Knallhard konkurranse om barns fritid

Korpsdirigent og kulturskolelærer John Trygve Bakke etterlyser bedre koordinering av fritidsaktiviteter. -Vi trenger et tettere samarbeid mellom idrett og kultur, sier han.

Hege Dorholt

Som aktivitetsleder for barn og unge innen musikk, merker Bakke i økende grad at barn i Nome ikke får mulighet til å kombinere de fritidsaktivitetene de ønsker å være med på.

-Jeg ønsker å sette i gang en prosess for å bedre situasjonen. Vi ser ofte at unge blir stående i klinsj mellom aktiviteter og om de må velge er det gjerne gruppepress og foreldrenes ønsker som styrer valgene, sier han.

KANALEN DENNE UKA: 
*Mer penger til Ulefos Hovedgaard, men færre besøkte stedet
*160 millioner i etterslep på kommunale veier 
*USF slo Herkules (to mål i sluttminuttene)
*Ny stilling skal hjelpe Kanalrennet  
*Første byggetrinn i Ulefoss sentrum er ferdig 
*Voksenopplæringen i Lunde frir til lokale bedrifter 
*Pluss mye, mye mer! 

LES HELE KANALEN HER (eAvis) 

Større fleksibilitet
Ifølge Bakke er resultatet ofte at det blir en konkurranse om barnas fritid hvor man får kampen kultur versus idrett.

-Dette må vi unngå og prøve så langt det går å legge til rette for at alle kan kombinere de aktivitetene de ønsker å være med på. Det krever tettere dialog og større fleksibilitet fra de ulike aktørene, mener han.

Skrekkeksemplet er barn som har blitt konfrontert med å bli kastet ut av laget om de går glipp av en trening for å være med på noe annet.

-Slike holdninger må vi ikke bygge opp om. Vi bør heller fremme ønsket om variert aktivitet. En god grunnregel som vi bruker i korpsmiljøet er at kamp går foran øving, og konsert går foran trening.

MELD DEG PÅ: Få nyhetsbrev fra Kanalen (gratis)  

Fokus på mellomtrinnet
Bakke peker ut mellomtrinnselever i alderen 10 til 12 år som den viktigste gruppen å fokusere på.

-Det er her barna må få muligheten til i størst mulig grad å ha et variert tilbud. Da legges grunnlaget og når de kommer til ungdomstrinnet er det gjerne for sent å begynne med noe nytt. Et eksempel han selv kjenner godt er femteklasseelever som har fullført klassekorps gjennom skolen og får muligheten til å fortsette i juniorkorps.

-Da opplever vi at en veldig stor andel av elevene har lyst til å fortsette med musikk, men få får mulighet til å prøve seg. Her hører jeg ofte grunner, som at idretten tar mye tid eller at foreldrene ikke ønsker at barna skal gå i korpset. Vi må kunne sørge for at barnet selv får velge uten at det får konsekvenser for andre interesser, og alle som har ansvar for ulike fritidsaktiviteter må være bevisst ikke å drive aktivitet ut i fra egne ambisjoner, men til det beste for barna. Strekker oss langt Bakke ønsker å samle alle aktører som ønsker å få til et samarbeid for ungenes beste.

LES HELE KANALEN HER (eAvis) 

-Kanskje kan vi få til bedre løsninger ved å se på trenings- og øvingstidspunkter. Vi har allerede fått til mye i samarbeid med skolene. Utfordringen er først og fremst idrett. Korps og kulturskole rekrutterer fra hele kommunen og vi må derfor forholde oss til mange idrettslag og foreninger. Noen har vi et godt samarbeid med, med andre er det fortsatt mye å hente.

Bakke opplyser at kulturskolen stort sett har lagt øvinger rett etter skoletid og at korpset har hatt fast øvingsdag i mange år.

-Jeg tror også vi er ganske fleksible og strekker oss langt for å finne løsninger, så vi skal ikke være vanskelig å samarbeide med altså, smiler Bakke.

-Men man kan jo også argumentere med at det ikke er noen menneskerett å få være med på alt?

-Ja det kan man si, og det er ikke det jeg mener heller. Jeg ønsker større mulighet for mangfold og variasjon i aktivitetstilbudet på ungenes premisser, sier Bakke som understreker at utspillet er hans synspunkter som fritidsaktør.

GRATIS NYHETSBREV: Klikk her for å få nyhetsbrev fra Kanalen  

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok