Vil legge ned Lundetunet og RIBO

I rådmannens budsjettforslag for 2017 foreslås det å avvikle den kommunale driften ved aktivitetssentrene på Lundetunet og Ringsevja bo- og servicesenter (RIBO).

Tor Espen Simonsen

Forslaget er ment å spare 1,5 millioner kroner, og vil innebære at kommunen ikke skal ha ansatte til å betjene kafeene og aktivitetssentrene for eldre på Ulefoss og i Lunde.

-Det kommer til å bli ramaskrik, i hvert fall her i Lunde, sier Olav Ajer, leder i Lunde Pensjonistlag.

Viktig møteplass
Han var ennå ikke kjent med saken da Kanalen tok kontakt, og tror de som bruker tilbudet på Lundetunet setter kaffen i halsen når de får nyheten servert i morgen tidlig.

-Jeg tror mange blir litt forbanna og at folk kommer til å hoppe i taket, sier Ajer som selv er et fast inventar ved langbordet som møtes om formiddagene på Lundetunet.

-Dette er en viktig møteplass, der folk kan komme og få kjøpt kaffe, vaffel og rundstykke. I tillegg er det mange som får seg middag her, forteller Ajer.

Mister tilbudet  
Helsesjef Ellen Moen beklaget forslaget da det ble lagt frem tirsdag ettermiddag, men understreket at det likevel er nødvendig ut fra økonomiske hensyn.

-Vi foreslår dette fordi vi ikke finner andre realistiske innsparinger innenfor helse- og omsorgsetaten. Dette er ikke ønsket eller villet, men noe som må til for å få økonomisk balanse. Det vil gå utover mange – både eldre og andre - som har glede av tilbudet i dag, sa Moen.

Tilbudene som foreslås avviklet er blant de svært få ikke-lovpålagte oppgavene i det offentlige helsestellet, men kategoriseres likevel som forebyggende tiltak.

Artikkelen fortsetter under bildet. 
Ellen moen
Ellen Moen

Kutt i tjenester
Da rådmann Bjørn G. Andersen la frem budsjettet tirsdag ettermiddag understreket han at det ikke er mulig å hente ut flere stordriftsfordeler i Nome, og at nye og nødvendige kutt vil gå utover tjenestene. Til sammen må kommunen kutte driften med over seks millioner kroner i 2017.

De største nedskjæringen tas innen helse/omsorg (1,9 mill), oppvekst (1,0 mill) og teknisk sektor 1,8 mill). NAV, kirka, barnevernet og kulturetaten må også tåle kutt.

Det forventes blant annet at utgiftene til økonomisk sosialhjelp reduseres med en halv million.

Overskudd av plass
Rådmannen har ikke foreslått å gjøre noe med barnehagestrukturen i budsjettet, og Helgen barnehagen får foreløpig hvile. Men som Kanalen nylig skrev, skal politikerne snart ta stilling til en rapport som analyserer den store overkapasiteten som finnes i Holla-delen av Nome. Her står nærmere 70 barnehageplasser ubrukt.

Det vil både være mulig å legge ned Helgen, eller avhende ett av byggene på Fagerli for å redusere plassoverskuddet, ifølge rapporten.

I ukene frem til jul følger harde budsjettforhandlinger mellom partiene, før saken kommer til avgjørelse i kommunestyret i desember.

Synlige kutt
-Forslaget om å legge ned de to eldresenterne er egentlig helt feil med tanke på at dette er forebygging på høyt nivå. Foreløpig har jeg ikke funnet penger som gjør at vi kan unngå dette, men vi har en lang prosess foran oss, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret til Kanalen tirsdag kveld.

Hun understreker samtidig at Lundetunet og RIBO er eksempler på tilbud innen eldreomsorgen som ikke er lovpålagt.

-Men det er ikke ønskelig å legge ned av den grunn. Dette er viktige samlingspunkter for deler av befolkningen i begge bygdene våre. Derfor blir det et synlig kutt. Hvis vi kutter en stilling på sykehjemmet, merker vi politikere lite til det, men det blir desto mer merkbart for de som jobber der – og det er et tankekors, sier Tveito Lundefaret.For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok