Er du mellom 65 og 84 år? Da bør du lese dette

Nome er inn i en ny periode med svært lavt smittetrykk, og utviklingen er positiv også i kommunene rundt oss. Samtidig nærmer det seg nå tid for massevaksinering, og fra mandag kan rundt 1200 innbyggere sette seg på liste.

Vaksinegruppa i Nome har nå enda flere detaljer om hvordan vaksinasjonen vil foregå for de som ikke bor på institusjon eller i omsorgsbolig. Gruppa består av vaksinekoordinator Liv Marit Sannerholt (t.h), smittevernlege Solveig Tangen Nielsen (i midten) og Trine W. Eknes (t.v) som har ansvar for teknisk løsning. I tillegg er Janne G. Ljosåk med i gruppa som leder av helsetjenesten.

Tor Espen Simonsen

Fra og med mandag 1. februar kan alle mellom 65 og 84 år sett seg på vaksineliste.

Denne aldersgruppen teller over 1200 innbyggere i Nome, viser 2020-tall fra SSB. Men med dagens leveransetempo, vil det ta tid før alle har mottatt beskyttelse mot koronaviruset.

NB: Nederst i saken kan du se oversikten som viser hvilke grupper og hvor mange som så langt har fått vaksine i Nome.

SE OGSÅ: Bildekarusell fra skikarusellen i Lunde 

Mange er dekket allerede
I uka som kommer (uke fem) starter vaksinasjonen av alle hjemmeboende innbyggere over 85 år. Dette er en relativt liten andel av befolkningen, siden mange i disse årskullene allerede har fått vaksine som beboere på bofellesskap og institusjon.

LES MER: Hele Kanalen som e-avis (ABO) 

Alle over 85 år blir kontaktet av kommunen via telefon, og behøver ikke selv å foreta seg noe.


Slik skal du gå frem
Innbyggere mellom 65 til 84 år er den første gruppe som selv skal registrere seg i vaksinekøen.

Det er tre måter å gjøre dette på, opplyser Nome kommune:
Du kan enten
1) registrere deg selv
2) få hjelp av en pårørende eller nær bekjent
3) eller ringe vaksinasjonstelefonen (tlf. 409 13 179)


LES MER: Slik tok de pårørende farvel med koronasyk oldefar (ABO)

Dette er oppskriften:
Alternativ 1: Trykk på linken for vaksineregistrering, enten i SMS eller på kommunens nettside. Følg anvisningene.

Alternativ 2: Du trenger hjelp av pårørende eller nære bekjente for å registrere deg. Den som skal hjelpe deg trykker på linken for vaksineregistrering, enten i SMS eller på kommunens nettside. Følg anvisningene, og legg inn opplysninger for den som skal registreres.

Alternativ 3: Du har ikke mulighet til å bruke internett - ring vaksinasjonstelefonen: 409 13 179 Åpningstid: mandag – fredag, kl. 09-14

LES MER: Ellen Moen blir pensjonist (ABO)

Disse stedene er valgt ut 
For å organisere vaksineringen av de trinnvis inndelte aldersgruppene skal det etableres to faste vaksinepunkter i Nome.

- Det er avklart to kommunale bygg som vaksinasjonssteder. Dette blir Ribo og kjelleren på Lundetunet, sier Trine W. Eknes, som er teknisk ansvarlig i Nomes vaksinegruppe.

Kriteriene for valg av sted har vært at lokalet kan benyttes over tid, siden vaksinering kommer til å foregå utover våren, samt at tiltaket ikke skal gå på bekostning av ordinær drift. Vaksinetilgang avgjør om Nome kommune kan starte med vaksinering på begge steder samtidig, eller om en må begynne på ett av stedene.


Disse ukedagene er aktuelle
Alle innbyggere i Nome over 65 år er prioritert for vaksine i Nome, og vil få vaksine i rekkefølge etter alder uavhengig av andre risikofaktorer. I første omgang vil vaksinering foregå på dagtid onsdager og torsdager, avhengig av vaksinetilgang.

Bli abonnent - bestill Kanalen 

Selve koronavaksinen er gratis for alle innbyggere.

15 vaksinatører er plukket ut fra de ulike helsetjenestene og disse skal rullere på å vaksinere.

- Vi har fått god respons fra frivillige som skal bistå blant annet som vaksineverter og i telefontjeneste. Det setter vi stor pris på, sier Eknes.


Vaksinasjon i Nome til nå - oversikt 
• Denne uka (uke fire) er det satt 82 doser covid-19-vaksine i Nome.
• Til nå er ni av disse dosene fordelt til helseansatte som er prioritert for tidlig vaksine (noe som utgjør 11 prosent), resten er gitt til beboere på institusjon/omsorgsbolig (totalt 73 personer).
• Alle som har takket ja til vaksine på Nome sykehjem, Bjervatun alderspensjonat og de resterende omsorgsboligene (åtte enheter) har fått første dose.
• 27 beboerne på Nome sykehjem har fått dose nummer to, og er ferdig vaksinert. Det bor 75 personer på Nome sjukeheim. 

Vaksinasjonen av innbyggere over 85  år som bor hjemme, starter til uka som kommer. Samtidig kan alle over 65 år sette seg på vaksineliste. 
For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok