To nye smittetilfeller i Nome

Kommuneoverlegen bekrefter at det torsdag forelå to nye positive koronaprøver i Nome. Smittesporing er gjennomført og karantener er iverksatt.


Tor Espen Simonsen 

To personer i samme husstand er smittet av koronaviruset, etter nærkontakt med en tredjeperson som også har fått konstatert Covid19-sykdommen.

Samme husstand
- De er smittet etter nærkontakt med en annen som har fått påvist Covid19, og dette har sannsynligvis skjedd utenfor kommunen, sier kommuneoverlege Kristin Sekse.

- Er dette to uavhengige hendelser, eller bor disse i samme husstand?

- De bor i samme husstand.

De første er friske
Til sammen har fem innbyggere i Nome avlagt positiv prøve på Covid19-viruset, men de to første regnes som helt friske. De nyeste tilfellene er også de første eksemplene på smitte som har skjedd i Norge.

Foreløpig er det ikke dokumentert lokal smitte internt i Nome.

Følges opp i karantene

- Er det gjennomført smittesporing etter de nye positive prøveresultatene?

- Ja, vi har fullført et smittesporingsprogram, og vært i dialog med alle personene som de smittede har hatt nærkontakt med.

Smittesporingen innebærer også at alle som har hatt nærkontakt med de to som er syke må i karantene, og holde seg der i 14 dager.

- De blir fulgt opp av helsepersonell underveis, for å høre hvordan situasjonen utvikler seg, sier Sekse.

«Nærkontakt» oppstår ifølge Folkehelseinstituttets definisjon når to personer har vært nærmere hverandre enn to meter i en tidsperiode på over 15 minutter sammenhengende. Det betyr eksempelvis at å passere noen på butikken, ikke forstås som nærkontakt.Milde symptomer
Etter det Kanalen erfarer kan smitten ha oppstått som følge av et besøk i Oslo. Andre deltakere i reisefølget har testet negativt.

- Jeg kan bekrefte at andre er sjekke ut, ja, sier Sekse.

- Hva kan du si om selve sykdomsforløpet hos de to smittede?

- Det ser ut til å være relativt milde symptomer.

Har fulgt FHI-råd
Kanalen erfarer at den aktuelle nærkontakten skal ha skjedd rundt én uke før den positive prøven kom på torsdag denne uken.

Én av de smittete jobber ved en privat bedrift i Nome, som nå har gått gjennom situasjonen og iverksatt tiltak. Ytterligere to ansatte skal være satt i karantene, uten at det er konkret mistanke om sykdom. Bedriften hadde allerede gjort grep som skal demme opp for eventuell smitte, i henhold til rådene fra helsemyndighetene. Det skal være disse tiltakene som gjør at «bare» to ansatte må i karantene. Utviklingen overvåkes fortløpende på bedriften.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok