Nå peker pila rett ned - kun to tilfeller i Nome på 14 dager

Lokalt faller smittetrenden som en stein. Også nasjonale tall viser god utvikling etter 14 dager med midlertidige tiltak.


Tor Espen Simonsen

Nome opplevde en foreløpig topp ved inngangen til januar, da over 10 personer var isolert fordi de hadde fått påvist covid-19. Bare i nyttårshelgen alene testet seks personer positivt for sykdommen.

De siste to ukene er det kun meldt om to nye tilfeller i Nome.
 
4. januar strammet regjeringen inn de nasjonale tiltakene, og oppfordret til «sosial pause». Blant annet ble det innført nasjonal skjenkestopp, og alle ungdomsskoler og videregående skoler gikk til rødt nivå.

I dag (mandag) klokken 14.00 er det varslet en ny pressekonferanse, som vil avklare om de midlertidige innstrammingene videreføres. Erna Solberg redegjør for Stortinget fra klokken 12.00. 

Oppdatert: Regjeringen viderefører de fleste tiltakene, men ungdomsskoler og videregående skoler flyttes tilbake til gult nivå. Det åpnes også for at barn og unge under 20 år kan trene sammen igjen. Voksne kan trene ute dersom avstand kan opprettholdes. 

Én viktig faktor utgjorde forskjellen
For 14 dager siden var smittesituasjonen i Norge i ferd med å komme ut av kontroll, noe vi også så i Grenland, der det pågikk et større lokalt utbrudd med mange ukjente smitteveier.

Det er i hovedsak forholdet ukjent/kjent smittevei som skiller situasjonen i Nome og Grenland. Samtlige smittetilfeller i Nome har så langt hatt kjente smitteveier. Det vil si at smittesporingsteamet har klart å føre sykdommen tilbake til et annet kjent tilfelle. På den måten er det mulig å sette inn karantenetiltak som hindrer videre spredning.

Det er først når antallet nærkontakter stiger og blir uoversiktlige, og smitteveiene uklare, at du har et lokalt utbrudd for hånden. En slik situasjonen oppstod i deler av Grenland ved årsskifte.  


Det dobbelte av Bø
Trolig er det også Nomes nærhet til Grenland som har skyld i at vi har høyere smittetall sammenlignet med Midt-Telemark kommune.

Hvis vi ser på det totale antallet smittede i Nome, Midt-Telemark og Grenland, blir dette tydeligere. Fra mars 2020 til i dag ligger antall smittetilfeller per 1000 innbyggere i Nome på 5,2. I Midt-Telemark er tallet 2,3, mens Skien er oppe i 13,7.

Men også i Grenland er situasjonen nå i ferd med å roe seg betraktelig.

Skien, som har vært hardest rammet, opplevde en topp rett før julaften, med 44 meldte smittetilfeller på én dag. Siden har tallet gått ned nesten hvert døgn, og har de siste dagene ligget på noen få enkelttilfeller.

Mange har testet seg
Offisielt har 33 personer i Nome avlagt positiv koronatest, etter at over 2200 tester for covid-19 er gjennomført. Bak det høye testtallet er det naturlig nok slik at mange har blitt testet flere ganger. Dette gjelder ikke minst ansatte i helsesektoren.

Samtidig er også vaksinasjonen i gang. 57 av de mest utsatte beboerne på Nome sjukeheim har fått første dose. Denne uka økes leveransene av smittedoser fra cirka 30 til cirka 40, noe som betyr at utvalgte helsepersonell også skal få vaksine. Det er leger og ansatte ved legesenteret som får først, samt sykepleiere som ikke kan overholde én meter avstand i sin kontakt med pasienter.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok