Linn-Jeanethe kaster glans over Magnus-premiere

Lørdag 3. september har dokumentaren om sjakkgeniet Magnus Carlsen premiere på Nome kino. Manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed kommer hjem til Ulefoss for å kaste glans over fremvisningen.

Hege Dorholt

Siden 2014 har den utflyttede ulefossjenta gått gjennom 500 timer med materiale fra sjakkspillerens liv. Hun kom tidlig inn i filmprosjektet, for å finne historien som lå bak Carlsens sjakksuksess.

-Til tider har det vært ekstremt mye jobb, og den største utfordringen var å velge en hovedhistorie. Det er mange historier å fortelle om Magnus Carlsen, sier Kyed.

Artikkelen fortsetter under annonsen  
annonse utret
Om filmen
Ifølge manusforfatteren har resultatet blitt en varm og menneskelig fortelling om annerledesgutten som ble verdensmester i sjakk.

-Har Carlsen sett filmen selv?

-Nei, ikke ennå. Det er en del såre og private ting som kommer frem i filmen, og Magnus forbereder seg til VM nå, og vil derfor ikke se den før senere. Men tilbakemeldingene fra resten av familien er veldig gode, forteller Kyed.

Prioriterer Ulefoss
Filmen ble vist for første gang i Norge under filmfestivalen i Haugesund, og har fått gode anmeldelser til fem på terningen.

-Det er en blanding av nervøsitet og lykkerus, og sitte i salen under en slik premiere. Når man merker at responsen fra publikum er god kan man slippe filmen og la den leve sitt eget liv, forklarer Kyed.

Og det har filmen allerede gjort. Nå er den solgt til over 50 land, og Linn-Jeanethe skal være med på flere premierer i utlandet utover høsten. Men først er det altså Norge og Ulefoss.

pressefoto

Sjakkturnering på torget

-Jeg gleder meg til å komme, og skal snakke litt om den reisen det har vært å jobbe med denne filmen. Det er kjempestas å bli spurt om å komme. I tillegg til besøk av manusforfatteren planlegger kinosjef Birte Nesteng litt ekstra underholdning i forkant av filmpremieren.

-Planen er å få til en lynsjakkturnering på torget, iblandet litt humor med Kjetil Haatveit som Hans Olav Lahlum og kommentator, forteller Nesteng.

I tillegg skal det loddes ut et sjakkbrett, signert av Magnus Carlsen.

-Og så synes vi det er veldig flott at Linn-Jeanethe har mulighet til å komme tilbake for å fortelle om sin rolle i arbeidet med filmen, legger kinosjefen til.

Fire premierer på ett år
Kyed har mange baller i luften for tiden, og i løpet av de neste månedene har fire filmer hun har skrevet for premiere.

-Den nye Børning-filmen kommer i oktober, og nå jobber vi med en dokumentar om Markus og Martinus som har premiere i januar. I tillegg er det premi ere på en dansk boksefilm, forteller hun. Nye prosjekter er hun mer hemmelighetsfull om, men nevner at det jobbes med både TV-serier og spillefilm.

-Det skjer veldig mye akkurat nå og jeg nyter det, og er takknemlig for mulighetene jeg har fått, sier hun.

Denne artikkelen stod opprinnelig på trykk i Kanalen torsdag 25. august. 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok