Utbruddet på Nome videregående: Dette skjer ved skolen

Fredag ble rundt 80 elever og 20 lærere sendt i karantene ved Nome videregående skoles to avdelinger. Senere har tre elever testet positivt for covid-19. 

Rektor ved Nome vgs, Marit Hoven

Tor Espen Simonsen

Frykten for det muterte viruset og bruken av utvidet TISK utløste en kjedereaksjon av ventekarantener da mistanken om smitte først oppstod torsdag ettermiddag.

Elevrådsrepresentant ved Søve, Eivind Kristoffersen, sier at opplevelsen da skoledagen ble snudd på hode både var skremmende og forvirrende.

Før Eivind og klassekameratene forlot skolen torsdag kom beskjeden om at 17 lærere og samtlige VG2-elever måtte i ventekarantene. Det skjedde etter at én elev ble regnet som nærkontakt. Samtidig ble førsteårselevene pålagt hjemmeskole neste dag. Det var rett og slett ikke nok lærere på jobb.

- På Søve har vi vært veldig upåvirket av koronaen i skolehverdagen hittil. Og plutselig får vi en så alvorlig situasjon, med så store konsekvenser. Det er litt skremmende. Og selv om det håndteres fint av ledelsen, opplever vi dette også som forvirrende.  Vi må finne mye av informasjonen selv, og elevene kommer fra mange ulike kommuner, som har ulikt smittenivå og ulike regler, forteller Kristoffersen.

Eivind Kristoffersen

Søndag har rektor Marit Hoven sittet i møte med kommuneoverlege Kristin Sekse for å legge en plan, og fra mandag må Eivind og de andre ved Nome vgs belage seg på en ny hverdag.

Begge avdelinger
Alle elever ved Nome videregående skole, både i Lunde og på Søve, vil gå over til hjemmeundervisning fra mandag morgen. I tillegg blir internatet på Søve stengt. Det opplyser rektor Marit Hoven. Ordningen vil vare ut uka, ettersom det fortsatt er flere som ikke har testet seg eller fått svar på tester.

- Jeg vil presisere at skolen ikke er stengt, men at vi tilpasser oss og går over til nettundervisning så lenge det er praktisk, sier Hoven.

Engelsk mutasjon
Kommuneoverlege Kristin Sekse bekrefter også overfor Kanalen at det er sterk mistanke om at de tre koronasyke elevene er smittet av det engelske mutantviruset.

- Vi regner det som sannsynlig, siden smitten kommer fra kommuner der det er utbrudd av den engelske mutasjonen, sier Sekse.

Ingen av de tre smittede elevene er hjemmehørende i Nome eller Midt-Telemark, men én oppholder seg i Nome, får Kanalen opplyst.

Kristin Sekse


Grenland er stengt – Nome kan komme etter
Et sted mellom 50 og 60 personer sitter nå i karantene i Nome som følge av usikkerheten rundt situasjonen på Nome videregående. I tillegg til dette skal det bare være en håndfull andre i karantene.

Kanalen kunne lørdag fortelle at Nome kommune vurderer strengere tiltak i kjølvannet av nedstengningen i Grenland. Det samme vurderes også av flere andre randsonekommuner. Nasjonale føringer tilsier dessuten at kommuner som ligger i randsonen av smitteutbrudd bør ha samme tiltaksnivå.

Nome og Midt-Telemark avholder fellesmøte i beredskapsledelsene mandag morgen klokken 09.00. Dette møtet vil trolig avklare hva som blir situasjonen de neste ukene.

Nivå A og C
Ifølge ordfører Bjørg Tveito Lundefaret er det mest nærliggende å se for seg tiltak på nivå 5C, men det strengeste nivået vurderes også. Blant annet frykter flere av randkommunene at innbyggere i de nedstengte byene vil oppsøke åpne butikker i distriktet.

Nivå 5A (som i Grenland) omtales gjerne som nedstenging. Det innebærer forbud mot alle arrangementer, stengte butikker og kafeer. Matbutikker, apotek og andre nødvendige bransjer gis unntak.

Nivå 5C er mye mildere, men innebærer noe innstramming fra hva vi lever med i dag. Blant annet blir det påbud om bruk av hjemmekontor der det er mulig. Men i korte trekk betyr 5C at mange tilbud kun blir åpne for innbyggere i kommunen. I reglene står det blant annet at treningssentre skal stenge, men det kan opprettholdes et tilbud for «de som er bosatt i kommunen».

Dette kan holde åpnet under 5C:
Butikker og kjøpesentre
Én-til-én-tjenester, som frisør mv.
Helsefaglige virksomheter, som fysioterapeuter, kiropraktorer, fotterapeuter mv.
Serveringssteder.
Serveringssteder som har skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 skal ikke utøve skjenkebevillingen.
Bibliotek
Tro- og livssynshus

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok