Reagerer på fremstillingen: - Et hylekor

Petter Lyng (74) er nær venn av hundeeier Joraand Stavåsen og vitne til én av hendelsene med Teddy, som omtales i Kanalens artikkel. Han mener fremstillingen er feil og at saken har tatt en beklagelig vending.

LIKER IKKE DET SOM SKJER: Petter Lyng (74) er venn av og støttespiller til hundeeier Joraand Stavåsen. Han mener Kanalens dekning av Teddy-saken er urettferdig, og bidrar til et hylekor. Lyng som er en ihuga MC-entusiast viser her fram sin Kawasaki.


Tor Espen Simonsen

NB: Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i Kanalens papirutgave 11. februar, og er senere publisert digitalt, som et tillegg til de opprinnelig artiklene om saken. Hele saken kan leses her.

Petter Lyng dro til butikken sammen med Andrine Salomonsen (22), da sistnevnte skal ha blitt angrepet og bitt av Teddy. Lyng stod med ryggen til og så ikke selve hendelsesforløpet, men mener likevel at hans opplevelse før, under og etter, tegner et helt annet bilde av saken.

- Det å si at «blodet rant» er sterkt overdrevet, og et veldig sterkt uttrykk som mange vil reagere på. Men det var ikke slik det var, sier Lyng. Han mener dessuten det er feil å karakterisere dette som et bitt.

- Det ble hull i huden, men jeg oppfattet det slik at Teddys tann har «kollidert» med Andrines overleppe. Jeg tørket bort litt blod, men det var mest klar veske. Det var ikke slik at blodet rant. Det sier litt at jeg og Andrine etterpå dro til Aarnes (kafeteria) og spiste middag. Da var leppa hoven, og man kunne se at noe hadde skjedd. Men først etter middagen ble leppa plastret, sier Lyng.

- Mistet syn av saken

Joraand Stavåsen selv har ikke ønsket å uttale seg til Kanalen. Lyng er venn og støttespiller til hundeeier Stavåsen, og mener det som nå skjer er dypt urettferdig.

- Jeg tror mange glemmer at det er mennesker oppi alt dette, og at mange har mistet syn av at saken handler om hunden Teddy, sier Lyng.

- Går god for Teddy

Pensjonisten mener mennesker som går bort til hunder, som er bundet, også har et eget ansvar.

- Hvorfor skal folk stikke ansiktet sitt bort i ukjente hunder? spør han seg, før han legger til:

- Jeg kan gå god for Teddy, som jeg kjenner godt, og jeg kan gå god for at Joraand har passet på kundene i butikken, sier han videre.

- Det er flere som forteller at de har opplevd ugreie episoder med denne hunden. Er ikke det også viktig å få frem?

- Jeg opplever at folk hiver seg på og danner et hylekor mot Joraand. Dette har kommet ut av all fornuft. Det hadde vært greit at de fortalte dette, hvis de forholdt seg til sannheten. Det som skjedde i Høydalsmo var et alvorlig tilfelle, men de andre sakene mener jeg er blåst opp. Og jeg var selv vitne til ett av disse. Jeg har tenkt mye på et ordtak som jeg synes er treffende i denne saken: «En klok mann kan forandre mening, en tosk gjør det aldri».

- Er ikke hendelsen i Høydalsmo alvorlig nok i seg selv? Det endte med sykehusinnleggelse og plastisk kirurgi?

- Jeg synes det er alt for tøft å vedta avlivning etter det. Dette er en hund som har sin måte å reagere på, og da må de som passet på hunden også ta et ansvar.

Lyng mener hundepasseren måtte ha visst at Teddy kunne reagere i enkelte situasjoner, og at det var uansvarlig å ha hunden i sofaen, slik det beskrives.

- Ser du ikke et problem ved at hunden ikke kan stoles på i en såpass dagligdags situasjon som at den ligger i en sofa mens menneskene i huset spiller kort?

- Nei, hundepasseren burde visst bedre, og hun ble også advart om å passe godt på hunden på forhånd.

- Det er ingen tvil om at blodet silte

Andrine Salomonsen avviser Lyngs versjon.

- Det er ingen tvil om at blodet silte, og jeg måtte bruke masse papir for å tørke det bort, sier Salomonsen, som også understreker at hun opplevde hendelsen som et hundebitt. Hun minner dessuten om at Lyng ikke så det som skjedde, og sier fortsatt at hunden gikk løs.

Kanalen har snakket med Helga Wik som også var i lokalet, men i et annet rom. Hun observerte derfor ikke selve hendelsen, men hun så at Salomonsen måtte bruke papir for å tørke blodet og stoppe blødningen.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok