Nå har alle prøvesvarene i Nome kommet

Som varslet tidligere er alle resultatene etter torsdagens massetesting i Nome offentliggjort fredag ettermiddag.


Tor Espen Simonsen 

Saken startet onsdag da Nomes 10. smittetilfelle ble meldt inn. 

Den smittede er elev ved ungdomsskolen i Lunde og spiller på ett av Nome fotballs lag. Både medelever, lærere og lagkamerater måtte i karantene. Fra torsdag morgen ble de 61 berørte bedt om å teste seg ved Nome helsesenter.

Lokalt utbrudd er avblåst
Allerede torsdag kveld ble det kjent at personer i nær familie til den smittede hadde avlagt negativ test, og var dermed friskmeldt. I løpet av fredag formiddag kom det inn ytterligere fire prøvesvar, som heller ikke viste tegn til Covid-19.

Cirka klokken 15.00 fredag har Nome kommune mottatt de resterende prøvesvarene etter massetestingen dagen før. Samtlige viser negativt resultat. Det betyr at frykten for et lokalt utbrudd er avblåst i Nome.

Et slikt prøvesvar er sendt ut til alle som deltok på massetestingen i Nome torsdag formiddag.

Ukjent smittevei
Tidligere har ni personer fått påvist Covid-19 i Nome, men for første gang har vi hatt en sak der smittekilden var definert som ukjent. I går kveld ble det imidlertid klart at et søsken av den smittede 13-årigen har avlagt negativ prøve og er altså friskmeldt.

Kanalen er ikke kjent med om den smittede i Nome er testet mer enn én gang, og redaksjonen har sendt en henvendelse til kommuneoverlege Kristin Sekse, der vi spør om en «falsk positiv» prøve kan utelukkes. «Falsk positiv» et kjent fenomen, som mange forbinder med fotballspilleren Martin Ødegaard. Han testet først positivt for Covid-19 før en ny prøve viste at han var frisk.

Helseapparatet i Nome skal nå følge opp den smittede nærmere, for å undersøke om han kan ha blitt utsatt for et feilaktig prøvesvar.

Planene har fungert godt 
- Nome kommune er svært glad for at kommunens innbyggere følger de nasjonale rådene for hygiene, avstand og reisevirksomhet. På denne måten er vi best i stand til å holde smittetallene nede, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Det har helt siden pandemien startet i mars vært forventet en smittetopp i løpet av høsten. Utviklingen både i Norge og resten av landet viser at dette ser ut til å slå til. Det er derfor viktig at alle fortsetter den store dugnadsinnsatsen og at alle som opplever symptomer på luftveisinfeksjon tar kontakt med kommunen på koronatelefonen, heter det videre.

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret berømmer både kommunens helse- og skoletjeneste og de berørte for måten denne situasjonen er håndtert på. Kommunen har vært forberedt på slike situasjoner og planene som er lagt fungerer godt.


For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok