Carl Diderik Cappelen med flomløsning til Tord Lien

Carl Diderik Cappelen er lei av flom i Norsjø. Under et møte med olje- og energiminister Tord Lien tirsdag ettermiddag, serverte han en 88 år gammel løsning på problemet: -Bygg en seks kilometer lang vanntunnel fra Fjærekilen til Vold i Skien.
cdctunnel2
SERVERER FLOMLØSNING: Her serverer Carl Diderik Cappelen (t.v.) en ny-gammel løsning på flomproblematikken i Telemark til olje- og energiminister Tord Lien (t.h.).

Tor Espen Simonsen 

Cappelen er ingen hvem-somhelst i denne sammenhengen. Tunnelforslaget lanseres i kraft av at han er styreleder i Vest-Telemark brukseierforening, samt en betydelig krafteier i Vestkanalen.

Les mer: Ulefos Jernværk AS måtte stenge under flommen 

Flom stengte jernverk
I tillegg til vannkraft, landbruk og mineraler, er Cappelen-familien betydelig involvert i industrivirksomhet.

Så sent som for to uker siden måtte imidlertid Ulefos Jernværk AS stenge smelteovnene, da flomvannet trengte inn i fabrikkens kjellernivå og truet essensiell elektronikk.
-Vi har nettopp opplevd to 50-årsflommer med 10 dagers mellomrom, og i Telemark beløper flomskadene seg ifølge forsikringsselskapene til rundt 100 millioner kroner. Utløpet i Skotfoss er for trangt, og Norsjø må stige med én meter før man får nok trykk på vannet som skal ut, sa Cappelen da han innledet sitt noe oppsiktsvekkende forslag.

Løsningen er over 80 år gammel, med røtter tilbake til den sagnomsuste storflommen i 1927. Går

Går til riksarkivet
-Etter at hele Ulefoss og Skien hadde stått under vann, kom det opp en del tanker om hva man kunne gjøre, og det ble snakk om å lage en tunnel på seks kilometer fra Fjærekilen til Vold. Dette hørte jeg her om dagen, og nå har vi satt i gang krefter på Riksarkivet for å finne ut av den historiske korrespondansen. Som leder i Vest-Telemark brukseierforening kommer jeg også til å se på et initiativ for å vurdere en slik tunnel på nytt, sa Cappelen med minister Tord Lien og statssekretær Kåre Fostervold som tilhørere.

I første fase vil undersøkelser bli gjort for å avdekke hva et slikt prosjekt vil koste, samt kartlegge hvilke hindre som eventuelt ligger i løypa.

Åpner spjeldet
Forslaget, som i teorien vil løse flomproblematikken i Skien, Nome og Notodden én gang for alle, går ut på å anlegge en seks kilometer lang tunnel fra Fjærekilen i Norsjø, under Solum, og videre ut til Vold i Frierfjorden. Tunnelen får en høydeforskjell på 15 meter.

Vanligvis slippes det ut mellom 400 og 500 kubikk vann per sekund i Skotfoss. Under flommen for to uker siden, kom man opp i 1400-1500 kubikk i sekundet, som er mer enn det dobbelte av kapasiteten – og resultatet var flom og store ødeleggelser i Skien.

Det er disse toppene Cappelen mener tunnelen kan fjerne.
-Når vannet stiger mer enn det bør, kan vi åpne spjeldet og lede det ut fra Fjærekilen. Da slipper vi også disse store flommene med fem års mellomrom, forklarte han.

Les mer: Slik vil 50- og 100-årsflommer ramme Ulefoss

-En avveiningssak
Et vannkraftverk i enden av tunnelen er det imidlertid ikke snakk om, til det kommer flommene for sjeldent. Men toppene kommer ofte nok, og kraftig nok, til at en tunnel likevel kan vise seg lønnsom i et samfunnsregnskap, tror Cappelen.
-Det blir en avveiningssak om vi skal si at det er greit at forsikringsselskapene betaler ut 100 millioner kroner hvert femte år, eller om man skal gjøre noe med problemet. Man klarer å bruke 500 millioner kroner på å løse Lilleelvkrysset i Porsgrunn, og da bør kanskje et prosjekt som dette også la seg gjennomføre, sier Cappelen.

Ingen minsterkommentar
Minister Lien ønsket ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.
-Tunnelen kan fort ende på mitt bord, og jeg skal derfor vokte meg for å si noe om forslaget nå, sa han. Lien besøkte Ulefos Jerværk AS tirsdag ettermiddag, i forbindelse med konferansen Telemark energiforum på Notodden. 

Denne saken ble først publisert i Kanalens papirutgave torsdag 1. oktober 2015.
uteblittavis3
Fra torsdagens oppslag. 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok