Kontroll på brann ved Lunde sentrum. Men kuldegradene har skapt utfordringer i natt

Politiet og brannvesenet meldte ved 03.30-tiden, natt til torsdag, om brann i Strengenvegen.

Da Kanalen var på stedet cirka klokken 08.00 var det kontroll, men ifølge Kai Lindgren brant det da ennå inne i husets konstruksjon. 

Tor Espen Simonsen

Kulden skapte flere utfordringer for brannvesenet, opplyser vakthavende Kai Lindgren i Nome og Midt-Telemark brann og redning (NMTBR).

Det brannrammende huset er nærmeste nabo til nedlagte Bratsberg teglverk, rett på utsiden av Lunde sentrum. Et annet bolighus og to uthus står i nærheten, og brannvesenet har jobbet på spreng for å hindre spredning.  

- Vi var livredde for smitte over på bolighuset i nærheten, og det er grunnen til at vi har jobbet så intenst for å holde brannen nede, sier Kai Lindgren.

Stigebilen fra Skien brannvesen

Det ble brukt røykdykkere for å kvele flammene gjennom natten, men da det tok fyr i isolerende pappmasser i taket, ble dette arbeidet for farlig.

Av den grunn ble stigebilen fra Skien tilkalt. Den ankom cirka klokken 07.00 og gjorde det mulig å fjerne takstein og slukke «fra oven».

Da nødetatene fikk inn meldingen ved 03.30-tiden, var det ikke klart om det befant seg mennesker i huset. Brannvesenet har søkt gjennom alle rom og Lindgren bekrefter at boligen har stått tom.


Senere på morgenen ble det meldt at brannen tok seg opp igjen. Det er også meldt i andre medier om problemer som følge av at vannet frøs. Men dette er ikke helt riktig, sier Lindgren.

- Vi har hatt tilgang på vann hele tiden, men det har vært en del ekstrajobb med koblinger og slanger som fryser. De må da påføres varmt vann eller tines inne i bilene. I tillegg har kulden vært krevende for mannskapet. Du kan tenke deg røykdykkere som kommer gjennomvåte ut av et brennende hus, til 16-17 kuldegrader, forteller Lindgren.

Her viser bildet hvor tett det er mellom bygningene.

Røykdykkerne er derfor kjørt i skytteltrafikk mellom brannstedet og Lunde brannstasjon, for «tørking og varming» gjennom natta.

Da Kanalen var på stedet klokken 08.00 torsdag morgen viste termometeret i bilen minus 15 grader. På dette tidspunktet var det kontroll på stedet, men fortsatt brann i selve konstruksjonen.

- Vi er ikke ferdige her ennå, sa Lindgren kokken 08.30.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok