Kommunesammenslåing i Midt-Telemark: Hva – når - hvordan

I Midt-Telemark forhandles det om kommunesammenslåing. Lurer du på hva som skal skje? Blir det folkeavstemning? Når vil eventuelt Nome legges ned? Hva bestemmer staten, hva bestemmer lokalpolitikerne? Og hva bestemmer du? 
nome forhandlere

Nomes forhandlere: Varaordfører Hans Jørgensen (H), opposisjonsleder Torunn Brukåsa Kleiva, rådmann Bjørn G. Andersen (forhandlingsutvalgets sekretær) og ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (AP).

Tor Espen Simonsen  

FÅ MED DEG ALT: Bli Kanalen-abonnent i dag 

Her en liste over de åtte viktigste holdepunktene og milepælene. 

1. Pisk og gulrot
Statens rammer og tidsfrister Regjeringens kommunereform er styrt av tidsfrister og lokkemidler. Dersom Nome, Bø og Sauherad slås sammen utbetaler staten 50 millioner kroner i støtte og tilskudd. Men for å få fingra i penga må man si ja til sammenslåing før 1. juni 2016.

2. Hva forhandles det om?
Til nå er det avholdt to forhandlingsmøter, og i morgen er det duket for en ny runde. Målet med samtalene er å enes om en intensjonsavtale innen 28. januar 2016. På denne datoen skal kommunestyrene i Nome, Bø og Sauherad ta stilling til forhandlingsresultatet.

LES  MER: Referat fra det andre forhandlingsmøtet på Evju 

3. Hva er en intensjonsavtale?
Intensjonsavtalen beskrive målsetninger og avklarer hvordan den nye kommunen skal settes sammen: Hvor skal rådhuset ligge og hvor mange politikere skal sitte i det nye kommunestyret. Formelt er det få regler som bestemmer hvor konkret og detaljert avtalen må være.

4. Hvem bestemmer hva – lokalt
Blir forhandlerne enige vil intensjonsavtalen legges frem for kommunestyrene den 28. januar. Denne kvelden har politikerne tre valg: 1) avvise avtalen og si nei til sammenslåing, 2) ta avtalen til orientering og legge den frem for folkeavstemning, 3) godkjenne avtalen og vedta sammenslåing der og da.

Artikkelen fortsetter under bildet 
karikatur av nome
Karikert Nome: Denne karikaturen finner du i Kanalens papiravis i forbindelse med artikkelen «10 grunner f o r Nome». (Illustrasjon: Joakim Larsen). 

5. Hva tar folket stilling til?
I Nome er det «alternativ 2» som gjelder - og det blir garantert folkeavstemning. Avstemningen avholdes i løpet av april og vil høyst sannsynlig legges opp slik: «JA eller NEI til den fremforhandlede avtalen». Men uansett resultat er det kommunestyrene som har siste ord – i Norge er alle folkeavstemninger per definisjon rådgivende.

LES OGSÅ: Kjempevekst for Telemark Kanalcamping

6. Hva skjer hvis det blir «NEI»?
Hvis det blir nei i én av de tre kommunene, blir det ikke noe av sammenslåingen. Man kan tenke seg flere nei-scenarioer; eksempelvis at en avtale som ser «god ut» for Bø, gir et nei i Nome - og motsatt. Poenget er: Et nei ett sted betyr at prosessen er avlyst.

7. Hva skjer hvis det blir «JA»?
Hvis de tre kommunestyrene gjør hver sitt ja-vedtak før 1. juni, starter arbeidet ganske raskt. Et utvalg skal da ta for seg alle formaliteter og praktiske utfordringer som må løses for å smelte kommunene sammen til én. Regjeringen legger «fusjonen» frem for Stortinget våren 2017. Den 1. januar 2019 avvikles Nome og «Midt-Telemark kommunen» tar over. September samme år blir det kommunestyrevalg til den nye kommunen.

LES OGSÅ: Politikerne har bestemt nytt navn på den nye skolen

8. Hva med Grenland?
I tillegg til Midt-Telemark er Skien også en mulig partner for Nome. Mange tror Skien vil gjøre et fremstøt overfor Nome den dagen samtalene mellom Skien, Porsgrunn og de andre kommunene i Grenland bryter sammen. Teoretisk sett kan det da også bli forhandlinger mellom Nome og Skien. Dette er likevel lite sannsynlig slik landskapet ser ut i dag. Men i ytterste konsekvens kan folkeavstemningen i Nome inneholde tre alternativer: 1) Nome fortsetter som i dag, 2) sammenslåing i Midt-Telemark eller 3) sammenslåing med Skien.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok