Her er Nome-valgets spenningsmomenterKanalen følger valget med oppdateringer og kommentarer utover mandagskvelden. Men først en liten tyvstart: Det er knyttet stor spenning til velgernes dom – og i denne saken går vi gjennom noen av de største spenningsmomentene.

Tor Espen Simonsen

Valglokalene i Nome stenger dørene mandag klokken 20.00, og resultatet fra første grovopptelling forventes ved 22.00-tiden. Da får vi se partienes oppslutning i prosent samt mandatfordelingen.

Kanalen publiserer valgresultatet så snart det foreligger.

Detaljene rundt personstemmer og endringer av stemmesedlene kommer noe seinere – og i verste fall er ikke dette klarlagt før tirsdag morgen. Personstemmene er med på å avgjøre hvilke personer som får de ulike plassene i kommunestyret, og kan endre rekkefølgene på de som velges inn.

Hvem blir ordfører?
Spenningen knytter seg altså til hvor store de ulike partiene blir, hvilke politikere som blir valgt inn og selvsagt hvem som til sist blir ordfører.

Les også: -Mye vil handle om hvor stort AP blir, forteller Torunn Brukåsa Kleiva (SP)

Vi kan få svaret på ordfører-spørsmålet allerede i kveld, men det mest sannsynlige er at partiene vil forhandle om ulike posisjoner utover i uka.

Flere mulige ordførere-modeller kan skisseres:

Det enkleste vil være at de rødgrønne (AP, SV og SP) går sammen og tar i bruk sitt solide flertall. Da fortsetter Bjørg Tveito Lundefaret (AP) som ordfører, mens Torunn Brukåsa Kleiva (SP) blir varaordfører. SV får kanskje lederen i et fagutvalg.

Alternativt kan Brukåsa Kleiva forsøke å danne flertall for sin ordførerdrøm. I så fall må hun samarbeide med Høyre og FrP - og antageligvis ett er to av småpartiene (SV, KrF, Venstre). Små bevegelser i velgermassen vil derfor kunne utgjøre en stor forskjell (mer om dette nedenfor).

Her kan du lese om ungdomskandidatene ved årets valg. 

Stigende deltakelse
Samtidig er det spenning knyttet til valgdeltakelsen. Deltakelsen har vært lav, men stigende i Nome de siste tiårene.

I 2011 brukte bare 63,5 prosent sin rett til medbestemmelse. Dette var riktignok en markant fremgang sammenlignet med valgene i 1999 (61,2%), 2003 (59,0%) og 2007 (60,5%).

I Nome er det en klar tendens til at AP har mest å tjene på høy valgdeltakelse.

Valgene i 1999 og 2003 var katastrofale for partiet, og mange gamle AP-velgere satt antagelig hjemme i protest. Med Bjørg Tveito Lundefaret på toppen har disse misfornøyde AP-velgerne funnet tilbake til stemmeurnene.

 Slik har det gått før: 

(Klikk på bilde for å se større versjon)

Usikre velgere
Så spørs det også hvilken effekt det gir at Senterpartiet har byttet ut stemmemaskinen Jan Thorsen med Torunn Brukåsa Kleiva. I Kanalens meningsmåling ligger partiet an til å få omtrent like stor oppslutning som for fire år siden (20,6%). Men målingen viser også at SP har en god slump velgere på «gjerdet», og mandagskvelden vil avsløre om SP har klart å mobilisere noen av disse i innspurten.

Fortsatt usikker på hva du skal stemme? Se Kanalens valgdebatt her!

Ett parti, én mandat
Som i andre norske kommuner, kan småpartiene bli nøkkelen til makt. Men vi kan også få en situasjon i Nome der tre partier har ett mandat hver: KRF, Venstre og SV. De to sistnevnte har énmannsgrupper også i dag, mens KrF har to.

I Kanalens måling ligger «småpartitroikaen» inne med én kommunestyrerepresentant hver.

Samtidig står Venstre i fare for å falle helt ut. Og da kan SP kapre ett ekstra mandat. Hvis det skjer vil Torunn Brukåsa Kleivas ordførerdrøm blir mer levende.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok