Nome i kulturens tegn

Mulighetene for kulturopplevelser har i høyeste grad vært til stede i Nome den siste uka. Folk har kunnet velge og vrake i konserter og utstillinger, fra det sarte til ren rock and roll - både hva musikk og visuelle uttrykk angår.

Så nær som alle arrangementene har tatt i bruk og skapt liv rundt noen av de prektigste kulturhistoriske bygningene og stedene i kanalkommunen. På Strengen har en gammel verkstedhall og brygge blitt konsertarena så tett på kanalen det vel lar seg gjøre å komme, og landets flotteste amfi og scene har Lundes sluseanlegg som kulisser. Ei gammal løe er omskapt til galleri hvor kunstnere fryder seg over å stille ut.

Øvre Verket, hvor historien ligger tykk i veggene, byr på mangfold inkludert både måt, kunst og konserter. Det gedigne fjøset på Hovedgaarden er kanskje kommunens – eller fylkets - aller beste utstillingslokale, og uteområdet mellom hovedgårdens fløyer gir scenerom av de sjeldne. Flåbygd kirke er en perle i den vakre bygda, og med akustikk som jaller etter musikalsk utfoldelse. Slusemesterens bolig som kneiser over Vrangfoss frister med både kulinariske og kulturelle opplevelser.

Det høres kanskje ut som skryt, men sannheten er at dette er bare et lite knippe av særpregede arenaer med potensial for kulturell utfoldelse som Nome har å by på.. Vi skal ikke ta alle her, men nøye oss med å konstatere at mulighetene er langt flere. Det interessante er hvorvidt de kan taes i bruk, og komme frem fra halvskyggen.

Siden Nome har et beskjedent folketall og ikke alle kan være kunstner, musiker eller kulturarbeider på heltid, må vi kanskje tenke ut hvordan vi kan få andre til å utnytte flere av de natur- og kulturgitte lokalitetene. Hvordan gjøre Nome til et attraktivt sted å bo og skape for et større kunstnerisk miljø? Det er spørsmålet. 

Kanalstipendutstiller Grete Swahn fortalte oss at hun var imponert over hvordan Nome, som en liten kommune, satset på kunst. Hun viste til stipend, øvrige utstillinger og skulpturer i parken. Det er å håpe at hun forteller det til mange!

En utvidelse av stipendordningen slik at flere kunstnere fikk komme å bo i kommunen, og at Felland fikk en mer permanent utnyttelse, ville bringe realiseringen av et kultursenter nærmere. Men det er bare én mulighet.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok