Folkehelseinstituttet: - Ikke grunnlag for påbud om munnbind i Nome

Det er i dag sendt ut en påminnelse om hvordan butikkene skal forholde seg til smittevernet i julehandelens innspurt. Samtidig kommer FHI med en faglig avklaring om situasjonen i Nome. 


Tor Espen Simonsen 

Som kjent er smittetrykket fortsatt lavt i Lunde og på Ulefoss, selv om det ble meldt om ett nytt tilfelle av covid-19 torsdag kveld. Samtidig er situasjonen helt annerledes i nabokommunen Skien.

Her pågår et større utbrudd, blant annet i det somaliske miljøet. Mange har derfor spurt seg om ikke et munnbindpåbud kan være klokt også hos oss. 


LES MER: 1500 personer i Nome er i risikogruppen - slik blir vaksinasjonen 

- Ikke grunnlag 
Folkehelseinstituttet har i dag uttalt seg om behovet for munnbind i Nome, og har informert kommuneoverlege Kristin Sekse om følgende: 

- Det er ikke grunnlag for å gå ut med et påbud om bruk av munnbind i Nome kommune, likevel anbefales det bruk hvis personer er i situasjoner man ikke har mulighet for å overholde én meters avstand

Selv om mange har vært flinke til å planlegge julehandelen i god tid, står vi foran det mest hektiske delen av julehandlene i fysiske butikker. Det er nå for sent å få tilsendt gaver fra netthandel, og etternølerne må handlet på gamlemåte for å komme i mål. 


Dette er rådene til handelsnæringen 
Butikkeier må ta ansvar for å tilrettelegge for at kunder kan holde avstand, både inne i butikken, på kjøpesenteret, ved pakkedisker og eventuelt også utenfor butikklokalet hvis kundene må stå i kø, heter det i brevet fra kommunen. Her oppsummeres rådene til handelsnæringen slik:

• Det må ikke slippes inn flere enn det er plass til i lokalet, slik at alle klarer å holde minst 1 meters avstand til andre i lokalet. For kjøpesentre bør det utarbeides en strategi for hele senteret, inkludert fellesarealer. 
• Det kan være fornuftig å ha utvidede åpningstider og tilbud over flere dager for å unngå at mange kunder samles samtidig. 
• Oppfordre kunder til å handle på tidspunkter da det ikke er mange andre kunder i lokalet. 
• Informer kunder om å holde seg hjemme ved sykdom. • Legg til rette for god håndhygiene i lokalet. 
• Ta hensyn til risikogrupper, for eksempel ved å ha tidspunkter der de inviteres til å komme uten at andre kunder er til stede. 

− Både kunder og handelsstanden må huske på at det ikke er tilstrekkelig å bruke munnbind ved trengsel. Et av de viktigste tiltakene mot smitte er å holde god avstand til andre. Bruk av munnbind veier ikke opp for manglende avstand, heter det i oppfordringen fra smitteteamet i Nome. 


LES MER: Klikk på bildet hvis du vil vite mer om hvordan vaksinasjonen skal foregå i Nome

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok