Halvannen Nome-spiller på landslagssamling

I dag starter landslagssamlingen for Norges G15-lag. På innkallingen finner vi Nome fotballs supertalent Anders Ryste, men også en annen kjenning.

Store talenter: Kamba Kalala Tumba (t.v.) har en fortid i Nome og er tatt ut på landslaget, Jiress Suka Suka gikk til Stabæk i 2009 og Anders Ryste (t.h.) fra Nome fotball er landslagsaktuell. (Foto: Lønne Studio og Kanalen)

 Tor Espen Simonsen

Interessen rundt 15 år gamle Anders Hartveit Ryste fra Lunde øker for hver gang han nevnes i sammenheng med landslaget. Om ikke alt for lenge kan det vente offisielle kamper med det norske flagget på brystet for Nome fotballs unge målscorer.

Denne ukas samling i Lillestrøm består av en mindre gruppe enn tidligere, der uttaket er spisset etter sommerens Equinor Talentleir i Porsgrunn.

Stor interesse
For første gang er Ryste tatt ut av trener Gunnar Halle, til det som betegnes som en landslagssamling.

- Samlingen i Porsgrunn var viktig for å få en god oversikt over kandidatene til 2005-landslaget. Nå skal vi ta neste steg med en mindre tropp og treningssamling i Lillestrøm. Det blir ingen landskamp, men vi skal sørge for at vi starter denne samlingen med å skape et slagkraftig lag for veien videre mot kvalikkamper neste år, sier Halle ifølge NFF.

En rekke agenter og større fotballklubber følger nøye med på hva som skjer med utøverne som tas ut til landslaget på dette aldersnivået. Det handler om posisjonering for å kapre de største talentene for fremtiden.

LES OGSÅ: Nome fotballs 13-årslag ute av krantene 

Slo aldri igjennom i toppen
Hvis vi skrur tiden 11 år tilbake, skjedde noe lignende i Nome.

Mange husker nok oppstusset rundt da 15 år gamle Jiress Suka Suka i 2009. Jiress spilte på USFs A-lag, og viste frem en slik teknikk, fysikk og fotballforståelse at interessen fra eliteserieklubbene stadig vokste. Jiress kom til Norge og Ulefoss som flyktning.

Lenge var det ventet at Jiress ville signere proffkontrakt i Odd Grenland, likevel falt valget til slutt på Stabæk. Men til tross for et enormt talent i ung alder, slo Jiress aldri gjennom på øverste nivå. Han står oppført med åtte juniorkamper for Stabæk og ett mål tilbake i 2012. I tillegg har han spilt flere andrelagskamper for klubben. Senere etablerte han seg i Kvik Halden i 2. divisjon og bor nå i Halden.

Jiress Suka Suka i 2009 (Arkivfoto)


Lærte seg fotball i USF
For om lag 14 år siden kom en annen spiller til Ulefoss som kvoteflyktning. Kamba Kalala Tumba var ett år da han flyttet hit, og ble boende her til han var åtte. I denne tiden lærte han seg å spille fotball på USF, og dominerte allerede som ung. I dag spiller Tumba for Ørn Hortens A-lag (3. divisjon) i Vestfold og er denne uka tatt ut til landslagssamling i Lillestrøm, sammen med Anders Ryste.

Det spesielle med 15 år gamle Kamba Kalala Tumba er at han er nevøen til Jiress Suka Suka. De kommer altså fra samme familie.

Mannen som forteller Kanalen om Kamba Kalala Tumbas reise fra lilleputtfotball på Ulefoss til landslagssamling, er Bjørn Sturød. Han er i tillegg far til Magne Sturød (41), altså den fotballspilleren fra Nome som kanskje har kommet aller lengst. Magne gikk i 2006 til den danske storklubben Odense og spilte i den norske eliteserien så sent som i 2010, den gang for Kongsvinger.

Anders Ryste (Foto: Lønne Studio)


Sto til konfirmasjon i helgen
Tilfeldighetene ville det slik at familien Sturød, gjennom menigheten i Holla, ble kjent med flyktningfamilien som flyttet til Nome for 14 år siden. Og det var Bjørn Sturød som introduserte Kamba Kalala Tumba for fotball.

-  Jeg husker jeg fulgte ham på hans første fotballtrening da han var seks år. Han dominerte fullstendig allerede den gang, forteller Bjørn Sturød.

Det er fortsatt kontakt mellom familiene og sist helg deltok Sturød i Kamba Kalala Tumbas konfirmasjon.
- Det er ikke verst at to av de 25 beste fotballtalentene født i 2005 har røtter i Nome, sier Sturød.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok