SPESIELT BESØK: Mandag fikk Anita Høidalen besøk av Signe Elise Thyholt og Signe Morstøl. De to jentene er på en reise gjennom Norge på langs, på hesteryggen.

Anita fikk gjester som er ute på en helt spesiell tur

På tunet til Anita Høidalen på Hanto, er det alltid gjestfritt og åpent. Det fikk også Signe Elise Thyholt (32) og Signe Morstøl (25) erfare på sin reise fra Lindesnes til Nordkapp.

De to jentene fra henholdsvis Stjørdal i Trøndelag og Isfjorden i Møre og Romsdal, har lagt ut på en helt spesiell tur. 28. april startet reisen gjennom Norge på langs fra Lindesnes. Og den foregår på hesteryggen.

– Vi har satt av fem og en halv måned på turen og har mål om å være på Nordkapp i midten av september, forteller de to Signene.

Nome ga mersmak

Og på tur nordover ble det en ridetur gjennom Nome, der de altså endte opp med et opphold hos Anita Høidalen.

– Det var en fra Drangedal som ringte og lurte på om jeg kunne ta imot de to jentene i går. Dette synes jo jeg var veldig koselig, så det sa jeg selvsagt ja til, forteller Anita.

Og når jentene først var innom, fikk de ikke reise videre uten en liten rundtur.

– Jeg måtte vise de litt av hva vi har å by på, så vi har vært en tur til Bergkåsa, der det går en 40-50 islandshester nå, til slusene og innom skulpturparken. Det var det vi rakk.

Og det holdt til å imponere de reisende, som selv er på tur med tre islandshester og to fjordinger.

– Ingen av oss hadde vært i Telemark før, og jeg reiser egentlig ikke så mye rundt, men jeg tror nok jeg kommer tilbake hit en gang altså, sier Signe M.

INN PÅ TUNET: Jentene reiser med fem hester. To fjordinger og tre islandshester. De bytter på hvem som benyttes som ridehester og til kløv.

– Begynner å bli bortskjemte

Selv om de to hesteglade jentene er erfarne, har de ikke stor erfaring med å reise på så lange turer. De forteller at det ikke har vært så lett å finne andre å rådføre seg med heller.

– Derfor har vi planlagt på detaljnivå, for å ta høyde for alt som kan skje. Vi har med utstyr for å reparere ting, og vi skor selv.

De har med seg telt, og trenger egentlig bare tilgang på en grønn flekk med beite og vann for å overnatte med hestene.

– Men nå begynner vi å bli bortskjemte, for folk er så hyggelige og tilbyr oss både mat og overnatting. Vi har blant annet fått sove i stabbur, forteller de.

Den største utfordringen så langt har vært været. Det begynner nesten å bli for varmt til å ri lange strekker midt på dagen.

– Og vannføringa er lav, så det er nesten litt vanskelig å få tak i drikkevann.

DRIFTIGE DAMER: I løpet av turen må utstyr repareres og også hestene får grundig stell. Da er det en fordel og være nevenyttig. Begge jentene skor hestene selv. Her er det islandshoppa Perla, som trenger et skobytte.
SLITES: Selv med forsterkninger, er skoen slitt helt ned etter bare tre ukers bruk.

Gleder seg til fjellet

Nå i starten på turen, i Sør-Norge går reisen gjennom mye vei og trafikkerte traseer. Men etter hvert er det fjellet som skal benyttes.

– Utover sommeren blir det grønt og beite på fjellet, så når vi når Røros ut i juni, så skal vi opp på fjellet. Det gleder vi oss veldig til.

Dagsetappene varierer, men i snitt rir de to til tre mil. De har også lagt inn rikelig med hviledager for hestene, og rullerer på bruken.

– Vi har fem hester, to som vi rir, to til kløv og en som går uten noe. Alle hestene kan brukes til alt, slik at vi rullerer på hvilke oppgaver de har. Kløvhestene bærer 50 kilo med oppakning.

Da Kanalen møtte jentene, tirsdag formiddag, skulle de snart starte på veien videre til Midt-Telemark og siden Notodden og videre nordover.

– Det nærmer seg 17. mai også, og da har vi lyst til å finne på noe. Vi har veldig lyst på pavlova, men vet ikke om vi skal forstyrre noen i feiringa eller bare ordne noe selv.

UTSTYR: Selv om jentene reiser lett, så blir det en del å frakte med seg. Her er deler av utstyret som hestene bærer.

Deler reisen på Facebook

De to rytterne har ikke kjent hverandre så lenge. De møttes under Rørosmartnan i fjor, og fant ut at de delte en drøm langtur med hest. Siden har de spart og prioritert hardt for å kunne sette av nesten et halvt år til å reise gjennom landet på hesteryggen.

Før de reiser videre fra Nome går det mye tid til å sjekke over utstyr og hester.

– Det går noen timer hver dag, men vi har med det vi trenger til å fikse ting som blir ødelagt og justere på utstyr. Her hos Anita har vi hatt det helt fantastisk med stallplass til hestene og vi har blitt så godt mottatt. Det har vært helt fantastisk.

Opplevelsene deler de på Facebooksiden «Signe T. og Signe M. på fjelltur med hest».

– Vi har fått en del nye følgere underveis, og det er moro å kunne dele det vi opplever, forklarer Signe T.

 

Powered by Labrador CMS