Ordfører-spørsmålet er avklart: AP+Høyre i NomeBjørg Tveito Lundefaret (AP) fortsetter som ordfører, mens Hans Jørgensen (H) fortsetter som varaordfører i Nome de neste fire åra. Det er klart etter at partiene ble enige om en avtale i natt.

Tor Espen Simonsen

Dermed blir det ingen store endringer i den politiske ledelsen av Nome.

Senterpartiet og Fremskrittspartiet, som begge økte sine grupper i løpet av valgnatten, er 
nok en gang parkert på sidelinjen i Nome-politikken. 

Inviterer de små
Høyre og Arbeiderpartiet har foreløpig undertegnet en koalisjonsavtale som binder de to partiene sammen i kommende periode. Men målet er å få med også SV, Venstre og KrF – som har ett mandat hver i kommunestyret.

Les mer: Her er valgresultatet i Nome 

Siste melding er at SV trolig takker ja til invitasjonen. Venstre og KrF blir kontaktet i løpet av dagen, opplyser Hans Jørgensen.

-Vi er veldig fornøyd med dette og glad for at avtalen ble halt i land etter svært krevende forhandlinger, sier Tveito Lundefaret, som legger til at hun tror på et konstruktivt samarbeid, til tross for de siste månedenes småkrangling mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

-Ikke førstevalget
-Hvorfor gikk dere ikke for et rødgrønt fellesskap sammen med SP og SV, dere har tross at flertall også den veien, Bjørg?

-Det er ikke til å legge skjul på at AP hadde et rødgrønt samarbeid som førstevalg, naturlig nok, fordi vi tre i utgangspunktet har mest felles politikk. Likevel fikk vi ikke forhandlingene i land, og nå velger jeg å se fremover mot et godt samarbeid med Høyre.

Les mer: Her er det nye kommunestyret etter at personstemmene er talt opp

-Grundig og rettferdig
- Hva var Høyres førstevalg, Hans?

- Inn mot valget var vi usikre på om Høyre var tiltenkt en rolle i det hele tatt. Men vi ble kontaktet av SP etter valget. I løpet av flere samtaler, følte vi imidlertid at det ble sådd tvil om vår rolle i en borgerlig koalisjon. Etter kontakten med AP følte vi oss mer sikre. Men jeg må understreke at styret i Nome Høyre gjorde en grundig og rettferdig vurdering av begge alternativene før vi stemte over saken sent i går kveld, sier Hans Jørgensen. Han opplyser videre at valget av AP som koalisjonspartner ikke var enstemmig i Høyre-styret. Etter det Kanalen erfarer skal frontene ha stått steilt mot hverandre.

Stemmer sammen i budsjett
H+AP-avtalen bygger ikke på et felles politisk program, men binder de to partiene til å samarbeide i koalisjon gjennom fire år. Det betyr at partiene skal ha faste gruppemøter før hvert kommunestyremøte. I tillegg legges det opp til at partiene skal opptre som ett kollegium i budsjettsaker. I andre enkeltsaker vil partiene kunne stilles fritt i voteringene, opplyser Bjørg Tveito Lundefaret.

De samme prinsippene vil gjelde dersom de tre småpartiene SV, KrF og Venstre takker ja til å delta i koalisjonen.  

Får plass
Det er imidlertid ikke bare rollene som ordfører og varaordfører som er fordelt i den ferske avtalen.

Etter valget skal Oppvekst- og omsorgsutvalget og Utviklingsutvalget slås sammen til et nytt «superdepartement» kalt Driftsutvalget. Her får AP lederen. Samtidig ønsker Jørgensen og Lundefaret å tilby tre plasser til SV, Venstre og KRF.

-Det er viktig for oss å få de tre små med i en koalisjon, ikke fordi vi er avhengig av disse for å oppnå flertall, men fordi det er viktig å ivareta de som er små. Vi vet at det ikke alltid er lett å være alene fra et parti i kommunestyret, sier Bjørg Tveito Lundefaret.

Kommunereformen
-Hvorfor har du tatt på deg jobben som ordfører, Bjørg? Hva ønsker du å oppnå de neste fire årene?

-Vi liker jo å drive med politikk, og da er det viktig å ha makt. Og det er fortsatt mye å jobbe med. Vi ser at økonomien i kommunen blir verre og verre, og organisasjonsgjennomgangen i Nome blir en stor sak. Der må vi bruke tid og komme til gode tiltak. Dessuten vil jo kommunereformen prege perioden, og hvert fall det neste året.

-Du da Hans, hva vil du oppnå i de neste fire årene som varaordfører?

-Nome har mange utfordringer, ikke minst innen økonomien, og det viktigste blir å ta tak i dette. Kommunereformen gjør dessuten at de neste årene kanskje blir de mest spennende i kommunepolitikken på svært lang tid. De valga vi gjør nå får stor betydning for fremtiden.   

Folkeavstemning
-Dere leder en gruppe der et stort flertall heller mot en kommunesammenslåing med Bø og Sauherad. Går det den veien nå da?

-AP har et vedtak om folkeavstemning. Og selv om det ser ut til å være et flertall i koalisjonen som heller mot Midt-Telemark, vil avtalen mellom kommunene avgjøre hva man til slutt stemmer. Slik er det for meg, og det gjelder også for de fleste andre. Det er vel bare FrP som har sagt klart ifra om at de uansett ønsker Midt-Telemark, sier Tveito Lundefaret. 

-Ikke riktig versjon
Tor Erik Baksås (SP) mener Bjørg Tveito Lundefarets fremstilling av forhandlingene ikke stemmer helt med virkeligheten.

Baksås har vært del av SPs forhandlingsutvalg de siste dagene. Han sier til Kanalen at SP seint i går natt kontaktet AP med et tilbud hvor SP kunne fått varaordføreren og AP ordføreren.  
- Det rimer ikke helt når Bjørg sier at førstevalget var SP og et rødgrønt samarbeid. Vi tok kontakt og tilbydde dette, men AP valgte likevel Høyre. Så må det nevnes at SP også takket nei til et tilbud fra AP, men dette tilbudet kom på valgnatta, før alle stemmene var talt opp, og vi mente det var riktig å vente, sier Baksås.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok