Syv er syke - 14 sitter i karantene i Nome. Flere knyttes til smitteutbruddet i Grenland

De siste ukene har det store utbruddet i Skien og Grenland også ført til smitte i Nome. I tillegg har flere av de som sitter i karantene tilknytning til helsevesenet og personer i risikogruppene.


Tor Espen Simonsen

Siden forrige uke har syv personer i Nome testet positivt for covid-19. Disse har til nå ikke utviklet så alvorlig symptomer at sykehusinnleggelse er nødvendig.

Ingen av de rammede befinner seg i noen av risikogruppene, men selv blant de som antas å tåle covid-19 best, kan symptomene være kraftige.

- Vi ser at sykdommen varierer fra de som nesten ikke har symptomer, til de som blir ganske syke. Dette gjelder også de som er unge, så dette er virkelig en lumsk sykdom, sier kommuneoverlege Kristin Sekse til Kanalen.

Nære relasjoner 
I tillegg til nærkontaktene til de som er syke i Nome, er flere innbyggere satt i karantene fordi de er nærkontakter til smittede som bor i Grenland. Totalt sitter nå 14 personer i karantene. I denne gruppen er det også personer som enten har nære relasjoner til helsepersonell eller til sårbare pasienter.

- Dette viser at situasjonen er sårbar, og at smitte kan få store ringvirkninger, sier Sekse.

Tynn grense
Testaktiviteten i Nome har tatt seg kraftig opp i julen. Siste rapport er fra mandag 4. juledag, da trykket var svært stort. Det antas at behovet for testing også har holdt seg på et høyt nivå i dagene etter.

Sekse mener det er bra at mange ønsker å teste seg, og ber folk passe ekstra på de neste to-tre ukene.


LES MER: Syv smittede på kort tid

Nome-samfunnet befinner seg i en kritisk fase, der det kun går en tynn grense mellom spredte og isolerte sykdomstilfeller og et større utbrudd

- Folk må være flinke til å ta ansvar for seg selv nå. Foreløpig har vi ikke mye smitte, men vi har sett en økning, og det er fint om vi er ekstra forsiktige de neste to-tre ukene, sier Sekse.


Mange pendler til Grenland hver dag
Dagen før nyttårsaften anbefalte Sekse Nome kommune å innføre besøkstopp på institusjoner.

LES MER HER: Besøksforbud på institusjon er i Nome

Dagtilbud for eldre ble også stengt. Samtidig gjelder en stående oppfordring om bruk av munnbind i Nome, og fritidsreiser til Grenland frarådes. Rundt 500 innbyggere i Nome arbeider i og pendler til Grenland hver dag. For denne gruppen anbefales bruk av hjemmekontor hvis det er mulig.

LES OM pendling her

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok