61 personer får korona-svar i morgen

Et stort antall mennesker ble satt i karantene da et nytt smittetilfelle ble avdekket i Nome onsdag. Smitteveien er fortsatt ukjent, men i fredag kan det komme en avklaring på det egentlige omfanget.


Tor Espen Simonsen

Det var en 13 år gammel gutt i 8. klasse ved Lunde 10-årige skole som testet positivt for korona. Samtidig ble 12 lærere og 36 elever på trinnet satt i karantene, mens 9. og 10. klasse får hjemmeundervisning ut uka. Saken har i tillegg fått følger for Skien videregående skole, der et søsken av 13-årigen er elev. Én klasse ble satt i karantene, men torsdag kveld kom det melding om at eleven fra Nome hadde avlagt en negativ prøve. Klassen i Skien er dermed ute av karantene, melder Varden torsdag. 

I tillegg er guttens lagkamerater på Nome fotballs G13 i karantene.

Til sammen regnes 61 personer som nærkontakt til den smittede. Alle disse har i dag fått tilbud om å teste seg ved Nome legesenter. Testingen startet klokken 08.15 i dag tidlig.

Får trolig svar fredag
Laboratoriet har opplyst til kommunens smittesporingsteam at svarene trolig foreligger allerede på fredag. Det betyr at de som er rammet av karantene, raskt får en avklaring på sin situasjon. Samtidig får vi informasjon om smitten er spredd i lokalsamfunnet.

Rektor Renate Mentzoni Aaraas

Rektor ved Lunde 10-årige skole, Renate Mentzoni Aaraas, sier til Kanalen at lærerne som er satt i karantene har kontakt med resten av staben og elevene sine gjennom digitale verktøy. Ungdomstrinnet har god erfaring med hjemmeundervisning fra nedstengningen i vinter og vår. Men også rektoren er spent på prøveresultatene.

- Jeg vet egentlig ikke noe mer enn i går, og vi kan ikke annet enn å vente på svarene fra prøvene og krysse fingrene for at vi ikke får et lokalt utbrudd, sier rektoren. Hun legger til at rutinene har fungert etter intensjonen, og at beredskapen har vært god.  

Mange dager fra kontakt til prøvesvar 
Kanalen intervjuet treneren for Nomes G13-lag tidligere i dag. Han sier til avisa at ingen i spillergruppa har utviklet symptomer og at karantenene trolig kan avsluttes til helgen. Men også her avventes altså prøvesvarene. Saken kan leses her. 

Spillerne som deltok på treningen mandag 21. september, er satt i karantene. Etter det Kanalen forstår utviklet den smittende symptomer i denne perioden. Fra tirsdag 22. september har han vært hjemme fra skole og trening. Dette er også forklaringen på at de 61 karantene bare gjelder for de neste dagene. Det har med andre ord gått syv til åtte dager fra siste nærkontakt til det positive prøveresultatet forelå.

Alle de 61 testene avlegges i Nome, selv om noen av de berørte ikke har bostedsadresse her. Dette gjelder enkelte av lærerne ved Lunde 10-årige skole.

Her trener G13 på Ulefoss den 21. september, altså treningen som senere førte til karantene for alle utøverne. Kanalen var til stede og tok bilder i forbindelse med lagets avansement i Obos-cupen.


Vet ikke hvor smitten kommer fra
For første gang har Nome et smittetilfelle der smittekilden er ukjent. Det betyr altså at ingen vet hvordan 13-åringen har fått korona-viruset i kroppen. Men det er kjent at 13-årignen var med å spille da Nome fotball møtte Store Bergan fra Vestfold i Obos-cupen noen dager før den omtalte treningen. Denne kampen undersøkes nå som en mulig smittekilde.

Leder i Store Bergan IL, Mona Furustad, sier til Kanalen at klubben ikke har hatt smitte blant sine spillere, og at det heller ikke er spillere som er satt i karantene. Klubbens leder var ikke informert om hendelsene i Nome da Kanalen tok kontakt.

- Klare til å trykke på knappen
Kommuneoverlege Kristin Sekse er for tiden ikke tilgjengelig for kommentarer, og det er Nome-ordfører Bjørg Tveito Lundefaret som sitter på de siste oppdateringene i saken.

Lundefaret er lettet over at situasjon ikke oppsto i mars, da apparatet ennå ikke var på plass.

- Nå sitter det masse folk klare til å trykke på knappen når noe slik skjer. Dette viser at vi har et apparat som fungerer, der alle vet hva de skal gjøre og reagerer slik de skal. Det er betryggende, sier ordføreren.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok