Med våpenbruk på time-planen

Skytterskole-Idun-Borgen-Oppedal
UNG INSTRUKTØR:
- Finn den runde prikken i siktet. Gjør dere klar, slapp av og pust rolig. Idun Borgen Oppedal har med sine 15 unge år masse erfaring å øse av til klassevenninnene sine.

Kruttrøyken lå lavt over skyttebanen da 30 ivrige 10.klassinger fra Holla ungdomskole fikk kyndig innføring i våpenbruk.

Torunn Irene Rugaas

- Skytterskolen er et helt nytt samarbeidsprosjekt mellom Holla ungdomskole og Holla skytterlag. Det virker til å være veldig vellykket og vi ser gjerne for oss dette som en fast tradisjon. Elevene skal gjennom et seks timer langt program, som omhandler teori og praksis i forhold til våpenbruk og behandling av gevær og ammunisjon. Sikkerheten er første prioritet og vi går gjennom det som har med lading, sikring, sikting, pusting og teknikker. Litt av baktanken er selvsagt å rekruttere nye skyttere til skytterlaget vårt, smiler Jan Erik Bjerklund fra Holla skytterlag.

Den store ildeprøven

- Slår det veldig mye tilbake, spør Synne Lundemo og tittet litt engstelig på kolben til Sauer´n som hviler mot skuldra.

- Du vil komme til å kjenne det, men det går veldig bra, beroliger Idun Borgen Oppedal. Sammen med skytterkollegene Miriam Bjerklund, Julie Aas og Katrine Sannes, er Idun med og instruerer medelevene.

Hvordan er det å instruere klassekamerater - og venninner, Idun?

- Det går veldig bra, synes jeg. De lærer fort, hører etter og gjør som jeg sier, svarer Idun.

Samtlige får utdelt ørepropper og hørselvern. Skytterne flater ut på matta, lader og sikter. Så smeller det løs.

48 av 50

- Det var ikke så vanskelig som jeg trodde og ikke gjorde det så vondt som jeg fryktet heller. Janne Stavåsen puster lettet ut etter at den første serien har pepret skiva. Hovedinstruktør Jan Erik Bjerklund studerer dataskivene og er svært fornøyd med resultatet de ferske skytterne har levert.

- Du går jo rett inn på landslaget, Mari. 48 av max 50 er meget bra. Jan Erik studerer datablinken til Mari Toreskås.

I naborommet trener Ahmed Hakimov og hans gruppe på å skyte med salong.

- Jeg har aldri tatt i ei børse før, men traff alle blinkene, konstaterer 15-åringen fornøyd. Så heldig var ikke klassekamerat Bjørn Terje Pettersen.

- Nei, dette var vanskelig. Jeg traff ikke én eneste blink, jeg, smiler Bjørn Terje.

Skytterprinsesse

Det haglet av gode prestasjoner på skytterbanen og ei som smilte bredt var Maritha Nyheim Kaasa.

- Jeg har aldri skutt før, men traff 48 av 50 med salong.

Et naturtalent med andre ord?

- Eller kanskje bare nybegynnerflaks. Men når alle skuddene treffer så samlet så betyr det vel at det er litt dyktighet med på lasset også, kanskje, ler hun.

Katrine Sannes og Julie Aas, som begge er aktive skyttere for Lunde skytterlag, skulle gjerne sett at flere jevnaldrende begynte med skyting.

- Skyting er en kjempeartig idrett. Vi reiser rundt på stevner hele året, hvor vi treffer masse venner og knytter stadig nye bekjentskaper. Skyting kan anbefales på det varmeste, sier Katrine og Julie.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok