Opptellingen er ferdig: Nome sier NEI

Opptellingen i Nome er ferdig. Resultatet viser at et flertall på 55,6 prosent sier NEI til sammenslåing i Midt-Telemark. Fra før er det kjent at også Bø sier nei.

Tor Espen Simonsen 

Oppdatering kl 21.40: Resultatet av folkeavstemningen i Nome er klart.
Ja: 43,3%
Nei 55,6%.
Blanke: 1,1%
Deltakelse: 55,2 prosent 

Oppdatering kl 20.10: Valgresultatet i Bø viser at 52 prosent sier nei til sammenslåing. Men valgdeltakelsen er under den magiske grensen på 50 prosent. (rull lengre ned på siden for å se resultatet)
Oppdatering kl 20.05:
Meningsmålingen i Sauherad er nå offentliggjort (rull lengre ned på siden for å se resultatet)
Oppdatering kl 20.00: Valglokalene i Nome er nå stengt. 

Les reaksjoner fra valgvaken på Spiseriet nedenfor. 

Nomes dom er klar
Opptellingen var unnagjort klokken 21.40 søndag kveld. Resultatet viser et klart nei-flertall (55,6%) og en valgdeltakelse over 50 prosent. Fremmøtet er likevel mye mindre enn ventet, og langt unna det en meningsmåling i Kanalen og Bø blad viste før påske.

43,3 prosent av innbyggerne har sagt ja til sammenslåing. 

-Jeg er glad for resultatet og det er dette vi har jobbet for. Samtidig ser vi at det er en klar forskjell mellom Lunde og Ulefoss her, men jeg håper at vi kan godta resultatet og raskt begynne å tenke Nome som en helhet igjen, sier nei-politiker Torunn Brukåsa Kleiva (SP) til Kanalen. 

-Dette er et resultat jeg er glad for. Det er bra at vi nå er ferdig, siden dette er en sak som har lamslått kommunen litt den siste tiden. Derfor er det bra å få en avklaring som gjør at vi kan gå videre, sier Tor Erik Baksås i Ja til Nome. 

Som ventet har folk i Lunde og Ulefoss svart svært ulikt i folkeavstemningen. I Lunde har rundt 70 prosent sagt ja, mens 77 prosent har sagt nei i Holla-delen av kommunen.

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret sier til Kanalen at hun er skuffet, men at resultatet likevel var ventet.  
-Dette er et klart signal fra innbyggerne om hva de vil, men jeg er spent på hva som nå skjer mellom kommunene i Midt-Telemark og det samarbeidet vi har i dag. Nå må vi likevel snu fokus og jobbe videre for Nome. Det betyr at vi må dra lasset sammen for å løse de mange utfordringene vi har, sier ordføreren, som også peker på at den store forskjellen mellom Lunde og Ulefoss er tankevekkende. Hun varsler at politikerne må gå inn og se nærmere på problemstillingen. 

Kanalen snakket med ni velgere - sjekk hva de stemte 

spiseriet folk ankommet

Olav Kasland: -Kommunestyret avgjør
52 prosent av innbyggerne i Bø sier altså nei til sammenslåing (se resultatet nederst i saken). Men valgdeltakelsen landet på beskjedne 41 prosent. Det betyr i prinsippet at kommunestyret kan overprøve folkets dom. 

-Deltakelsen er skuffende, og resultatet er ikke veldig klart. Det skiller bare cirka 100 stemmer mellom ja og nei. Jeg tolker resultatet slik at innbyggerne i Bø har overlatt det til kommunestyret å avgjøre, sier Bø-ordfører Olav Kasland til Kanalen. 

Det var to spenningsfaktorer knyttet til Bø-resultatet. For det første har politikerne her vedtatt at resultatet skal være bindende for kommunestyret dersom valgdeltakelsen kommer over 50 prosent. For det andre vil et "bindende" nei i Bø, sette en effektiv stopper for en fusjon i Midt-Telemark.

Og rett over klokken 20.00 søndag kveld kom altså resultatet som viser et knepent nei, og en svært skuffende deltakelse. 

Meningsmåling i Sauherad
I Sauherad avholdes det som kjent ikke folkeavstemning. Her nøyer politikerne seg med en opinionsundersøkelse. Resultatet viser at 60 prosent av innbyggerne foretrekker Midt-Telemark. Bare 24 prosent ønsker en sammenslåing med Notodden, Hjartdal og Seljord.   

Reaksjoner fra valgvaken 
Anne Birgit Kleiva (bildet nedenfor) har allerede ankommet valgvaken på Øvre Verket. Til Kanalen sier SP-politikeren har hun er veldig spent på kveldens utfall.

kleiva

-Jeg håper selvsagt folk har stemt ja til Nome. Så synes jeg ikke det er overraskende med et nei i Bø, der har stemning helt klart snudd den siste tiden, sier Kleiva som håper de unge i Nome har benyttet muligheten til å delta i dagens folkeavstemning.

Lisa D. Paulsen er også en ung politiker fra Nome. AP-jenta har imidlertid landet på ja til Midt-Telemark. 

paulsen

-Jeg har vært så spent at jeg har hatt sommerfugler i magen og ikke sovet i natt. Min forhåpning er at det blir ja i Nome, sier Paulsen (bildet over), som brukte langt tid på å bestemme seg.

-Men etter det har jeg ikke vært i tvil.

Paulsen konstaterer at resultatet i Bø er jevnt, og hun håper det kan gi politikerne spillerom.

VALGRESULTAT NOME 

Samlet valgresultat Nome:
NEI: 55,6%  
JA: 43,3%
BLANKE: 1,1% 
Oppmøte: 55,2% 

Valgresultat Ulefoss: NEI: 77,2%  - JA: 21,8% 
Valgresultat Lunde: NEI: 28,7% - JA: 69,9% 
Valgresultat Svenseid: NEI: 28,1% - JA: 70,3% 
Valgresultat Helgen: NEI: 92,2% - JA: 7,7%

VALGRESULTAT BØ  (ENDELIG)

Resultat: 
JA: 47%
NEI: 52%
BLANKE: 1%


Oppmøteprosent: 41%


OPINIONSUNDERSØKELSE I SAUHERAD:  

Resultat: 60% av de spurte i opinionsundersøkelsen foretrekker at Sauherad slår seg sammen med Nome og Bø. 24 % foretrekker Øst-Alternativet, med Notodden, Hjartdal og Seljord. Bare 13 prosent av de spurt ønsker å bevare Sauherad som selvstendig kommune. 

Du kan lese hele undersøkelsen her. (OBS ekstern link)  

 

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok