Kafeen er stengt – men frivillige kjører ut mat

Dagtilbudet for eldre på Ringsevja Aktivitetssenter er stengt etter at smittevernet ble strammet inn i jula. Det betyr at mange mister sin viktigste møteplass. Men frivillige krefter sørger for at de faste gjestene får middag på døra.

Gunleik Aspheim, Kari Møllen og Geir Arild Møllen.

Tor Espen Simonsen

Fire dugnadssjåfører har trådt til for å hjelpe RIBO med matlevering helt siden nedstengningen i mars. Ordningen er også ment å avlaste hjemmetjenesten.

- Vi bistår de som kan ta imot kald mat som de varmer selv. Ved andre behov er det hjemmetjenesten som har ansvaret, presiserer senterleder på Ringsevja, Kari Møllen.


Noe annet er ofte viktigere enn maten
Da kafeen nok en gang måtte stenge, på grunn av økt smittespredning i samfunnet, tok Kari Møllen likegodt en ringerunde til de mest trofaste brukerne.

- Vi ringte til de faste, og spurte om de ønsket levering av mat. Det er noe som har takket ja, mens andre har avtalt at de selv kommer og henter, forteller Møllen, som håper at driften snart kan gå tilbake i mer normalt gjenge.

Maten er nemlig ikke alltid det viktigste. Det sosiale, og det å få slått av en prat, veier tungt. Mange eldre på Ulefoss og i Lunde, mistet en viktig møteplass da dagtilbudene måtte låse dørene.

LES OGSÅ: Så mange sitter i isolat og karantene i Nome nå

Ta en ekstra telefon
At behovet for å treffes er reelt, kan en av de frivillige sjåførene skrive under på.

Gunleik Aspheim har sittet bak rattet og levert middager annenhver uke siden mars.

- Jeg tror flere setter pris på å få pratet litt. Vi har ikke tid til å snakke like mye med hver og en, for da rekker vi ikke over det vil skal gjøre. Men vi prøver å veksle litt på, sier Aspheim.

- Så har jeg en oppfordring til dere som vet om noen som sitter mye alene. Den sosiale isolasjonen kan være tøft, og kjenner du noen som er alene, så ring og ta en prat, legger Aspheim til.


- Eter ikke av lasset
Denne dagen står mattralla med fersk gryterett allerede klar til utkjøring på kjøkkenet. Siden det er fredag når Kanalen er innom, blir det også distribuert mat for helgen. Lørdag serveres det grøt, mens søndagsmiddagen består av sosekjøtt (også kalt «kjøtt i mørke») og poteter.

Hver porsjon koster forresten 80 kroner.

- Jeg kan skrive under på at maten er god, sier Geir Arild Møllen. Han er ekstravikar for de frivillige.

LES MER: USF har planer for egen historie 

Som ektemann til senterlederen, må han «steppe» inn ved behov. Men selv om Geir Arild går god for maten, presiserer sjåføren at han ikke eter av lasset.
- Skal jeg ha middag, må jeg nok betale selv ja, ler han.

Kari Møllen forteller at tilbudet fra RIBO kan utvides dersom flere enn de faste gjestene ønsker levering.

- Da er det bare å ta kontakt med meg, sier hun.


Enkelte blir bedt om å kjøpe Fjordland
På Lundetunet, kommunens andre dagtilbud for eldre, er det ikke samme tilgang på frivillige som kan kjøre ut mat.

LES OGSÅ: Nå er det satt en dato for når beboerne på Nome sjukeheim skal være vaksinert  

Her har hjemmetjenesten vært i kontakt med flere av de faste brukerne, og tilbudt noe ekstra utkjøring. Men det er også de som har fått beskjed om å kjøpe Fjordland.

- Vi kjører primært til de som har et abonnement, men har kjørt ut ekstra denne uka. Det er de minst mobile som vi da tilbyr levering, sier leder for hjemmetjenesten i Lunde, Wenche Dahler.

De som er mer mobile, med sertifikat og egen bil, har fått beskjed om at de må kjøpe Fjordland eller ordne seg på en anne måte.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok