, skillevegger og lignende i henhold til folkehelseinstituttets anbefalinger.

Der det ikke er mulig å holde én meters avstand til andre reisende, skal reisende i kollektivtransporten bruke munnbind. Dette gjelder også på innendørs stasjonsområder. Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i taxien.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok