Tar ferie med tungt hjerte

Torsdag gikk ordfører Bjørg Tveito Lundefaret ut i sommerferie etter en strabasiøs vinter og vår.

Tor Espen Simonsen

NB: Les Torunn Brukåsa Kleivas svar på kritikken nederst i saken. 

Sist uke kom beskjeden om at Nome atter en gang er inne på den beryktede Robek-lista.

-Hvilke tanker tar du med deg til feriehuset i Danmark etter denne vinteren og våren, Bjørg?

-Det har vært en spesiell tid, med store oppturer og nedturer. Vi startet med et helt ferskt kommunestyre som ble kastet inn i noe det ikke var helt forberedt på. Man kan bli depressiv av økonomien. Gjennomgangen fra Telemarksforsking i kommunestyret viser nok en gang at vi har gode tjenester, men at vi bruker for mye penger. Det at vi mistet 96 innbyggere i fjor har kostet oss 11,6 millioner kroner i tapte inntekter, og det klarer vi selvsagt ikke å kutte. Samtidig er det veldig mange faktorer som slår negativt ut for Nome. Vi bruker 11,5 millioner kroner mer på barnevern og økonomisk sosialhjelp enn vi skulle gjort i henhold til statens beregninger, og det er utfordrende på kort sikt å endre på. Jeg kommer nok til å bruke tid på å tenke på dette, og håper folk forstår alvoret i situasjonen, og at de blir med på å ta de krevende grepene vi må ta fremover.

LES OGSÅ: Politikerne vil flytte Haugbygningen

Fraskriver seg ansvaret
AP-ordføreren minner om at det er de ansatte i kommunen som må ta de tyngste løftene når budsjettene kuttes, og mener partiene bør stå mer samlet for å gjennomføre nødvendige endringer.

-Vi vet at det er liten endringsvilje i Nome, men nå må vi tørre å ta større grep, sier Tveito Lundefaret.

-Mener du nei-siden har tatt for lite ansvar etter folkeavstemningen?

-Jeg er både overrasket og skuffet over at deler av kommunestyret, anført av SP, ikke engang kan være med på å ta organisatoriske grep som de selv har vært med på å utforme en bestilling på i budsjettet for 2016. Når vi har valgt å si nei, må vi ta noen tunge valg. Det er ansvarsfraskrivelse å være imot en sammenslåing, hvis man ikke har gode alternativer å vise til, sier AP-Bjørg.

-Nei-siden har kanskje et moralsk ansvar, men du som ordfører har vel det formelle ansvaret? Har vi en ordfører som klarer å gå 100 prosent inn for jobben sin om dagen?

-Det har vært vanskelig å finne motivasjon etter folkeavstemmingen med tanke på de økonomiske utfordringene vi har i Nome, og som allerede da var kjent. Ikke minst med tanke på at frontene etter avstemmingen igjen oppleves steile mellom bygdene i Nome. Det er da det er viktig å være på offensiven for å finne på nye tiltak, men så blir vi bremset av at vi må snu på hver krone.

LES OGSÅ: Bandak Lunde AS drivere videre etter konsern-konkurs 

Unntakstilstand
-Er det ikke likevel ordførerens ansvar å være på offensiven?

-Jo, det er det, og jeg må bare appellere til at det politiske miljøet står sammen når harde kutt må gjennomføres. Jeg vet hva som er mitt ansvar, og jeg skal klare å stå i dette, men når vi står overfor så tunge tak, må vi jobbe sammen.

-Hvordan vil du beskrive situasjonen nå som Bø og Sauherad har sagt at de vil slå seg sammen?

-Det er unntakstilstand i Nome nå så lenge vi ikke vet hva fylkesmannen sier (se egen sak i Kanalen, journ). Og vi vet ikke hva som kommer ut av forhandlingene med Bø og Sauherad om interkommunale avtaler. Mange avgjørelser henger i lufta. Den dagen fylkesmannen kommer og sier at Nome ikke klarer å levere, og at vi må slå oss sammen med Bø og Sauherad er situasjonen helt ny.

-Håper du på tvang?
-Følelsen er 60/40 og selv om fylkesmannen går inn for tvang, er det ikke gitt at Stortinget følger opp. Men det ville overrasket meg om fylkesmannen ikke sier at Nome må inn i Midt-Telemark. Nå har regnstykkene som viser at Nome taper mye på å stå alene, kommet på bordet, og jeg mener fylkesmannen gjør jobben sin hvis hun sier at vi må slås sammen.

-Hva gjør ordføreren i en slik situasjon?
-Da er det en ny situasjon. Men hvilken politiker vil overstyre fylkesmannen, og si at hun tar feil?

Skryter av de frivillige
Det er ikke bare mørke og tunge skyer i horisonten for Nomes ordfører. Parallelt med harde sverdslag i politikken, har sivilsamfunnet virkelig klinket til denne våren. Det er avholdet rekordmange festivaler, konserter og andre type arrangementer. Og svært mange har vært veldig godt besøkt.

Søndag stod Bjørg Tveito Lundefaret i Hovedgata og stekte vafler til rulleskipublikumet.

-Herregud, det er helt fantastisk det som har skjedd i Nome i vår. Folk er så positive og så stolte av det de holder på med. De er stolte av bygda si, og det er det som er så positivt og som en virkelig kan få en «boost» av. Da jeg stod og stekte vafler for harde livet i sprutregnet søndag, var det bare blide folk å se, sier Bjørg, som mener innsatsen fra utallige frivillige er svært verdifullt også for Nome som bosted og reisemål.

-Det er så flott at de som har jobbet døgnet rundt for Kanalrennet, ser at det blir så vellykket. Det er bare å ta av seg hatten for Skade nordiske grener. En ting er det vi får til her og nå, men hva dette gjør med stoltheten vår er verdt å ta vare på. Det er dessverre for få helger i juni, og vi ser at en del arrangementer krasjer og konkurrerer med hverandre. Derfor er det veldig positivt at handelsstand i Ulefoss og Lunde har begynt å samarbeide bedre med Solbjørg Holter som felles koordinator. Vi ser også at de klarer å lære av hverandre og spille hverandre gode, sier Bjørg.

(NB: Dette intervjuet ble gjort før nyheten om Bandak-konkursen. Se Lundefarets kommentarer i Kanalens papiravis).-Ordføreren sutrer i alle aviserGruppeleder for Nome SP, Torunn Brukåsa Kleiva (bildet), reagerer på flere av uttalelsene fra ordfører Bjørg Tveito Lundefaret i intervjuet med Kanalen denne uka. -Det er merkelig å ha en ordfører som er så negativ til sin egen kommune, sier SP-politikeren.


Tor Espen Simonsen

-Bjørg stemte også for å følge resultatet av folkeavstemningen. Da må man snu fokus og jobbe for at kommunen kommer seg videre. Vi trenger ikke å være i et vakuum. Blir det tvang, må vi takle det når det eventuelt skjer, men vi behøver ikke sitte stille i ett år og vente på hva Stortinget gjør, sier Torunn Brukåsa Kleiva.

Feil å skylde på SP
-Ting er ikke så ille som ordføreren vil ha det til. Det bobler av positivitet i hele kommunen, og da gjelder det å se på mulighetene, sier SP-politikeren og legger til:

-Nå gjøres det ingenting for å snu utviklingen. Bjørg sier at SP gikk mot organisasjonsendringen. Det stemmer at vi var mot en liten del av forslaget, men det er feil når hun sier at vi var initiativtakere. Jeg stemte også imot forslaget i budsjettmøtet i desember og var slettes ingen arkitekt bak dette. Eksemplet er også merkelig, for det er ikke lagt opp til at vi skal spare penger på å flytte tre arealforvaltere inn til rådmannen. SP er ikke motstandere av endringer, men vi var uenige i akkurat dette grepet. Sp har dessuten hatt tilflytting og grep for å få til dette på agendaen helt siden valget, tiltak som vil gi oss bedre økonomi.

Brukåsa minner om at de store utgiftene og overskridelsene knytter seg til barnevernet og økonomiske sosialhjelp, slik ordføreren også sa i intervjuet.

-Men hvorfor gjør vi ikke noe med problemet da? Vi har masse kompetanse på disse områdene i egen kommunen, som ikke benyttes i dag. Som ordfører nytter det ikke bare å klage og komme med elendighetsbeskrivelser. Man må gjøre noe. Dessuten har de samme problemer både i Bø og Sauherad.

Se på rutiner i barnevernet
-Hvilke tiltak forslår du for å redusere utgiftene for eksempel til barnevern?

-Barnevernet kan organiseres på en annen måte, og vi kan jobbe tettere med andre aktører i kommunen. Det er viktig å få barnehager og skoler til å gjøre en del av tiltakene på lavest mulig nivå, istedenfor at vi ender opp med å bruke eksterne tjenester som i dag. Vi har fagfolk med kompetanse som barnevernet har god bruk for internt i vår kommune - så hvorfor ikke bare ta den i bruk? Vi må se på rutiner og gjøre om hvordan man jobber med barnevernssakene.

Gir seg ende over
Opposisjonspolitikeren etterlyser en mer offensiv og proaktiv holdning fra makthaverne i Nome.

-Men når ordføreren sutrer i alle aviser, er det vel ingen som har lyst til å flytte hit. Vi må selge kommunen, og politikerne må være være positive. Jeg mener vi må lage en egen «intensjonsavtale» og sette noen mål for hva vi ønsker å oppnå. Da kan vi få en ny glød. Men det er ikke noe artig slik det er nå, når ordføreren bare gir seg ende over for at vi har så dårlig råd. Trøsten bør jo være at vi har særlig gode tjenester og allerede har gjort de store investeringene, det kan man se på som et godt utgangspunkt. Det er mange store kommuner som har like dårlig råd som Nome, og ingen vet heller om vi hadde fått så mye bedre økonomi av å slå oss sammen med to andre fattige kommuner, sier Torunn Brukåsa Kleiva.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok