Heidi Elise takker ungdommen for tilliten

VEMOD OG GODE MINNER: Tidligere ungdomsleder Heidi Elise Strand takker ungdommene for tiden og ser tilbake på gode minner. På fanget har hun yngstedatter Kjerstin (15mnd).

Som en direkte følge av at stillingen ble kuttet til 50 prosent i årets kommunebudsjett, valgte Heidi Elise Strand å gå av som ungdomsleder. Nå skryter hun av Nomes ungdom og takker for tilliten gjennom flere år. Med seg tar hun gode minner og sterke vennskap.


Hege Dorholt

Med lille Kjerstin på fanget sitter Heidi Elise Strand med et knippe avisutklipp foran seg på bordet. Minnene er mange, og hun legger ikke skjul på vemodet. - Det har vært en vanskelig avgjørelse å ta dette her. Det er ikke lett å gi slipp når man jobber med ungdom og blir godt kjent med mange flotte mennesker, forteller hun.

LES OGSÅ: Ulefoss Skap AS gir åtte nye arbeidsplasser. 

Tidlig engasjert
Interessen for ungdomsarbeid kom tidlig. Allerede da hun jobbet på ungdomsskolen ville hun være med å få ting til. Med storesøster Marie-Therese i front var Heidi med på starte ungdomsklubb i Gamlebanken.

-Jeg husker vi syntes det var urettferdig at Ulefoss hadde klubb både på Fredheim og på Verket, og jeg må innrømme at hjertet fremdeles banker ekstra stekt for Gamlebanken, smiler hun.

Hun utdannet seg til barne- og ungdomsarbeider og karrièren i kulturetaten startet med en praksisperiode på ungdomsklubb på Ulefoss.

-Jeg fikk jobbe med ungdomsleder Petter Pettersen og hans engasjement smittet virkelig over på meg. Jeg visste at jeg ville jobbe med ungdom, og med praksisen vokste motivasjonen.

Denne artikkelen stod opprinnelige på trykk i Kanalens papirutgave torsdag 14. januar.  

-Denne jobben ville jeg ha
Etter å ha studert kultur på Høgskolen i Telemark, gikk Heidi først i en 30-prosentsstilling som ungdomsarbeider i kommunen og var med på å starte opp Ungdomskulturuka (UKU), før hun i 2010 fikk jobben som ungdomsleder.

-Jeg husker jeg var så spent da jeg ble kalt inn på intervju. Denne jobben ville jeg ha! Jeg hadde fått gode tilbakemeldinger fra ungdommene og følte at dette var riktig jobb for meg.

Noe av det første hun tok tak i var Gamlebanken i Lunde. Den hadde en tid vært lite i bruk, og Heidi ønsket at stedets ungdommer skulle ta den tilbake.

-Sammen med lærling Haldis Rinden tok jeg en inforunde på ungdomsskolen og jeg tror det kom nesten 80 jenter og gutter til Gamlebanken den første kvelden. Jeg la ned mye energi i å bli kjent med gruppa og det tror jeg at jeg har fått mye igjen for seinere, forteller hun.

Gjensidig tillit
Mens hun blar seg gjennom avisoppslagene fra utallige arrangement og ungdomsinitiativ forteller hun om øyeblikk som har festet seg på hukommelsen:

-Det beste er kanskje små episoder, som vitner om den gjensidige tilliten mellom oss voksne og ungdommene. Hun kan ikke huske at den tilliten har blitt brutt. Og forteller om en episode hvor en «fremmed» og eldre ung mann kom seg inn på en LAN-overnatting under UKU.

-Han var tydelig full og det ble litt oppstandelse. Men alle sto samlet om å få denne personen ut. Etterpå ble det litt diskusjon rundt temaet drikking, og noen lurte på hvordan jeg ville reagert om én av de hadde drukket seg full. Det vet jeg faktisk ikke, for det har aldri skjedd. Vi har alltid vært veldig klare på at arrangementene er rusfrie. «Du hadde sikkert blitt sinna», sa en av gutta. Men faktisk har jeg aldri behøvd det, og jeg tror det sier mye om tilliten, forklarer Heidi.

Stolt av ungdommen
Hun er svært stolt av Nomes ungdom, og fremhever at det er ungdommen selv som har fått ting til å skje. -De får til det meste selv, og trenger bare at en voksen kan veilede og være til stede. Her i Nome er vi heldige for vi har så mange dyktige unge mennesker som ønsker å få til noe, og som vil være med å organisere og skape aktivitet. Det har nesten gått litt sport i å være med å arrangere. Samholdet mellom lunde- og ulefosssungdom trekker hun også frem. -Noe av det beste ved Ung i Nome har vært å koble ungdommene sammen, og gi de mulighet til å bygge bro mellom Lunde og Ulefoss. Jeg er stolt over at de unge er engasjerte sammen for hele sin kommune, sier hun.

LES OGSÅ: Her kan du gå på ski i Nome.

Hva nå Heidi?
Nylig startet hun i ny jobb ved Sluseparken barnehage. 

-Det er en overgang, men jeg trives veldig godt og liker å jobbe med barn. Nå er det de minste på småbarnsavdelingen som står i fokus, men jeg har selvsagt ikke glemt ungdommen. Dette er ikke et engasjement man bare kan skru av. Jeg husker at noen kommenterte at «det er jo bare en jobb», men da ble jeg litt provosert, for sånn har ikke jeg følt det. Jeg har jo fulgt noen fra ungdom til voksen og mange har blitt gode venner. Jeg får fremdeles besøk og fine meldinger om at de ønsker å jobbe videre med det vi har fått til. Det varmer, smiler Heidi. Nå håper hun at kulturetaten og ny ungdomsleder lytter til ungdommene og viderefører ideene de kommer med.

-Jeg tror det kommer til å gå bra. Så lenge de unge blir sett og hørt, og fortsatt får ta del i formingen av sitt eget tilbud, så går det veldig fint. Hun skryter av kulturetaten som arbeidsplass og av gode kollegaer. -Det er et flott sted å jobbe på, og jeg har vært veldig fornøyd med alt. Jeg tar med meg mange gode minner om årene i etaten og øyeblikk med gode kollegaer og ungdommer, avslutter hun.

 
Denne artikkelen stod opprinnelige på trykk i Kanalens papirutgave torsdag 14. januar.  For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok