Se de spektakulære bildene fra nedtappingen mellom Vrangfoss og Eidsfoss

Nedtapping vrangfoss eidsfoss HD bilde2
I kveld blir kanalløpet igjen fylt med vann, men her kan du se hvordan kanalkonstruksjonen ser ut når vannet fjernes.

Hege Dorholt

Det var i forbindelse med muddring rundt Eiebekkens utløp at Telemarkskanalen ble tappet ned denne uka. Arbeidet ferdigstilles i dag, og skipsleden skal nå være fri for løsmasser, som har ført til at kanalbåtene subbet i bunn.

LES OGSÅ: Åpnet «nye» Meny Ulefoss

Flommen forverret problemet
Flommen har gjort at ekstra store mengder med grus, leire og annen masse har blitt gravd løs. Dette har hopet seg opp i skipsleden der Eiedammen renner ut i Telemarkskanalen.

subber
Kanalen skrev om årsaken til nedtappingen 22. oktober. 

En gravemaskin samt en dumper har de siste dagene jobbet på spreng for å mudre opp bunnen i kanalløpet. Drifsleder i Telemarkskanalen FKF, Agnar Waldemarsen, er fornøyd med prosessen.

-Arbeidet har gått veldig bra. Her er det ikke snakk om store skader, men masser som skaper problemer. Det er 13 år siden sist gang det blir mudret og da er det klart at det vil samle seg en del, men flommen har helt klart gjort forholdene verre enn de tidligere har vært, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Nedtapping vrangfoss eidsfoss HD bilde1
Vrangfoss ser utsikten slik ut: Kanalløpet er tømt for vann.

LES OGSÅ: Hektisk åpning for Prix Lunde 

Leirmasser fra teglverks-virksomheten
En del av problemet knyttes også opp mot uttak av leire til teglverket i Lunde. Men dette er nå eliminert, tror Waldemarsen.

-Det er som kjent stopp for leireuttakene i dette området og nå skal disse feltene lukkes. Det blir sannsynligvis plantet vegetasjon der, som vil binde leira sammen slik at den ikke lenger vaskes ut i kanalen, forklarer han. Problemer med leire og løsmasse har kostet store penger gjennom mange år ifølge Waldemarsen.

Mens vannet har vært tappet ned har Telemarkskanalen også fått mulighet til å inspisere steindammen for skader.

-Vi benytter slike anledninger til inspeksjoner og vedlikehold, men det ser bra ut, og har ingen store skader, understreker han. Statkraft har også gjort nødvendig vedlikehold under nedtappingen. Du kan lese mer om etterarbeidet med flomskader på Telemarkskanalen i neste ukes avis.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Nedtapping vrangfoss eidsfoss HD bilde3
Mudring ved Eiebekken: Dumper og gravemaskin tar seg av løsmassene som er vasket ut ved utløpet til Eiebekken.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok