Ulefoss: De ufullendte tankers by - men kanskje ikke så sprøtt likevel

Hva med en kunstig halvøy i Norsjø som et Aker Brygge i miniatyr, med hoteller og idrettsarenaer? Eller en utvidelse av Ulefosshallen med svømmebasseng, treningssenter og 60 leiligheter på toppen? Kanskje et hotell ved Ulefoss dampskipsbrygge eller et signalbygg på Øra for kompetansenæringer?

Nomes nye muligheter


«ØRA BRYGGE»:
 Slik er den kunstige halvøya utenfor Øra på Ulefoss tenkt med boliger, hoteller, idrettsarenaer og badestrender.

Tor Espen Simonsen 

Alt dette er ideer og prosjekter som - i fullt alvor - er lansert og i en eller annen forstand arbeidet seriøst med på Ulefoss de siste årene. 

Men lista stopper ikke der. Den er lang. 

LES OGSÅ: Wolubar (tidl. Kampen Pub) får holde åpent i jula 

«Hotell RIBO»
ABM-senteret, tegnet av den verdensberømte fenitten og arkitekten, Sverre Fehn, skulle ligge enten på Øra eller ved Ulefossen. 

Hele Søvestranda skulle bli campingplass og torget mellom Rimi-bygget, Paal-bygget og Ulefoss Senteret er tiltenkt glasstak. Å flytte de eldre til Dagsrud var et forslag som skulle gjøre det mulig å bygge om RIBO til hotell, mens statens forskingssenter for thoriumskraft var ment å ligge på Fen. For å nevne noe. 

LES OGSÅ: Forhandler om fordelingen av 400 arbeidsplasser 

Utallige leiligheter

Det er også foreslått en flytende gangvei, med glasstak, i Eidselva langs hele Lanna. Det samme gjelder en kunstig kanal for fritidsbåter fra Norsjø og inn til Øvre Verket. I løpet av de siste fem-seks årene er det dessuten lansert en imponerende liste over leilighetsprosjekter i sentrum: Nedre Kåsa, «Høgvoll», Verket, Solli-trekanten, Esso-tomta og så videre.

sjekk den lista

LES OGSÅ: Nomehallen er ribbet i jula 

Fødselshjelper Bård Hoksrud

Felles for de nevnte ideene er også at de har stoppet opp eller er satt på pause. De er mer eller mindre ufullendte tanker. Noen av forslagene har «bare» eksistert på idéplan, andre er konkretisert i større grad. 

Men samtlige planer har vært delt av flere, enten personer eller organisasjoner. I noen eksempler kan det være vanskelig å finne frem til opphavet, men et morsomt unntak, der vi kjenner opphavsmannen, er thoriumsenteret. Den tanken ble lansert av tidligere statssekretær Bård Hoksrud (FrP) på næringslivets julelunsj for to år siden.

LES OGSÅ: Nomehallen er ribbet i jula 

Økonomi og byråkrati
Enkelte andre prosjekter har forsert idéstadiet, og er testet ut i politiske fora, lansert for planetatene eller fremmet i forbindelse med reguleringsprosesser. Til sist finnes det eksempler på forslag som er stoppet av overordnede myndigheter eller av tekniske og økonomiske forhold. Og det er i et slikt ånde drag vi kan nevne den berømte halvøya og campingplassen på Søve.


…Men kanskje ikke så sprøtt likevel?

ulefoss senteret
-Luftslott, sier mange om den lange idélista Kanalen presenterer her. -Hindret av janteloven, sier andre. Men enkelte ideer som en gang ble avfeid som vidløftige, er realisert. Vi ber deg bli med på ei reise tilbake til fortiden. 

Tor Espen Simonsen 

** Tenkt deg at året er 1980. Hva ville du sagt om noen foreslo et nytt kjøpesenteret på Ulefoss, som i tillegg skulle være det største i Telemark utenfor Grenland? 
Ulefoss Senteret sto ferdig i 1987 og var en «revolusjon» for handelen i Trillebårbyen.

Strand, marina og anlegg i verdensklassen
**Tenk deg at året er 1990. Hva sier du nå, når noen foreslår at eplehagen til Olav Gaute Gaathaug skal bli Norges uovertruffent beste golfanlegg? 
Nå høster Norsjø Golfpark internasjonal anerkjennelse for høy kvalitet og estetisk eleganse. 

** I år 2000 ville du kanskje ristet på hodet av ideen om å etablere et nytt boligfelt med nærmere 200 tomter, egen strand og marina på Kvennodden? 
Gå inn på Finn.no og se de spektakulære 3D-modellene av det nye leilighetsprosjektet som er startet opp der nå.

** Trodde du egentlig det skulle bli noe av næringsbygget på Kaste? Kan du huske hva du sa da du hørte om prosjektet første gang?

Artikkelen fortsetter under bildet 
guri ramtoft jan thorsen bent gurholt asbjorn nygaard
I denne ukas Kanalen kan du også lese en større sak der Jan Thorsen, Guri Ramtoft, Asbjørn Nygård og Bent Gurholt kommentere alle de «sprø» ideene fra Ulefoss. 

I intervjuet sier Aslak Fjeld blant annet: 
-Hadde disse naturressursene (thorium og REE-mineraler, journ) ligget i Bø, på Vestlandet eller i Trøndelag, hadde det vært et helt annet trøkk rundt dette. Vi er altfor beskjedne og tør ikke tråkke til. Der skulle jeg ønske vi kunne lært mer av de gode sidene ved Seljord og Bø som har utviklet Dyrsku’n og Sommarland. Mange tenker at det er Cappelen, Aall eller kommunen som må få til noe i Nome. Andre steder er det folk selv som må trå til. Her er Ulefoss, Rjukan, Porsgrunn og Notodden i samme båt, og preget av trygge gode industriarbeidsplasser i lang tid. Det er en velsignelse i oppgangstider, men en forbannelse i nedgangstider.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok