Kanalrennet i Lunde vises direkte på TV2

Glem «Telemarkskanalen minutt for minutt». Søndag 26. juni sendes rulleskikonkurransen Kanalrennet i sin helhet på TV2. -Hold av datoen, jubler Skade Langrenn.Kanalrennet nettsak

Stopper trafikken: Kanalrennet søndag 26. juni vil gjøre Lunde til et bilfritt sentrum. Her ser vi Skade Langrenns Lene Nordskog (t.v.) Jo Grindkåsa og Merete Schie Bjerva.

Tor Espen Simonsen

Kanalrennet gikk fra 40 deltakere i oppstartsåret 2014 til over 100 startende i 2015, og har høstet lovord fra så vel idrettsutøvere som klubber og publikum.

Men i sommer trer Skade Langrenn inn i en helt annen divisjon når TV2 sender direkte fra hele etappen rundt Flåbygd.

-Vi fikk bakoversveis da forespørselen om dette kom på e-post. Men egentlig fikk vi bakoversveis for to år siden også, da vi ble invitert til å starte et rulleskirenn langs Telemarkskanalen, forteller Merete Schie Bjerva, leder i Skade Langrenn.

-Vi forstod raskt at dette var noe vi ikke kunne si nei til, legger hun til.

LES OGSÅ: Lunde-elever med mye på spill 

Oppløpet i Hovedgata
Det er ventet folkefest i Lunde, og arrangøren har måttet vrake Sluseamfiet som arena for å få plass til flere løpere, publikum - og kamerafolk.

Det betyr at start og målgang skjer omtrent på Krysset midt i sentrum. Løperne skal i år gå to runder om Flåbygd, hele fem mil til sammen. Dermed vil tilskuerne få se Norges beste langrennsløpere i aksjon to ganger før de krysser mållinjen.

Løypa legges opp slik at deltakerne ankommer sentrum via Strengenvegen og videre opp til Krysset, før de ruller ned Brugata og tar en runde om Olav Stannas veg. Herfra svinger rulleskiløperne inn på selve oppløpet i Hovedgata. Målgangen er plassert rett utenfor Evelyns Magasin.  

Teksten fortsetter under bildet 
Kanalrennet Folk og skiløpere
Fra Sluseamfiet: Kanalrennets «hjerte» har tidligere vært i Sluseamfiet, men målområdet flyttes i år til Lunde sentrum for å øke kapasiteten. Her fra premieutdelingen i 2014. 

Inngår i nasjonal cup
Kanalrennet er altså Skade Langrenns «eiendom» og laget får beholde inntektene som genereres, men arrangementet inngår fortsatt som en del av Sommarland skifestival i Bø, der også Skarphedin er med. Som tidligere vil det bli avholdt skiskole og rulleskisprint i Bø lørdagen før hovedrennet går av stabelen i Lunde.

Nytt i år er at Kanalrennet også inngår i nasjonal langrennscup, kalt Ski Classic. Dette er tenkt som en nysatsing på skisporten i sommerhalvåret etter et ønske fra TV2 om å binde sommer- og vintercupene sammen. Cupelementet og TV-eksponeringen gjør at arrangøren kan håpe på større deltakernavn på startstreken.

Teksten fortsetter under videoen
https://www.youtube.com/watch?v=Ku_sI0E5knY

Promo: I denne reklamefilmen for Sommarland skifestival 2015, får vi noen glimt av hvordan TV-bildene fra årets direktesending vil fremstå. 

Viktig for rekruteringen
Men selv om TV2s interesse for Lunde trolig vil lokke frem flere av verdens aller beste skinavn, ønsker styret i Skade Langrenn å holde dørterskelen lav.
-Vi har sagt klart ifra om at arrangementet ikke bare skal være for toppene. Vi må tenke på rekrutteringen, og det mye mer inspirerende for de unge å få gå på ski sammen med de store utøverne, enn å se dem fra sidelinjen, sier Schie Bjerva.

Unge og eldre amatørløpere kan med andre ord fortsatt melde seg på og delta. Og for de som ønsker det, blir det mulig å «bare» gå én runde rundt Flåbygd. Den korteste distansen er også tenkt for de yngre utøverne, opplyser langrennsgruppa.

Teksten fortsetter under bildet 
Kanalrennet Alsgaard i mål
Gullgrossist: -En kjempefin løype, var Thomas Alsgaards kommentar til Kanalen etter at den legendariske gullgrossisten gikk i mål i 2014.

WOW-faktor og snøkanon
Med andre ord ligger det sportslige og løpstekniske lengst fremme i panna på Skade-folka. Men de ser også hvilken betydning TV-satsingen kan få for omgivelsene.
-Vi håper dette vil bety mye for bygda, og at det blir en WOW-faktor som setter Lunde på kartet.

Samtidig kan en rulleskisuksess i juni innebære en enda sterkere utvikling for langrennssporten lokalt.
-Skianlegget vårt på Sagamoen har blitt veldig bra. Men det hjelper lite med et kjempeanlegg hvis du ikke har snø. Og vi ser helt klart behovet for snøkanoner, som gir oss muligheten til å produsere kunstsnø. Drømmen er at overskuddet fra Kanalrennet kan brukes til å investere i den type utstyr, forteller skistyret.  

Spleiser på produksjonen
Også fra «offisielt» hold i Nome jubles det nå.
-Dette er av stor betydning for Nome og spesielt Lunde, konstaterte kultursjef Eva Rismo da hun informerte om saken i formannskapet sist uke.

Selve TV-produksjonen vil koste 400 tusen kroner, og TV2 forutsetter at utgiftene dekkes av andre. Det er derfor lagt opp til et lokal spleiselag mellom sponsorer, Nome kommune, Telemark fylkeskommune og Sparebankstiftelsen. De fire «gruppene» punger ut 100 tusen hver og får fjernsynseksponering i retur.


FAKTA OM KANALRETTET:

  • Arrangert første gang i 2014 (under 50 startende)
  • Skade er ansvarlig og teknisk arrangør
  • Ble til i et samarbeid med handelsstand i Bø og inngår i Sommarland skifestival.
  • Innlemmes nå i en nasjonal rulleskicup og vises direkte på TV den 26. juni.
  • Nytt i år er at løpets lengde dobles: To runder rundt Flåbygd (fem mil). 
  • Samtidig flyttes målområdet fra Sluseamfiet til Lunde sentrum. 
  • Nome kommune, Telemark fylkeskommune, Sparebankstiftelsen Telemark – Holla og Lunde samt lokale sponsorer spleiser på TV2s produksjonskostnader (400 tusen). 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok