-Urolig følelse i magen


Kanalen snakket med toppkandidatene i de fire største Nome-partiene rett før valglokalene stengt mandag kveld. -Jeg har hatt en urolig følelse i magen i hele dag, forteller Bjørg Tveito Lundefaret (AP). 

Tor Espen Simonsen 

Kanalen oppdaterer om valget, med resultater og kommentarer, utover mandagskvelden. 

- Dette er kjempespennende, men jeg håper det går bra, selv om veldig mange ting spiller inn på det endelige resultatet, sier ordføreren. Hun avslører samtidig at det blir sonderinger mellom partiene allerede i kveld.
-Vi skal være på valgvake på Pensjen, og det er helt naturlig at partiene snakker sammen allerede der.

Prognose: Nome AP går frem (forhåndsstemmer)

Nei til FrP, tja til Høyre
AP har satt ned et forhandlingsutvalg bestående av Kristian I. Hanto, Knut H. Dahl og Bjørg selv. Partiet sier også at det er uaktuelt å gå i koalisjon med Nome FrP. Døren holdes likevel på gløtt for dagens koalisjonspartner – Høyre – til tross for gnisningene den siste tiden.
-Men det er valgresultatet som avgjør. Hvis Kanalens meningsmåling slår til, kan vi være litt mer kresne. Men får vi 10 kandidater, er vi i en helt annet situasjon, sier Tveito Lundefaret. AP har 12 mandater i dag, og får 13 dersom Kanalen-målingen blir fasit.

Les mer: Her er Nome-valgets spenningsmomenter 

Går for ordføreren
SPs Torunn Brukåsa Kleiva er litt roligere i kroppen, men innrømmer at spenningen har steget utover kvelden.
-Jeg håper vi klarer er resultat som i hvert fall ikke er dårligere enn Kanalens måling, og at vi får tilbake en del av velgerne som satt på gjerdet tidligere i valgkampen. Samtidig blir det utrolig spennende å se styrkeforholdet når resultatet kommer. Mye vil handle om hvor stort AP blir, forteller Brukåsa Kleiva.

SP har et forhandlingsutvalg bestående av Jan Thorsen og Torunn selv, og utvalget har vide fullmakter.
-Vi har fullmakt til å forhandle med alle, og vi tar utgangspunkt i at SP skal ha ordføreren, sier partiets toppkandidat.

-Snakker med alle
Hans Jørgensen (H) kan miste posisjonen som varaordfører i løpet av kvelden, og Kanalens meningsmåling viser at Høyres oppslutning er fallende.  
-Jeg er veldig spent og føler at dette kan gå litt begge veier. Vi kan få et like godt resultat som for fire år siden, eller et mer gjennomsnittlig slik vi er vant til, sier Jørgensen som sammen med Stig Kjeldal utgjør Høyres forhandlere.  

-Er du fortsatt varaordfører når kvelden er omme?
- Jeg håper selvsagt på å bli ordfører, men det mest realistisk er kanskje at Høyre fortsetter å ha varaordføreren. Vi er i hvert fall innstilt på å snakke med alle de andre partiene.

Her kan du lese om ungdomskandidatene ved årets valg. 

Skatt og omsorg
Også FrPs Gry Anette Rekanes Amundsen avslører at hun er spent.
-Jeg er så spent at jeg har forsøkt å få sommerfuglene i magen til flyr i formasjon, spøker FrP’eren, før vi spør om forventningene til kveldens resultat:
- Vi har forhåpninger om at FrP blir størst mulig, og at vi gjør et like godt - eller bedre - valg enn for fire år siden.

Den gangen landet FrP på 11,9 prosent – det samme fikk partiet i FrPs måling sist uke.

FrP-Gry forteller at hun håper på et bredt borgerlig samarbeidet i Nome, men vil ikke si noe konkret om egne ordførerambisjoner.
-For oss vil dette handle om en miks av politikk og posisjoner, og vi har to saker som er viktig for oss i forhandlingene: Reduksjon av eiendomsskatten og stans i bruken av dobbeltrom på sjukeheimen.

- Kan det være aktuelt for deg og FrP å gå med på at SP får ordføreren, mens du blir varaordfører?
-Det får du nesten spørre Senterpartiet om. Det er de som kan velge i den saken. Men jeg håper på et bredt samarbeid på borgerlig side, så får vi ta resten derfra.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok