Hvis den svarte linjen stiger til topps blir det flom

Men utsiktene er positive og det er lite som tyder på en ny flom på linje med det vi var vitne til i 2015. Telemarkskanalen opplyser også at man trolig unngår utfordringer og skader denne gangen.

Tor Espen Simonsen

Helgens kraftige regnvær, kombinert med fulle magasiner oppover i vassdraget, gir nok en gang fare for flom. Vannføringen gjennom Skotfoss har steget kraftig hele mandagen.

Klokken 11.00 noterte Kanalen at 560 kubikk vann passerte Skotfossen per sekund. Klokken 12.00 hadde vannføringen økt til 588 kubikk per sekund. Klokken 14.00 noterte vi at 643 kubikk rant gjennom fossen.

Stengte fabrikken
Dersom tallet når 740 (som er over toppen på grafen i diagrammet) beskrives situasjonen som «middelflom». For to år siden, i 2015, var vannføringen mye sterkere enn det vi ser nå og skadene ble omfattende. Blant annet måtte Ulefos Jernværk AS stenge ned produksjonen.

Ingen fare for oversvømmelse
Driftsleder i Telemarkskanalen FKF, Agnar Waldemarsen, sier til Kanalen at vannstanden fortsatt er på vei opp, men at flomtoppen øverst i vassdraget ventelig blir nådd i løpet av mandag ettermiddag/kveld.

Vannføringen vil imidlertid fortsatt øke nedover langs vannveien gjennom Nome og ut i Norsjø.

Må følge med
Skotfoss ligger som kjent i nedre del av Telemarksvassdraget, og får merke følgene av nattens høljregn sist.

-Men det er ikke fare for oversvømmelse verken ved Løveid eller Hjellen denne gangen, og vi tror det skal gå bra oppover også. Vi har ingen store problemer og det er ikke utsikt til flom i øyeblikket. Værmeldingen den neste uken er også positiv, sier Waldemarsen.

-Vi må følge nøye med på de meteorologiske varslene fremover, men akkurat nå har vi ingen signaler om at det blir problematisk, sier driftslederen.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok