Reidunn Tufte står på barrikadene for å bevare Nome statlige mottak. Du har sikkert sett henne både i aviser og på TV de siste dagene. Pensjonisten har en særlig omtanke for de 152 beboerne som nå går en usikker fremtid i møte. Hun har hatt mye kontakt med mange av dem, gjennom Vakre Ulefoss, når asylantene i flere anledninger har stilt opp på dugnad. Tor Espen Simonsen 

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis 

Kanalen snakket med Tufte i forbindelse med at Bygdekvinnelaget gav henne Begeistrings-prisen i 2016. Nedenfor kan du lese hele intervjuet. 

Tufte beskriver frivillig arbeid som både hyggelig og sosialt, men sier samtidig at det er idealismen og engasjementet for kulturhistorien som er drivkraften bak hennes innsats.

Les bilder og video fra fakkeltoget på Dagsrud 

Aktiv dame
For de som ikke kjenner Reidunn Tufte, må vi nevne at dama fra Fen både er knyttet til Øvre Verkets Venner, Stiftelsen Nome kulturhistoriske bygg og Vakre Ulefoss der hun nå er leder. Men det stopper ikke der. Tufte har også et hjerte for Fen vel, hvor hun har vært medlem i en mannsalder, og i Bygdekvinnelaget der hun har vært aktiv i flere perioder.

- Jeg ble med på min første dugnad i Vakre Ulefoss, etter en annonse i Kanalen der Aud (Köller) etterlyste folk som kunne tenke seg å være med. Og så ballet det på seg.

Viktig vennskap
-På den tiden var jeg fortsatt i jobb, og jeg bidro når jeg hadde anledning. Omtrent samtidig ble jeg også med i gjengen rundt Øvre Verket, der pølsesalg på ulike arrangementer var mitt spesialområde, forteller Reidunn.

Etter hvert har vennskapet med Aud Köller vokst seg sterkere, og de to damene samarbeider tett om ulike prosjekter – som Kumlokkmonumentet som kom på plass i rundkjøringen på Ulefoss for ett par år siden.

Tufte har også tatt over lederskapet i Vakre Ulefoss etter Köller.

- Mange oppgir det sosiale ved dugnadsarbeid som en hovedmotivasjon. Gjelder det samme for deg?

- Det et selvsagt en veldig hyggelig del av det, men det er ikke bare det sosiale som er viktig. Når det gjelder Øvre Verket må jeg si at jeg har et hjerte for stedet, og i kulturhistorisk sammenheng er Øvre Verket noe spesielt, sier dugnadsdama som selv er innflytter fra Skafså.

LES OGSÅ: UDI avvikler Nome statlige mottak 


Utvannet dialekt
Kjærligheten lokket jenta fra bygdene ned til industristedet Ulefoss for over 40 år siden. Her fikk hun en datter, som i dag er Reidunns nærmeste nabo. Med tid og stunder har det også blitt barnebarn i nabohuset.

For 46 år siden fikk Tufteparet også en utviklingshemmet sønn, som i dag bor på Olastua på Dagsrud. Sønnens store lidenskap er musikk, og han disponerer egen buss, slik at han kommer seg rundt med hjelp fra sin primærkontakt. I løpet av livets ferd har også skafsådialekten blitt utvannet for Reidunn, selv om man fortsatt godt kan høre at hun ikke er født og oppvokst i Trillebårbyen.

- Det med dialekten har litt å gjøre med at jeg i en periode i barndommen bodde på Notodden. Min far var anleggsarbeider og vi bodde der da jeg gikk i førsteklasse. Jeg snakket kav riksmål da vi flyttet tilbake til Skafså.

Heng deg på: Motta Kanalens nyhetsbrev helt gratis 

Unik historie
Etter hvert fant Tufte en karrierevei innenfor det offentlige helsestellet. Hun utdannet seg til hjelpepleier, og senere til sykepleier og jobbet både i hjemmetjenesten på Ulefoss og ved Nome sjukeheim i Lunde før hun tok ut pensjon. Som innflytter kan Tufte se Ulefoss både innenfra og utenfra.

- Det som slår meg er at Ulefoss har en så utrolig historie, som nesten ingen andre steder i Norge kan vise til. Situasjonen med to godseiere, og livet som har vært rundt dette med gruvedrift og arbeidersamfunnet, er unik. Jeg valgte å engasjere meg i å ta vare på Øvre Verket, som er en stor del av denne historien.

Etter mange års utrettelig arbeid med blomsterdugnader, maling, pølsesalg, organisering og fremsnakking, er Tufte glad for at lokalbefolkningen i stadig større grad tar tilbake Øvre Verket.

- Før var det nok en avstand mellom folk flest og stedet, og mange torde ikke ta det i bruk. Men etter at man begynte å ha lokale utstillere ved jul- og sommermarkedene, har dette endret seg. Nå skjer det ting på tunet som har mer med Ulefoss å gjøre. Endringen er helt bevisst, og følger konklusjonene i et prosjekt som sa at det er arbeiderhistorien som skal prege Øvre Verket, forteller Tufte.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok