Fra SV'er til Israel-venn

Tidligere leder i Nome SV, Torkjell Fosli, dro til Israel som venstreradikal, og vendte hjem som Israel-venn. Nå er han toppkandidat for partiet De Kristne og klar for valgkamp.


Tor Espen Simonsen

Mikropartiet De Kristne har få tradisjoner i Nome, men kjemper om å komme inn i kommunestyret. Dagens meningsmåling i Kanalen viser at det er mulig.

Torkjell Fosli og partikollegene gir i hvert fall ikke opp.

Hør Kanalens valgpodcast: Ordførerduellen 2019

Omvandlingen 
- For 15 år siden var jeg leder i Nome SV, forteller Fosli åpenhjertig.

Deretter beskriver han en personlig og inngripende omvandlingsprosess. Noe av det siste han gjorde som «venstrevridd» var å jobbe for at Telemark Fylkesting skulle vedta boikott av israelske varer. Så dro han selv til Israel:

- Mange som har vært i Israel blir forvandla. Det er guds land. Jeg trodde på de rådende løgnene fra FN og media i Norge, som fordømmer alt Israel gjør, sier Fosli. Han mener den jødiske statens behandling av sine palestinske borgere gjennomgående er svartmalt av personer som han selv – altså før «forvandlingen».

Støtten til Israel, også kalt «guds land», er et vanlig element i politiserte kristne miljøer i Vesten. Nye kristne partier til høyre i det politiske landskapet, har gjerne kritisert de kristendemokratiske bevegelsene (som KrF er en del av) for å være for servile i sitt forsvar av sioniststaten.

Samtidig er det et godt stykke fra Tel Aviv til Telemarkskanalen.

- Hvorfor skal folk i Nome stemme på dere? Hva vil dere utrette i lokalpolitikken, Fosli?

- Vi ønsker det som alle andre partier ønsker, at Nome fortsatt skal ha god eldreomsorg, godt helsestell og gode skoler. Men vi vil at kristne verdier skal være styrende for alle politiske beslutninger.

- Inn med bibelhistorier
Fosli nevner i tillegg tre hjertesaker partiet går inn for i Nome:

Nome statlige mottak skal ta imot konvertitter (tidligere muslimer som har blitt kristne) i egne hus på Dagsrud. Ifølge Fosli kan det være krevende å være konvertitt på enkelte mottak i Norge. Asylsøkere som opplever det, skal få komme til Dagsrud der noen bygninger tilrettelegges for konvertitter som trenger beskyttelse.

FRI (Forening for kjønns og seksualitetsmangfold) skal ikke få slippe til på skoler i Nome.

- Vår motstand mot Fri handler ikke om de homofiles rettigheter. Partiet De Kristne støtter at homofile har rettigheter som alle andre. I dette tilfellet mener vi FRI formidler en ideologi som vil forandre på den familiestrukturen som er bærende i det norske samfunnet med mor, far, barn.

Unges levekår:
- Vi ser av undersøkelser at en del unge sliter i Nome. Vi mener at de unge lever i en forvirringstid, der overfladiske ting får for mye plass. Derfor må bibelfortellingene tilbake i skole og barnehage. Unge må få et minimum av kunnskap om den kjærlige gud som aksepterer alle. Det ligger mye trygghet i en barnlig gudstro. Vi er bekymret for den raske avkristningen i Norge de siste 20-30 årene og vil motvirke dette i Nome.

- Kjærlighet er viktigst
I Telemark tilbyr FRI kursing av lærere gjennom programmet «Rosa kompetanse». Det er snakk om kursing og kompetanseheving om kjønns- og seksualitetsmangfold for ansatte i barnevern-, skolesektoren, opplyser kontaktperson i Telemark, Andre Holm Haugen.

Haugen mener at Foslis uttalelser om FRI er fordreid.

- Vi har nok et fundamentalt forskjellig syn på hva vi mener en familie består av. Noen mener det er mor og far som gjelder, og det er lov. Men vi mener familie handler om mer enn kjønn, og at det viktigste er å bry seg om barnet og ha kjærlighet til barnet. Så tror jeg nok like mye at De Kristne er preget av ideologi i dette synet, og at de i realiteten vil tvinge andre til å leve på en bestemt måte.

For å bruke denne hjemmesiden må du samtykke til vår behandling av personopplysninger.
Les vår personvernerklæring og vårt cookie-varsel.

Ok