Nå avgjøres bibliotek-fremtiden

Fylkestinget avgjør i sitt møte onsdag og torsdag denne uken fremtiden til Fylkesbiblioteket og til sammen 10 fylkeskommunale arbeidsplasser i Nome.  
Sven tore lokslid

Fylkesordfører: Ny fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid (AP), talte til fylkestinget i Vrådal onsdag.

Tor Espen Simonsen 

På agendaen står også Ulefoss tannklinikk, skoletilbudet ved Nome videregående og kulturbudsjettet med betydning for Viser ved kanalen.

Onsdagens fylkesting i Vrådal er slutt (kl. 16.40). Kanalen kommer tilbake med oppdateringer om de aktuelle Nome-sakene torsdag. 

Da skal politikerne blant annet vedta budsjettet for 2016. 

LES MER: Første futsalrunde går på Ulefoss denne helgen 

Nome vgs
Flyttingen av Fylkesbiblioteket til Skien står som kjent også på dagsorden.  

Det samme gjelder neste års videregående utdanningstilbudet, der flere forhold vil kunne påvirke Nome videregående skole - Lunde og Søve.  

10 arbeidsplasser ryker 
Torsdag stemmes det også over selve budsjettet, hvor det er foreslått å avvikle Ulefoss tannklinikk og redusere bevilgningene til kulturområdet.

Flertallskoalisjonen, med fylkesordfører Sven Tore Løkslid (AP) i spissen, har allerede gjort det klart at Fylkesbiblioteket flyttes og at tannklinikken blir lagt ned.

Samtidig varslet han i forrige ukes Kanalen at kuttene innenfor kultur ikke gjennomføres. Løkslid kunne likevel ikke love at Viser ved kanalen får opprettholdt sin støtte. 

Samlet kan Nome-samfunnet miste cirka 10 arbeidsplasser i løpet av de to møtedagene i Vrådal. 

LES MER: 7 viktige milepæler du må kjenne til i forbindelse med kommunereformen 

Mindretallet ønsker Nome-lokalisering
De ulike partiene la onsdag frem sine budsjettforslag. 

Opposisjonspartiene i Telemark - Høyre, FrP, V og SP - er enige om at Fylkesbiblioteket bør ligge på Ulefoss. Spenningen knytter seg derfor til om SV bryter med koalisjonen (AP, KrF, SV, Rødt) og støtter mindretallet i budsjettmøtet.

Miljøpartiet de grønne (MDG) står på utsiden av begge blokkene og fremmer ikke eget budsjettforslag.

Gry Anette Rekanes Amundsen (FrP) la i sitt innlegg vekt på at det er feil å sentralisere fylkeskommunale tjenester, som Fylkesbiblioteket. FrP-politikeren er også kritisk til at vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene øker med flere millioner kroner i posisjonens budsjettopplegg.

Men heller ikke opposisjonspartiene vil redusere i kulturbudsjettet. Partiene foreslår å reversere kuttene og øke bevilgningene. 

Telemarkskanalen til Nome 
Mindretallet fremmer dessuten verbalforslag om å flytte kanalforetaket og Telemarkskanalen regionalpark til Nome. Det samme initiativet har flertallet varslet at de støtter. 

Opposisjonen finansierer sine budsjettendringer ved hjelp av kutt i byråkratiet og politisk aktivitet, samt ved å redusere det planlagte driftsresultatet (overskuddet) fra 4,8  til 4,0 prosent.

-Fylkesordføreren sa i Kanalen at man følger faglige råd i saken om Fylkesbiblioteket. Men politiske beslutninger kan ikke bare bygge på faglige råd, det må vurderes bredere enn som så. Vi er sterkt imot å flytte kompetansearbeidsplasser fra Nome. I tillegg går vi motsatt vei og foreslår at kanalforetaket og regionalparken flyttes til Nome, sa Olav Urbø (SP).

Artikkelen fortsetter under bildet.
Aadne naper
Ådne Naper (SV)

Ingen avklaring fra SV
Det er knyttet spenning til hva SV gjør i biblioteksaken, men Ådne Naper (SV) sa ingenting om Fylkesbiblioteket i sin presentasjon onsdag - annet enn at partiet støtter flertallskoalisjonens forslag.

-SV er glad for å være med på et budsjett som finner plass til å prioritere menneskene, sa Ådne Naper og viste til satsing på psykisk helse, klima og miljø samt arbeidet mot sosial dumping. 

Onsdagens møte er slutt (kl. 16.40). Kanalen kommer tilbake med oppdateringer om de aktuelle Nome-sakene torsdag. 


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok