Nå blir det nytt liv på Fredheim

Fredheim (Vision Club) stengte dørene i mars i år, men nå har initiativtakere samlet frivillige foreldre og det er blåst nytt liv i forsamlingslokalene i Kirkebakken.

Kristian Karlsen

Tre fredager i måneden møtes 50 til 70 ungdommer til sosialt samvær på Fredheim. Det er ungdommene selv som bestemmer, og det pekes ut en ny kurs uten religiøs tilknytning. En av initiativtakerne, Rainer Frydenlund, som selv har en vanskelig rusbakgrunn, er tydelig på hvor viktig et slikt tilbud er for ungdommen.

-Mange tidligere rusavhengige forteller at det var i ungdomskolealder at det gikk galt, eller begynte å skli ut. Flere hadde lite å ta seg til på fritiden, og søkte spenning i usunne miljøer. Men slik Fredheim drives på frivillig basis nå, er vi helt avhengig av at foreldre stiller opp. Ingen frivillige voksne, betyr ingen klubb, forteller Rainer Frydenlund.

Artikkelen fortsetter under annonsen 
annonse utret

Religiøse innslaget er borte
Et stort antall ungdommer møtte tirsdag opp for å vise sin entusiasme til klubben de nå tar styringen over. Styret i klubben består av syv ungdommer. Marte Grindem og Mattis Haukelidsæther - henholdsvis nyvalgt leder og nestleder - er fulle av lovord:

-Nå er det religiøse innslaget borte og vi tror det nye konseptet appellerer mer til unge. Vi har gjort noen grep, der vi for eksempel bestiller mat fra Ulefoss Pizza og Kebab til spesialpris. Vi spiser også sammen med de voksne, som får anledning til å snakke med oss. Det er tydelig at mange synes dette er helt topp, forteller Marte Grindem.

Fredheim beskrives som et etterlengtet supplement til det kommunale klubbtilbudet på Ulefoss Samfunnshus og Gamlebanken i Lunde.

Styreledere
Unge sjefer: Styret i Fredheim består av ungdommene selv. Her er leder Marte Grindem og nestleder Mattis Haukelidsæther bak gitteret på spillerommet.

Tom kasse
Voksenteamet består nå av fem hovedledere og åtte frivillige foreldre. Men det er stort behov for flere medhjelpere, sier hovedlederne Cecilie Hansen, Tine Bø og Rainer Frydenlund. Samtidig mangler klubben økonomiske midler til drift og nødvendige innkjøp.

Kulturmidler
Driftstilskuddet fra Nome kommune til de religiøse ungdomsklubbene Fidus og Fredheim ble kuttet i 2014. Siden har disse klubbene søkt og mottatt ordinære kulturmidler.

Men ordfører Bjørg Tveito Lundefaret forteller at kuttet som ble gjort for to år siden, skjedde på grunnlag av hva ungdommen selv ønsket.

-Ungdommene ble hørt, og de ytret ønske om at vi skulle satse på de kommunale tilbudene i Gamlebanken og på Samfunnshuset. Så må jeg få si at tilbudet vi nå har i kommunen kommer godt ut sammenlignet med andre kommuner. Samtidig oppfordrer jeg den nyetablerte klubben til å søke om kulturmidler. Jeg lover at vi strekker oss langt for å finne kulturmidler til et slikt arbeid.

Ordføreren avslutter med å rose de frivillige som stiller opp på fredagskveldene og håper at flere vil bidra til et så viktig tiltak for ungdommen.

NB: I dagens papirutgave av Kanalen er ordfører Bjørg Tveito Lundefaret på grunn av en misforståelse feilaktig sitert på at "samarbeidet med de religiøse klubbene har også vært noe vanskelig". Kanalen har rettet opp teksten i denne nettversjonen og beklager feilen. 

annonse utretFor å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok