Kaster Knut Kjellberg ut fra Gjestebrygga

Knut Kjellberg ønsker å drive Ulefoss Gjestebrygge en ny sesong, men Nome kommune har sagt opp kontrakten. –Usaklig oppsigelse, sier Kjellberg som nå vurderer rettslige skritt.
knut kjellberg Ulefoss Gjestebrygge

FÅR IKKE DRIVE: Knut Kjellberg får ikke drive Ulefoss Gjestebrygge en tredje sesong. Han mener det er snakk om usaklig oppsigelse.

Tor Espen Simonsen

OPPDATERING: Formannskapet i Nome har torsdag ettermiddag behandlet saken og gjort vedtak. Politikerne sier her ikke noe konkret om hvem de ønsker som driver, men står fast på strategien om at det bør være én driver på Spiseriet og Ulefoss Gjestebrygge. Dermed har administrasjonen i fått den fullmakten den trenger til å kaste Kjellberg ut fra Ulefoss Gjestebrygge. 

LES OGSÅ: Norges raskeste 12-åring kommer fra Lunde. 

Innehaverne av Spiseriet på Øvre Verket, Gerben Pietersma og Ben Zweerts, tilbys ifølge anbefalingen fra rådmannen å drive Ulefoss Gjestebrygge fra sesongen 2016.

Det betyr at sommervert ved bryggekanten de to siste årene, Knut Kjellberg, mister sitt næringsgrunnlag. Grepet gir stordriftsfordeler og eliminerer uheldig konkurranse, mener rådmannen som i dag legger saken frem for politikerne i formannskapet.

LES MER: Artikkelen du nå leser er hovedoppslaget i Kanalens papiravis torsdag 12. november. Der kan du også lese: 
**Fremtiden for Fylkesbiblioteket og Ulefoss tannklinikk
**Luftambulansen og brannvesenet på Ulefoss og i Lunde samarbeider 
**Nye fyrlykter langs Telemarkskanalen 
**Rimi blir til Coop Extra på Ulefoss
**Mottaket på Dagsrud utvides 
**Stort intervju med Guri Ramtoft (23)
**KM i terrengløp hos Skade

Rettet opp ryktet
Saken er pikant av flere årsaker.

Først og fremst fordi Kjellberg har høstet anerkjennelse for måten han har utviklet serveringsstedet på i tiden som innehaver. Blant annet har han bidratt sterkt til å gjenopprette Kanalkommunens Ulefoss-rykte, etter et par sesonger med mye turbulens og dårlige tilbakemeldinger fra turister.

-Jeg føler at dette er fryktelig urimelig, vi har drevet brygga med de utfordringer som var der da vi startet, og når ryddejobben var over ønsker man å ta inn nye drivere, sier Kjellberg til Kanalen.

LES OGSÅ: Helårsdrift for Spiseriet på Øvre Verket 

Senest i sommer fikk han usedvanlig gode skussmål fra Telemarkskanalen Regionalpark og prosjektet «Hemmelige gjester».

Samtidig er det langt fra hverdagskost at mer enn én potensiell driver av Ulefoss Gjestebrygge melder seg.

Kommunalt driftstilskudd har som regel vært siste utvei for å få vertskap på plass.

Vil redusere risiko
Kommunen har som kjent økonomiske forpliktelser både på Øvre Verket og på Gjestebrygga, og må dekke husleia på Spiseriet (Øvre Verket) dersom det ikke finnes drivere der. Gjeste brygga er kommunes direkte ansvar. Ved å tilby Pietersma og Zweerts tilgang på begge etablissementene, ser man for seg stordriftsfordeler, samt at kommunens økonomiske risiko reduseres.

Blant annet er målet å stoppe praksisen med driftstilskudd i løpet av tre år.

-Man føler seg lurt 
Kommunen viser også til et vedtak fra 2013, der det står at driften av gjestebrygga bør kobles opp mot restauranten på Øvre Verket.

Men Kjellberg mener seg ført bak lyset.

-Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved hvorfor jeg ikke ble informert om dette i 2014 – og hvorfor fikk jeg da en kontrakt uten tidsbegrensinger? På en måte føler man seg lurt, for ingenting av dette kom frem i 2014. Jeg har nå gitt beskjed om at jeg ikke aksepterer oppsigelsen og anser den som usaklig. Det betyr at jeg ønsker å få en vurdering fra NHOs jurister om det er grunnlag for rettslige skritt.

Uenighet om leieavtale
Kjellberg har ifølge kommunen nektet å undertegne en ny og tidsavgrenset avtale for 2015-sesongen med utløp 1. november i år. Men han har likevel benyttet seg at kommunale tjenester og mottatt driftstilskudd. Den opprinnelige avtalen fra 2014-sesongen var ikke tidsavgrenset, men satt opp med en oppsigelsestid på seks måneder.

LES: Forhandlingene om sammenslåing av Nome, Bø og Sauherad er i gang. Se en smakebit her og les resten i dagens papiravis (12. november). 

Nome kommune sier nå at den forholder seg til 2014-avtalen, og at oppsigelsen av denne er innenfor det akseptable.
-Kjellberg valgte å ikke signere avtalen da han mente at det dreide seg om en usaklig oppsigelse av avtalen fra 2014. Han valgte likevel å motta driftstilskudd for 2015 i tråd med 2015– avtalen og også ta imot og bruke kommunale tjenester fra teknisk etat. Kjellberg tok aldri kontakt med kommunen vedrørende at han ikke hadde som intensjon å underskrive avtalen. Dette ble kommunen gjort oppmerksom på i evalueringsmøte for drift av Gjestebrygga 22.09.15. Mangel på underskrift av avtale skyldes en saksbehandlingsfeil og burde selvsagt vært oppdaget tidligere, skriver rådmannen i sin redegjørelse.

Kjellberg har en litt annen versjon, og mener blant annet at kommunen har holdt tilbake halvparten av driftstilskuddet for 2015, samt overskuddet av drivstoffsalget.

Kjellberg er forøvrig også kjent som medlem kommunestyret for Nome FrP.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok