I morgen blir det alvor

Fredag møtes forhandlingsutvalgene i Midt-Telemark til det første virkelige forhandlingsmøtet. Tidligere denne uka var formannskapene i Bø, Nome og Sauherad samlet i Vrådal for å lufte ideer og drøfte problemstillinger.
bjorg tveito lundefaret
Bjørg Tveito Lundefaret

Tor Espen Simonsen

Bø står fortsatt fast på at rådhuset skal ligge i felebygda, mens Nome-delegatene er på gli, og kan være villige til å akseptere ulike former for kompensasjon.

LES OGSÅ: Nye Kampen Pub åpner i morgen 

-Ikke rådhus for enhver pris
Rådhuset representerer rundt 70 kompetansearbeidsplasser, og ingen har foreløpig klart å sette opp en ligning der disse verdiene kompenseres.

Men et innspill går ut på å flytte landbrukskontoret til Søve. Landbrukets hus for Midt-Telemark ligger i dag i Sauherad og har i underkant av 10 ansatte. 

-Skal vi komme i mål med en intensjonsavtale må også Nome gi og ta. Hvis vi har en innstilling om at vi skal ha rådhuset for enhver pris, bryter forhandlingene sammen. Det er ikke jeg villig til å risikere, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret, før hun fortsetter:

-Så får det bli opp til folk i en folkeavstemning om de mener intensjonsavtalen er god nok. Jeg skal hvert fall ikke være absolutt når det gjelder rådhuset.

LES MER: Alt du trenger å vite om kommunereformen 

-Et senter for landbruket
-Betyr det at du er villig til å gi slipp på rådhuset med 70 arbeidsplasser?

-Jeg forstår at det er viktig for noen, og at det er mye symbolikk. Men vi må se på helheten, og på hva vi kan få i retur i tomme lokaler. Hva er det viktigste vi kan gjøre for at tidligere Nome kommune kan vokse? Er det rådhuset - eller kan det være andre ting? Det ville vært et spennende trekk å eksempelvis få landbruksavdelingen til Søve. Det ville styrket landbruksmiljøet i hele regionen, og Søve ville blitt et hovedsete for landbruket i Telemark. Jeg tror også vi skal klare å fylle opp med flere arbeidsplasser enn i dag, hvis Nome eksempelvis får avdelingen for teknisk, plan og utvikling, sier AP-Bjørg.

LES OGSÅ: Nomehallen står ribbet i jula 

Nå skjer det!
I morgen møtes forhandlerne igjen – som altså består av tre politikere fra hver kommune – for å konkretisere ideene og debattene fra Vrådal. Det er bare én måned frem til intensjonsavtalen skal være ferdig utformet. Og i mellomtiden er det julehøytid. Vi tør derfor spå, etter flere runder med skuffelser, at i morgen skjer det! Da blir det reelle forhandlinger.

Denne artikkelen stod på trykk i dagens papirutgave av Kanalen. 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok