Sjokkert over at Bjørg vil gi vaksinedoser til Oslo

-  Vi har en AP-ordfører i Nome som ønsker å gi bort vaksinedoser til osloinnbyggere. Det er opprørende og sjokkerende, sier FrPs Gry Anette Rekanes Amundsen.

Bjørg Tveito Lundefaret (AP) og FrPs Gry Anette Rekanes Amundsen er rykende uenige - igjen.


Tor Espen Simonsen

NRK Telemark presenterte tirsdag morgen en undersøkelse der alle ordførere i Vestfold og Telemark har svart på om de er villige til å gi fra seg vaksinedoser til Oslo-regionen, slik osloordføreren har bedt om.

Bare tre svarer ja: Nome, Nissedal og Siljan.

- Straffes for å være flinke
Ifølge Gry Anette Amundsen (FrP) er dette et svik mot egne innbyggere, og et tegn på partipolitisk samrøre.

- I Nome har vi en større andel eldre enn i Oslo, og et liv her er like mye verdt som et liv i Oslo. Vi vet også at vaksinen ikke hindrer smittespredning, den hinder alvorlig sykdom og død. Da må vi tenke på at vi har eldre hos oss som har sittet selvisolert i ett år og en befolkning som har vært superflinke på smittevern.  


- Nå sier ordføreren vår til alle de som har vært flinke, at dere må vente enda lenger, kanskje helt til april og mai fordi jeg skal gi dosene til Oslo. Oslo, en by som har hatt grottefester og pakistanske bryllup, og der innbyggerne står tett-i-tett på buss og trikk uten munnbind, tordner Rekanes.  

- Vil det ikke være smart for innbyggerne i Nome å bidra til å stoppe det muterte viruset i Oslo-området?

- Denne vaksine hindrer ikke smitte, den hindrer de som blir smittet fra å dø.

- Veldig hypotetisk
Kommuneoverlege Kristin Sekse sier til Kanalen at NRKs ordfører-undersøkelse er veldig hypotetisk, og at det mest sannsynlig ikke blir aktuelt å diskutere lokal fordeling av doser ennå.

- Er det riktig at de vaksineproduktene vi har på markedet, ikke hindrer smitte av koronaviruset?

- Man vet ennå ikke om den hindrer smitte. Dette er en effekt man håper på, men som det foreligger ikke er vitenskapelig bekreftelse for. Vi vet at vaksinen øker sjansen for å forhindre alvorlig sykdom og død, noe som letter byrden på helsevesenet, sier Sekse.

- Vil det å gi flere doser til Oslo-området stoppe spredningen av det muterte viruset, Sekse?

- Det er noe som i så fall vil bli nasjonalt bestemt, så dette er et veldig hypotetisk spørsmål. Det er uheldig at politikere tror de kan påvirke fordelingen. Verken FrP eller AP kan styre det lokalt. Hvis det blir bestemt å massevaksinere i Follo-området, har ikke det betydning lokalt.


- Stiller meg positiv
Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (AP) står på sitt og forsvarer uttalelsen til NRK.

- Det jeg sa i går, er at jeg har forståelse for at ordførere i en akutt situasjon ber om hjelp. Hvis dette blir en aktuell problemstilling, skal vi selvsagt diskutere saken på faglig grunnlag, men jeg stiller meg positiv til å dele på dosene, sier Lundefaret.  

- Rekanes Amundsen mener du er mer tro mot AP enn egne innbyggere?

- Da er det i så fall bare meg og Nissedal som er lydhør for AP. Jeg har ikke fått beskjed av noen om hva jeg skal mene, og saken er ikke drøftet med andre.

- FrP mener du straffer en lokalbefolkning som har vært gode på smittevern, og belønner et Oslo som har vært skjødesløse. Har du en kommentar til det?

- Det er alt for enkelt å si at vi er flinke, mens Oslo-folk ikke er det. Vi har helt andre forutsetninger for å begrense smitte hos oss, og selv om vi er flinke er de fleste andre i Norge også flinke.

- Er det et tankekors at bare Nome og to andre kommuner har svart ja på å gi bort doser?

- Mange svarte at de vil rette seg etter myndighetens råd, og det vil selvsagt vi også. Men dersom vi får et slikt spørsmål, vil jeg stille meg positiv.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok