Stian Parkstad Johansen (27) ny USF-trener

Den tidligere Odd-, Notodden- og Pors-spilleren lanseres som nye hovedtrener for UFSs A-lag.
USF Stian Parkstad Johansen trener

Nytt trenerteam: Stian Parkstad Johansen (t.h.) er ny hovedtrener for USF. Med seg får han Eirik Røimål som assistent.

Tor Espen Simonsen 

Stian Parkstad Johansen blir spillende trener for klubben og får barndomskompis Eirik Røimål med seg som assistent.

Dermed hedrer de to Fen-guttene også en hellig pakt fra ungdomsskolen. «Kanskje» 2. divisjon Den nye hovedtreneren tar sikte på å gjenopprette «ulefossånden» blant spillerne i klubben, samt skape nye fotballentusiasme i Trillebårbyen.

Og de sportslige ambisjonene?

**Best i Nome etter første sesong
**Best i Midt-Telemark og stabilisere seg i 3. divisjon på mellomlang sikt
**«Kanskje» 2. divisjonsspill på lang sikt Intet mindre.

LES MER: Se hva Nome-ungdomen mener om UNGDATA

-Det foretrukne laget  
Målene skal nås gjennom flere samtidige bevegelser og målrettet innsats i lengderetningen – både på og utenfor banen.

-Ulefoss må i all hovedsak bestå av spillere som er fra Ulefoss eller som på en eller annen måte har en relasjon til klubben og stedet. Jeg har liten tro på det å hente opp enkeltspillere fra Skien som kanskje bare blir her i ett år. Det viktigste må være å få frem gode spillere selv, og bygge laget rundt disse. Da må vi legge forholdene til rette, samtidig som vi appellerer til publikum med underholdende og god fotball. Hvis vi klarer det, og hvis vi klarer å få frem spillere som er gode nok til å gå videre til Odd og de store klubbene, har vi lyktes, sier Parkstad Johansen, som mener tendensen der unge fotballspillere forlater USF til fordel for Skade, Skarphedin eller Tollnes viser at man har en vei å gå.

-Vi må bli det foretrukne laget mellom Odd og Notodden, slår Parkstad Johansen fast.

Han vedgår samtidig at målet om 2. divisjon er «hårete», og noe han kanskje må bite i seg. Men at det er mulig, har han selv sett:

-Jeg har spilt i 2. divisjon i flere sesonger, og reist rundt i Norge og møtt lag som har fått dette til på langt mindre steder enn Ulefoss. Så det er ikke umulig. Men aller først skal vi jobbe for å bli best i Nome og deretter etablere et stabilt 3. divisjonslag, sier den ferske treneren.

Så fersk er han faktisk, at dette intervjuet gjennomføres før det nye teamet har hatt sitt første strategimøte, og før tospannet formelt er presentert for spillergruppa.

Hedret hellig pakt fra Holla
Ikke dermed sagt at den nye USF-treneren og hans assistent ikke har snakket sammen. De har kjennet hverandre fra barnsben av.

Allerede i tenårene utviklet Parkstad Johansen og Røimål en hellig «treneravtale».

-Vi inngikk en pakt på Holla ungdomsskole om at hvis én av oss ble tilbudt en trenerjobb, skulle den andre bli assistenttrener, avslører Parkstad Johansen. Og slik ble det. Røimål får dessuten mye ansvar i sin assistentrolle.

Planen er at hovedtreneren skal spille fotball for A-laget – noe som alene gir et stort kvalitetsløft.

FAKTA OM STIAN: 

 • 27 år, samboer, bor i Skien, men har byggeklar tomt på Fen.
 • Har spilt for: USF, Pors, Odd, Notodden og Norge.  
 • Generell målsetning: Skape engasjement rundt fotballen
  på Ulefoss både blant spillere og publikum og
  gjenskape «ulefossånden».
 • Sportslig målsetning: Etablere USF
  i en høyere divisjon enn dagens 4. divisjon og
  gjøre klubben til det «foretrukne» laget mellom
  Odd og Notodden. «Kanskje» 2. divisjon på sikt.


LES OGSÅ: Trine Haltvik kom til Ulefosshallen 

Ventet ett år

-Dette er vi svært fornøyd med, gliser leder av USFs fotballgruppe, Ronny Mogen:

-Stian er en ulefossgutt som kommer tilbake til moderklubben, og med den CV’en han kan vise til skal det i hvert fall ikke bli noe problem å komme over Skade på tabellen neste sesong.

Mogen trekker frem trenernes erfaringer og holdninger som et stort pluss, og vedgår at Parkstad-navnet har stått på ønskelista i lengre tid.

-Jeg kan bekrefte at vi var i samtaler i fjor også. Men det var den sesongen Pors rykket ned til 3. divisjon, og jeg følte det var feil å forlate laget. Samtidig skrev jeg bare ettårskontrakt - selv om ledelsen egentlig ville at alle skulle signere for to år – nettopp med tanke på å komme tilbake til Ulefoss, forteller Parkstad Johansen, som foreløpig er bosatt i Skien, men som har kjøpt byggeklar tomt på Fen.

eAVIS: Her kan du lese hele Kanalen som eAvis

10 landskamper for Norge
Ronny Mogen, en kar som ikke er ukjent med å dra på litt ekstra i godt lag, overdrev imidlertid ikke da han skrøt av den nye treneres fotball-CV:

** Spilte på USF fra han var fem til 15 år
** Gikk til Odd Jr. og var der 3,5 år
** Fikk A-lagskontrakt med Odd og var del av A-stallen 1,5 år
** Spilte for Notodden i 1. divisjon i 1,5 år
** Fem sesonger i Pors (2. og 3. divisjon)
** 10 landskamper for aldersbestemte lag
** Nå: Spillende trener for USF

Trenerkarrieren er naturlig nok mindre utviklet for en mann på 27 år, men noe har det blitt. Blant annet treneransvar for et guttelag på Notodden og flere «innhopp» på porstreninger der han har hatt ansvaret for å sette opp og avvikle diverse øvelser.

-I år har jeg også hatt noen økter for USFs A-lag. Men det viktigste er kanskje at jeg har hatt mange gode trenere selv oppgjennom karrieren.

LES MER: Handelsstand på Ulefoss prøver noe nytt - i morgen braker det løs 

Fotball er mer enn spark på ball
Ulefoss har skutt gullfuglen når klubben får sin bortkomne sønn tilbake. Men en sterk toppledelse er ikke nok dersom klubben skal ta nye, sportslige steg. Fotball er mer enn spark på ball, og handler like mye om å bygge lag, klubb og folkelig engasjement, sier hovedtreneren.

I 2015-sesongen berget USF med nød og neppe plassen i 4. divisjon og gikk på et sviende 7-1-tap for Skade i våroppgjøret. Klubben mangler dessuten juniorlag og har mistet flere unge talenter til (andre) middelhavsfarende lag som Skade, Skarphedin og Tollnes.

Samtidig har det en gang så tallrike – og høyrøstede – ulefosspublikummet skrumpet inn.

Alt dette er utfordringer som det nye trenerteamet uoppfordret både anerkjenner og angriper.

-Da jeg spilte på USF, og da laget var i toppen av 3. divisjon en sesong, opplevde jeg at det fantes en slags «ulefossånd» blant spillerne. Noe som var spesielt for oss, og som gjorde at vi blødde for drakta. Dette skal vi jobbe for å få tilbake. Samtidig er det veldig viktig å få opp engasjementet for klubben ute blant folk, forteller Parkstad Johansen.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok